Закарпаття: нехай за комунальні послуги заплатить держава

Середній розмір субсидій зменшився, але охочих до такої форми державної допомоги в Ужгороді ще чимало. І правильно: краще хай платить за комунальні послуги держава зі своєї казни, якщо не може забезпечити людей нормальною роботою і належними заробітками.

 

Субсидії — та форма допомоги населенню, завдяки якій ще вдається бодай якось виживати нашим людям за умови суцільного безгрошів’я. Бо хіба допомогло комусь підвищення пенсій та зарплат? Не те, що не допомогло, а навпаки — погіршило ситуацію. На ринках та в магазинах одразу підвищилися ціни на товари, продукти харчування, зросли вони й на різноманітні послуги. А ще — фактично відібрали від наших людей можливість отримувати субсидії...

Тим не менше, за субсидіями звертаються, хоча чимало людей і бояться це робити з огляду на окремі проблеми. Про них кілька слів.

Як повідомив начальник відділу соціальних допомог Ужгородського міськвиконкому Ілля Машкаринець, цьогоріч призначено різноманітних соціальних допомог 11 тисячам 965 ужгородським сім’ям. З них 8290 родин отримали саме субсидії на оплату житлово-комунальних послуг на загальну суму майже 1,3 мільйона гривень. Однак у зв’язку з тим, що зросли доходи людей, кількість молодих родин, які досі отримували субсидії, зменшилася. Натомість зросла кількість сімей-пенсіонерів, які отримують цей вид допомоги: якщо ще два роки тому з тих ужгородців, котрі отримували субсидію, відсотків 70 становили люди похилого віку, які вже не працюють, то нині таких практично 90 %. А ще — зменшилися середні розміри субсидій. До прикладу, торік протягом опалювального періоду середній розмір цієї допомоги становив у середньому на родину 90—120 гривень, то цього року — 55—70 гривень.

Втім, навіть за цією допомогою варто звертатися, зрештою, нікому не завадять ті ж 50 гривень, ліпше витратити їх на їжу чи теплий одяг, ніж платити за ті послуги, які ми й так не отримуємо належним чином та в передбаченому законодавством обсязі...

До речі, Ілля Машкаринець наголошує, що чимало є родин, які не наважуються звертатися за призаченням субсидії у зв’язку з тим, що в сім’ї є непрацююча особа. "Не варто боятися цього, — сказав Ілля Ілліч, — для вирішення подібних питань й існує спеціальна комісія, до якої лише потрібно звернутися з відповідною заявкою і не виключено, що таки буде прийняте рішення про призначення для такої родини соціальної допомоги. Так само варто звертатися тим сім’ям, які мають заборгованість за житлово-комунальні послуги. Нині існує чимало механізмів, як вирішити цю проблему (й закон про реструктуризацію боргів, і можливість погасити їх за рахунок ощадвкладів), достатньо знову ж таки, лише звернутися до комісії, яка щонайменше порадить, як чинити у вашому конкретному випадку".

***

КОНСУЛЬТАЦІЯ

Порядок оформлення субсидій залишився незмінним, тобто представнику сім’ї необхідно у відділі соціальних допомог заповнити заяву, представити довідку про фактичне використання послуги за наявності лічильника, паспорт, квитанції або книжки про оплату комунальних послуг за попередній період.

Межа малозабезпеченості, яка визначає обов’язкову плату (15 % чи 20 %), на сьогодні становить 211,5 грн. Тобто, якщо середньомісячний дохід на одну особу в сім’ї становить менше цієї суми, обов’язкова плата 15 %, якщо більше — 20 %. Причинами відмови в призначенні субсидій може бути лише відсутність реєстрації в м. Ужгороді, або перевищення за доходами суми обов’язкової плати над нарахованими комунальними платежами. Всі інші причини — як-от, наприклад, член сім’ї не працює, не зареєстрований в ЦЗ, відсутність доходів, наявність автомобіля, що є в експлуатації менше 10 років, призначення субсидії на загальну площу житла тощо — розглядаються комісією, створеною міською радою і, як правило, субсидії призначаються. Тому просимо всіх жителів м. Ужгорода звертатися до відділу соціальних допомог (пл. Жупанатська, 3) особисто або за телефонами: 3-53-79, 61-25-49, 3-22-00 за отриманням будь-якої інформації щодо оформлення субсидій. Фінансування призначених субсидій своєчасне, заборгованість відсутня.

РІО

 

26 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів