Площі, вулиці, квартали: як змінився Ужгород протягом 2018-го

Площі, вулиці, квартали: як змінився Ужгород протягом 2018-го
Зазвичай кожному з нас легше пригадати те, що було недавно – події останніх місяця-двох. Або ж дуже яскраві миті. Ми ж наприкінці старого року-початку нового спробуємо пригадати те, що відбувалося в житті нашого міста: «Пробіжимося» вулицями, заглянемо на фестивалі, згадаємо інші події – і коротко нагадаємо, чим жив Ужгород у 2018-му.

 

Почнемо з того, що справді важливо і бачать справді всі містяни та гості – за останні кілька років Ужгород суттєво змінив обличчя.  І мова не тільки про будівлі-фасади, а насамперед про вулиці, дороги, внутрішньоквартальні будинки.  Про все це почергово згадує для нашого видання Галина Солодка.

Оновлена площа Шандора Петефі просто зачаровує

Напевно, один із наймасштабніших проектів року – реконструйована пішохідна зона площі Петефі. Проект тривалий, адже передбачає не просто зміну «обгортки», а й заміну комунікацій та капітальний ремонт пішохідної зони. Багато писати не будемо, нагадаємо тільки, що працівники підрядної організації в рамках капітального ремонту на тротуарах та пішохідній зоні встановили гранітну плитку, на проїжджій частині викладають кам’яну бруківку, що сподобалося, до речі, дуже багатьом ужгородцям, адже таке покриття тут було ще за часів чехословацького періоду. Ця бруківка, до речі, стара, добротна, кам’яна, знята раніше під час ремонтів із вулиць Перемоги, Швабської та з пішохідної зони власне площі Шандора Петефі. До повторного настилання бруківка знаходилася на відповідальному зберіганні.

На відремонтованій пішохідній частині площі Шандора Петефі встановили ліхтарі, поставили лавиці для відпочинку містян. 

Також на площі висадили 14 молодих саджанців ліквідамбара смолоносного, або амбрового дерева. Саме за це дерево ужгородці віддали найбільше голосів за результатами публічної консультації, під час якої міська рада цікавилася думкою містян, які дерева садити на цій площі. На черзі – продовження ремонту проїжджої частини.

Набережна Незалежності: через терни до зірок?   

Капітальний ремонт набережної Незалежності – це, напевно, мега-подія року, що минає, в житті Ужгорода. Скільки навколо цієї теми поламано списів  та зіпсовано нервів – одному Богу відомо, проте вже зараз, коли минуло майже півроку від початку робіт – можна оглянутися і полегшено зітхнути: те, чого так боялися окремі містяни, не сталося – липи ніхто не чіпав, вигляд не зіпсували. Навпаки: найдовша в Європі липова алея, родзинка Ужгорода, нарешті отримує новий сучасний вигляд.

За кошти, що надійшли на проект із держбюджету з легкої руки прем'єра Гройсмана, спершу заасфальтували проїжджу частину набки, якою вже не те що ходити, а їздити не можна було, а відтак взялися за оновленні пішохідної зони. Зараз роботи ще тривають. Але вже на тій частині, яка завершена, встановлені сучасні лавиці, й численні ужгородці у підсумку схвально відгукуються про проект. 

Може, на завершення робіт варто знову Гройсмана запросити? Показати, що можемо зробити і що гарно виходить. Може, так вдасться ще на щось потужне кошти випросити?

Тільки капітальний ремонт вулиць і з гарантією

Упродовж поточного року тривав капітальний ремонт багатьох міських вулиць – і в першу чергу тих, які мають стратегічне значення для міста, виконують роль розв'язок тощо.

Так, відбулася реконструкція площі Георгія Кірпи  - тут розширено та капітально відремонтовано проїжджу частину, облаштовані нові тротуари, встановлене освітлення, нанесена розмітка. Однозначно, рухатися стало вільніше і простіше, особливо після того, як було встановлене коло і, відповідно, рух по ньому.

Упродовж літа на вулиці Марії Заньковецької в Ужгороді тривав капітальний ремонт. Наразі роботи практично завершені й пересуватися відремонтованою вулицею стало значно зручніше.

Ремонти тривали й на частині вулиці 8 Березня.

Ще варто виокремити ремонт вулиці Шумної – тут замінений водогін, оновлені всі комунікації, встановлений нижній, так званий чорновий шар асфальту.

У рамках капітального ремонту на вулиці Перемоги в Ужгороді встановили верхній шар асфальту на ділянці від села Сторожниця до вулиці В’ячеслава Чорновола.

Капремонти тротуарів та внутрішньоквартальних територій – по всьому місту

Слід відзначити, що капітальні ремонти тротуарів та внутрішньоквартальних територій по Ужгороду тривають третій рік поспіль. Місто змінюється на очах, і це не може не втішати. Що ж стосується цьогорічних проектів, то вже на початку квітня в місті стартував капітальний ремонт тротуарів по вул. Ю. Гагаріна: працівники підрядної організації демонтували старе покриття, встановили бордюри, настелили ФЕМ-плитку на тротуарі з правої сторони вулиці (від залізничного переїзду до вул. Романа Шухевича (Лавріщева) протяжністю близько 1,3 км. 

Влітку почали змінюватися площа Корятовича (настелені нові тротуари) та вулиця Марії Заньковецької – тут теж настелили нову плитку на тротуарах. Так само оновлені тротуари на площі Дружби народів.

Капітальні ремонти тривали на вулицях Олександра Можайського, Перемоги, Шумній.

Відбувся капітальний ремонт внутрішньоквартальних територій на вул. Марії Заньковецької, вул. Іштвана Сечені, 50. Роботи тривали біля ЗОШ №15 та ЗОШ №12. Оновлення і  на вулиці Тиводара Легоцького, 10.

Капітальний ремонт внутрішньоквартальних територій тривав і біля багатоповерхівок за адресами вул. 8 Березня, 20 - вул. Михайла Грушевського, 37а. Тут демонтували старий асфальт, виклали бруківкою пішохідну частину, заново встановили бордюри, які відмежовують проїжджу частину та нові на межі з тротуаром. Враховані й потреби людей з інвалідністю – у місцях переходів понижений бордюрний камінь, застосували спеціальні види покриття для слабозорих.

Замість підсумків

Очевидно, що це далеко не весь огляд робіт, зроблених по місту,  набереться набагато більше, але всього одразу не згадати. І "не перелопатити" навіть на сайтах у мережі Інтернет ат Фейсбуці. Та й не треба! Головне – місто змінюється, в ньому багато робиться, і хай іноді не так швидко, як би всім нам хотілося, проте – робиться. Ми ж будемо слідкувати і писати про це.

Далі буде…     

Галина Солодка спеціально для uzhgorod.net.ua

 

29 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів