Закарпаткам на замітку: як доглядати за кімнатними рослинами взимку

Закарпаткам на замітку: як доглядати за кімнатними рослинами взимку
Взимку рослини потребують особливого догляду.

 

Нестача світла для кімнатних рослин

Світло для рослин - це їжа.  Взимку слід переставити рослини з західних та північних вікон на східні і південні, щоб вони отримували якомога більше природного світла (листя не повинні торкатися скла). Вікна регулярно протираємо зсередини: чисте скло збільшує інтенсивність світла на 10%. Для тропічних трав'янистих рослин (бегонії, бромелієві, пеперомії, цинерарії ) використовуємо штучну підсвітку.

Низька вологість повітря в кімнатах

Як тільки настає опалювальний сезон, вологість повітря в приміщеннях з центральним опаленням різко знижується, опускаючись до 30% і нижче. Для більшості ж тропічних рослин ідеальна вологість - 70-90% (прийнятна - 65-70%). Частотою поливу вологість повітря підвищити неможливо. Обприскування допомагає, поки рослина не висохне, тобто протягом 5-10 хвилин. Підшукаємо для рослини нове місце - на іншому вікні або в іншій кімнаті, на кухні, де вологість вище. Або просто відсунемо на дальній край підвіконня - подалі від батареї. Якщо є можливість, купуємо зволожувачем повітря. Можна такаож підвищити вологість повітря, поставивши горщики з квітами на піднос, заповнений галькою, гравієм, керамзитом, і час від часу підливаючи в нього воду. Можна помістити горщик в кашпо більшого розміру, проміжок заповнити торфом і підтримувати його у вологому стані. Ще один варіант - декоративної миски, наприклад, зі скляними кульками тощо, заповнені водою, які розставляють між рослинами. Днища ємностей з квітами не повинні бути занурені у воду.

Неправильний або нерівномірний полив взимку

У спекотній кімнаті грунт в горщику висихає швидше. Якщо ж рослина стоїть на холодному підвіконні, земля в горщику довго залишається сирою. Саме взимку домашні квіти можуть страждати від надмірного поливу - в темний час року фотосинтез знижений, зростання уповільнене, а ми, борючись з сухістю, продовжуємо поливати рясно, як влітку. Не допускайте нерегулярних поливів, коли рослину то пересушують, то заливають. Поливаємо рослини тільки тоді, коли верхній шар грунту виглядає сухим, - незалежно від того, скільки часу минуло від попереднього поливу: один день або два тижні. Для цього частіше оцінюємо вологість землі - на дотик. Не зробивши цього, не можна поливати! Якщо грунт дуже пересохлий (характерно для торф'янистої), рослину краще відмочити: повністю занурити горщик у воду і витримати до припинення виділення пухирців.

 

UkrMedia.

 

02 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів