ЧЕРГОВИЙ ДОВГОБУД — НА БАЛАНСІ УЖГОРОДА

 

[b]Більше ніж рік тому обласна влада відібрала у міста чималий шматок землі на пл. Богдана Хмельницького. Тоді на площі надшвидкими темпами розпочалося будівництво пам’ятника Соборності України: котлован, залиття фундаменту тощо. [/b]

Потім в зв’язку із різкими перемінами в політичному житті країни і регіону будівництво заморозили. Отак і простояв цей недобудований символ Державності досьогодні: монолітний фундамент почав потрохи руйнуватися, зовнішній естетичний вигляд недоробленого пам’ятника в центрі міста залишає бажати кращого.

Нікому в області до нього вже нема діла. Звісно ж, керівництво помінялося, з’явилися важливіші пріоритети, аніж доведення символу Соборності до ладу. І обласна влада нещодавно прийняла рішення… передати недобудований пам’ятник на баланс Ужгорода. Нехай ужгородці самі добудовують цей невдало розпочатий областю проект. Враховуючи те, що бюджет міста і без пам’ятника тріщить по швах — рішення навряд чи розумне і справедливе.

Для завершення будівництва і закриття попередніх боргів виконавцям робіт потрібно більше 130 000 грн. Як міська влада вибереться із цієї ситуації, невідомо. Схоже, що ще нескоро пам’ятник Соборності милуватиме око. І здається, що навіть після завершення навряд чи милуватиме…

 

05 грудня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Квадрат 2005-12-07 / 12:00:00

    Приємні новини: Постановою КабМіну вже внесені зміни до попередньої постанови від 20.07.2005 про виділення субвенції з держбюджету місцевим бюджетам, зокрема і по монументу Соборності в Ужгороді. Його планується завершити вже у 2006 році і на це субвенцією виділено 320 тис. грн.

  2. Олександр Солонтай 2005-12-06 / 00:47:00

    Будівництво вже існуючого фундаменту проводилося теж зарахунок Ужгорода. Зокрема восени 2004 року, напередодні президентських виборів, Ужгородська міська рада внесла зміни до бюджету міста і виділила бл.140 тис. на будівнцитво основи для пам'ятника. Чому так ? Бо це було прохання від ОДА до мера, і останній це рішення буквально "проштовхнув" на сесії, тим самим вбиваючи двох зайців - і перед областю прохання виконане (та й підрядчик не чужий) і церкви УПЦ КП в місті точно в найближчий час не буде. Крім того, цікавим цей факт фінансування за кошти міського бюджету й тим, що частина депутатів ще тоді просила спрямувати кошти не на заривання їх у землю, а для виплати освітянам коштів згідно рішення суду, яке до цього часу не було виконаним, навіть незважаючи на ще одне рішення суду, про визнання дій судовиконавців, які невиконують рішення незаконними. Окремо, щодо території: місце пам'ятника - це 12-й округ, де виборці довірили представляти інтереси на 2002-2006-й роки мені. Так от, ні думку виборців, серед яких є багато освітян, ні думку мою, - ніхто не питав, що я на сесії міськради одразу оголосив. І наостанок слід зазначити, що виконання Указів Президента (про будівництво пам'ятників соборності) повинно звісно бути, але не зарахунок коштів громади. Це загальнодержавна програма (7 пам'ятників), яка повинна була бути втілена на національному рівні, а тому і фінансуватися програма повинна була б відповідно, і до цього питання саме в такому ключі слід повернутися у 2006-ому бюджетному році.