Реформа, капремонти, оновлення: чим жила медицина Ужгорода в 2018-му

Реформа, капремонти, оновлення: чим жила медицина Ужгорода в 2018-му
Зазвичай кожному з нас легше пригадати те, що було недавно – події останніх місяця-двох. Або ж дуже яскраві миті. Ми ж наприкінці старого року-початку нового спробували пригадати те, що відбувалося в житті нашого міста. Спершу «пробіглися» вулицями й тротуарами, заглянули на площі й набережну, а тепер завітаємо в одну з найважливіших для кожного ужгородця галузей – медичну. Що там відбувалося в 2018-му?

 

МЕДИЧНУ РЕФОРМУ – В МАСИ

2018 рік для Ужгорода, без перебільшення, став ключовим для реформування первинної медичної допомоги. На державному рівні принцип «гроші ходять за пацієнтом» задекларували для "первинки", відтак, буквально з перших днів січня, в місті активно почали закликати жителів обирати собі сімейного лікаря (терапевта чи педіатра для своєї дитини) і підписати з ним декларацію.

Слід відзначити, що в Ужгороді до цього готувалися вже кілька років: за даними Ужгородської міської ради, амбулаторії сімейної медицини у місті створені ще кілька років тому, тож, на відміну від багатьох міст України, ужгородці вже  з перших днів січня мали змогу обрати лікаря та підписати з ним декларацію.   

Читайте також: Площі, вулиці, квартали: як змінився Ужгород протягом 2018-го

Трохи статистики: для надання первинної медичної допомоги ужгородцям у місті працюють 9 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини в кожному мікрорайоні міста. Усі амбулаторії оснащені медичним обладнанням та комп’ютерною технікою, у кожній працюють фахові сімейні лікарі, які надають кваліфіковану медичну допомогу дорослим та маленьким ужгородцям. Станом на початок минулого року 5 амбулаторій уже були капітально відремонтовані, у них створені комфортні умови як для пацієнтів, так і для працівників, протягом 2018-го ремонтували й інші.

Що важливо, у кожному з цих медзакладів (і це перевіряли журналісти неодноразово! – Ред.) можна було знайти вичерпну інформацію про медичну реформу, про її перебіг, особливості та нюанси.

Більше того, перевіряли стан виконання медрефори не тільки медійники, а й громадські активісти. Так, ще наприкінці літа ГО “Центр UA” звернулася до всіх органів місцевого самоврядування в області з інформаційними запитами, щоб з’ясувати, на якому етапі перебуває релізація реформи в частині автономізації закладів охорони здоров’я на Закарпатті загалом і в Ужгороді зокрема.

Ось подана ГО інформація: «Останні запити були надіслані до 7 вересня. Із 67 закладів охорони здоров’я в області комунальними некомерційними підприємствами стали 17. Усі заклади первинної ланки медичної допомоги області автономізувалися. 10 закладів охорони здоров’я в області вже підписали договори з Національною службою здоров’я України. Натомість заклади інших рівнів медичної допомоги вступати в реформу не поспішають: із 50 не автономізувався жоден медичний заклад Закарпатської області.

Ситуацію з впровадженням реформи на той час прокоментував начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василь Решетар у «Звітах наживо»: «Медична галузь вступила в процес реформування. Часто доводиться чути такі тези, як «гроші підуть за пацієнтом», «вільний вибір лікаря», що є початком реальної конкурентної боротьби. Будуть розвиватися і процвітати ті медичні заклади, які будуть обирати пацієнти. Ті, що не зможуть залучити пацієнтів, будуть скорочуватися або припинять існування. Наше завдання – забезпечити підготовку закладів охорони здоров’я до конкурентної боротьби. Ми провели капітальні ремонти, щоб покращити умови і для пацієнтів, і для лікарів. Щоб медики мали, чим надавати допомогу, ми ухвалили програму матеріально-технічного забезпечення первинної ланки і тепер первинка забезпечена у нас повністю, відповідно до табелю оснащення. Наступним кроком є підготовка закладів до роботи в умовах комп’ютеризації, коли буде діяти електронна картка пацієнта. Зараз кожен сімейний лікар має у розпорядженні ноутбук та необхідну оргтехніку.  Лікарі пройшли навчання, зареєструвалися в системі «E-health», укладають декларації. Відповідно, ми далеко просунулись у цьому напрямі”.

Результат кампанії станом на кінець року – близько 66 тисяч ужгородців уклали декларації з сімейними лікарями, що складає 60%.

Що цікаво, серед ужгородських лікарів-«сімейників» чимало й таких, які серед лідерів в Україні.  

МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ ДЛЯ УЖГОРОДЦІВ: СЛІДКУЙТЕ ЗА СИТУАЦІЄЮ ОНЛАЙН

Перевірити, як рухається медреформа в Ужгороді, скільки людей і з ким підписали декларації, хто і чим хворіє, яка ситуація з прийомом і так далі можна в режимі онлайн. Для цього створили медичний портал міста – http://medportal.uz.ua/#/dashboard. «Це – перший етап створення єдиної медичної інформаційної системи Ужгорода, вже інтегрований із загальнонаціональною системою eHealth, – повідомили в Ужгородській міській раді. – До медпорталу Ужгорода будуть підключені всі міські медичні заклади, а також аптеки, лабораторії, приватні медичні клініки, страхові компанії – тобто всі, хто долучиться до електронних сервісів щодо надання послуг із охорони здоров’я.

Наразі на медичний портал вноситься інформація про можливості й діяльність первинної ланки медичної допомоги – сімейної медицини. Уже можна отримати інформацію про кількість людей, які підписали декларацію про вибір лікаря, дізнатися динаміку реєстрації декларацій, побачити, хто із сімейних лікарів є лідерами за кількістю реєстрації до них на обслуговування. Можна також дізнатися про структуру діагнозів, з якими звертаються до лікарів, кількість, наприклад, тих, хто скаржився на серцево-судинні проблеми, нежить, інфекційні недуги тощо, скільки пацієнтів якого віку та чимало іншого.

Інформацію, насамперед статистичні показники, представлені на порталі, зручно використовувати і для аналізу ситуації в місті та прийняття управлінських рішень.

Згодом на медпорталі з’явиться інформація про параметри і ситуацію в стаціонарних лікувальних закладах (ІІ рівня допомоги), підключать медичні кабінети шкіл та садочків Ужгорода. Через нього, скажімо, можна буде записатися на прийом до лікаря, з’ясувати, які ліки, закуплені за державні кошти, є в стаціонарних закладах тощо», – додали в міській раді.

Доповнений усіма новими сервісами медичний портал Ужгорода буде інтегрований із загальнонаціональною системою eHealth.

КОНТРОЛЬ ЗА ЛІКАМИ – ОНЛАЙН

Ще один важливий показник: як ще влітку повідомили в Закарпатській ОДА, Ужгород станом на липень 2018-го був єдиним містом в області, яке, і вже тривалий час, підключене до загальнодержавної електронної системи Liky.ua (https://liky.ua/). На цьому порталі можна обрати будь-який із міських закладів і переглянути наявність оплачених державою ліків (за посиланням http://uzh.liky.ua/#/home).

КАПІТАЛЬНІ РЕМОНТИ В ЛІКАРНЯХ: РЕФОРМА НЕМОЖЛИВА БЕЗ НОРМАЛЬНИХ УМОВ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ

Капітальні ремонти впродовж 2018-го проводили практично у переважній більшості медзакладів міста, і це ужгородці бачили й самі. Витрати на ремонти з міського бюджету тільки впродовж 2018-го сягнули понад 4,6 млн грн. Багато це чи мало? Порівняно з тим, що за каденції попередніх мерів ремонти якщо й були, то точкові або "грантові", нинішня ситуація безпрецендентна. Тому – так, багато. Потреба, певна річ, ще більша, але  – не все й одразу, і так за минулий рік зроблено чимало. 

Судіть самі: тільки в центральній міській клінічній лікарні зроблені капітальні ремонти зовнішніх мереж водопостачання та електропостачання, вхід головного корпусу ЦМКЛ, виготовлено проектно-кошторисну документаціїю для ремонтів кардіологічного, приймального, приміщення відділення судинної неврології – усе це найближча перспектива. Крім того, уперше з часу зведення лікарні на БАМі, з 1983 року, тобто, за 35 років, провели капітальний ремонт у стерилізаційному відділенні Ужгородської центральної міської клінічної лікарні. Із міського бюджету для цього виділили 882 тисячі гривень.

Ремонт відділення важко переоцінити: тут проводиться стерилізація інструментарію для всіх відділень міської лікарні та міської поліклініки. 

Також торік виготовлено проектно-кошторисну документацію для капітального ремонту благоустрою території пологового будинку – це питання теж давно потребує вирішення. Проводиться й капітальний ремонт будівлі психоневрологічного відділення міської поліклініки по вул.Сільвая, 17. Чимало роботи, крім уже вищезгаданої, виконано "по лінії" Центру первинної медико-санітарної допомоги: капремонт амбулаторії № 3, по вул. П.Комуни, 2, чимало зроблено для абулаторій №8, №9 та головного корпусу по вул. Грибоєдова, 20В, благоустрій території амбулаторії ЗПСМ, приміщень будівлі для облаштування тимчасового перебування осіб без певного місця проживання тощо.

І ще один вагомий фронт робіт позаду: з цього року всі стаціонарні відділення Ужгородської міської дитячої лікарні – з капітальним ремонтом. Річ у тім, що в грудні завершили роботи на першому поверсі, тим самим фактично закінчивши оновлення всіх стаціонарних відділень цього медичного закладу. Журналісти uzhgorod.net.ua теж на власні очі оглянули лікарню і переконалися в тім, наскільки вона змінилася до кращого.  

19 грудня 2018-го оглянув лікарню і міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, він і розповів про все, що зробили для медзакладу. Так, за словами очільника міста, влада Ужгорода поставила собі за мету поступово привести до ладу всі відділення дитячої лікарні, адже капітального ремонту заклад не бачив кілька десятків років. Загальна вартість виконаних робіт із капітального ремонту протягом 2016-2018 років – 4 млн 125тис. грн, 500 тис. грн також надала Чеська Республіка.

«Почали тут ремонти фактично у 2016 році – тоді завдяки співпраці місцевої та центральної влади місто отримало кошти на ремонт відділення захворювань органів дихання на третьому поверсі – 870 тисяч гривень, ще понад 250 тисяч гривень виділили з міського бюджету, – уточнили в Ужгородській міськраді. – Відкрили оновлене відділення на початку 2017-го, у тому ж році виділили з міського бюджету 1,9 млн грн на ремонт відділення раннього дитинства на 2 поверсі лікарні.

Із завершенням капремонту першого поверху, який проводили цьогоріч і спрямували для цього з міського бюджету понад 1,1 млн грн, фактично завершено внутрішнє оновлення будівлі. 

Щодо проведених у дитячій лікарні робіт, то загалом, крім власне ремонту та фарбування стін, часткової заміни столярних виробів, повністю замінили й електричну мережу, встановили нові енергоощадні лампи, зробили підвісні стелі, вперше належно облаштували протипожежну сигналізацію, у санвузлах встановили нову сантехніку, підлогу виклали плиткою та зробили наливну із поліуретану, у кожній палаті вже є нові світильники та бактерицидні лампи. Стіни коридорів, окремих приміщень, їдальні розмалювали веселими персонажами казок і мультфільмів юні художники Ужгорода. У планах ще – оновити фасад лікарні та провести благоустрій території.

До речі, що важливо, за останні 3 роки зросло фінансування галузі охорони здоров'я загалом, зокрема для дитячої лікарні закупили чимало обладнання, приліжкові монітори для слідкування за станом дітей, на сьогодні у закладі є всі необхідні медикаменти. За словами головного лікаря Ігоря Рошка, у цьому році на потреби закладу надали близько 30 мільйонів гривень і, крім субвенції з державного бюджету, значна частка коштів – із місцевого бюджету Ужгорода. Міська дитяча лікарня виконує функцію ургентної, надається допомога при всіх невідкладних станах, крім тих, що потребують хірургічного втручання, сюди потрапляють діти від найменших – до 18 років. Одночасно в стаціонарних відділеннях можуть перебувати понад сотня маленьких пацієнтів.

НОВЕ ОБЛАДНАННЯ, ЕЛЕКТРОННІ КАРТКИ, ОНОВЛЕННЯ МЕДКАБІНЕТІВ

Крім ремонту в дитячій лікарні, в медицині міста відбуваються й інші зрушення. Так, Ужгород у партнерстві з містом-побратимом Кросно за кошти ЄС реалізовує проект у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014 – 2020, за яким упродовж цього року відбудеться оновлення медичних кабінетів в усіх навчальних та дошкільних закладах нашого міста, створення електронних карток та підключення даних до медичного порталу. В усіх школах учні (а це понад 15 тисяч дітей!) пройдуть обстеження зору, слуху, на серцево-судинні патології та тести на алергії.

Отримала нове обладнання минулоріч й Ужгородська міська дитяча лікарня. За кошти міського бюджету, а це 150 тисяч гривень, закупили електроенцефалограф. Допомогу у 20 тисяч гривень надали і представники Пріорату Закарпаття Ордену Госпітальєрів Св. Іоанна Ієрусалимського, Лицарів Мальти.

«Обладнання дозволяє робити енцефалограми дітям із підозрою на епілепсію, хворим зі спазмами. Навіть якщо напади відсутні, то цей метод обстеження допоможе виявити порушення мозкової діяльності, зокрема, патологічно приховані. Він дозволяє об’єктивно діагностувати хвороби. Пацієнтів, яким необхідне було таке обстеження, раніше доводилося направляти у спеціалізований заклад, тому дуже добре, що міська дитяча лікарня тепер має свій сучасний прилад, який дозволить обстежувати діток безпосередньо на місці», – розповів керівник лікарні Ігор Рошко.

ЩО ДАЛІ?

А далі – впровадження реформи ІІ рівня надання медичної допомоги, до чого Ужгород готовий, нещодавно на сесії вже навіть розглянули відповідні проекти рішень. І позитивну роботу міста в сенсі активного реформування відзначила й в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, яка нещодавно побувала в Ужгороді. Вона висловила сподівання, що наше місто буде серед перших, де почнуть діяти передбачені реформою зміни для вторинної ланки надання допомоги.

Уляна Супрун також додала, що, будучи в США, цікавилася, як там контролюють використання державних коштів на медицину і їй відповіли, що насамперед потрібно, аби діяла електронна система, куди вносяться всі дані, бо папери, особливо якщо є зловживання, можна загубити чи переписати. Тому Уляна Супрун на міжнародній зустрічі хоче представити досвід Ужгорода як приклад створення електронних медичних сервісів у співпраці з європейськими партнерами.  

Ще важливим є той факт, що в Ужгороді реалізовуватимуть кілька проектів у рамках міжнародної співпраці: наприкінці грудня 2018-го опублікований затверджений перелік проектів, які будуть фінансуватися за підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва ENI Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 роки. Загалом у рамках ІІ етапу цієї Програми буде надано майже 25 мільйонів євро на 34 проекти у 6 визначених пріоритетах для 4 країн-учасниць. Ужгородська міська рада є партнером у кількох проектах, серед яких і проект «Соціальна охорона здоров’я» на суму 339,1 тис. євро, який втілюватиметься спільно з Агенцією регіонального розвитку Кошице.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

Очевидно, ми не охопили всього, що відбулося в медичній сфері Ужгорода в 2018-му. Важко пригадувати події, які були на початку року, і навіть Гугл іноді не розуміє, що від нього хочемо, коли «перевертаємо» пласти інформації... Якщо ще хтось щось згадає – дописуйте, додамо! А наразі ж будемо сподіватися, що Ужгород у найкоротші терміни побачить ще кардинальніші зміни на краще.

Далі буде…    

Галина Солодка спеціально для  uzhgorod.net.ua

 

 

21 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів