Середнянський замок помирає

"Чи бували у вас сльози від споглядання на руїни. В мене вони текли з очей наче річка від споглядання на цю спотворену руїну. Так соромно за свій народ мені ще не було, так боляче за знущання над своїми цінностями і історичним багатством. – Так починає свою розповідь про наш забутий Богом і українською державою Середнянський замок киянка Ганна Вольф.

 

– Колись це були володін-ня найвідомішого і найбагатшого ордену тамплієрів. І тут був побудований замок-башта в романському стилі, а це було ой як давно – аж в 13 ст. Але вже в 14 ст. замок відійшов у володіння ордену св. Павла. Як вже зазначалося, орден тамплієрів був найбагатшим орденом і його скарбниця перевершувала навіть французьку королівську казну. Заздрість не давала спокою королю Франції Пилипу IV "Красивому" і він вирішив покінчити з Орденом. 13 жовтня 1307 року (до речі, з тих пір п’ятниця 13 вважається нещасливою – ред.) Великий магістр Жак де Моле і вищі сановники Ордену були обвинувачені в єресі й арештовані. Суд інквізиції присудив в’язнів до спалення заживо. Орден було ліквідовано, його майно та володіння конфісковано. Пам’ятаєте це описано у Моріса Дрюона в його серії книжок "Прокляті Королі". Зараз серед сміття на рівнині біля селища Середнє стоїть руїна, на ній табличка – „Пам’ятка Архітектури. Охороняється законом". Так і хочеться сказати: "Отак ми і живемо, як охороняємо. Що даємо ми, то і нам дають".

Телекомпанії „Карпатського ведмедя” цілком зрозуміло, чому пані Ганна, що об’їздила на своєму мотоциклі всі замки України, була шокована побаченим у селищі Середнє. У цього замку були найпотужніші на той час у світі покровителі, але нині цей замок перебуває у найжалюгіднішому стані, який тільки може бути. Він навіть і досі не взятий під охорону Державою Україна, а висить на ньому поіржавіла табличка неіснуючої УРСР. А хтось же отримує у різноманітних комітетах по охороні пам’яток зарплати!

У нас є єдине „розумне” пояснення такого ставлення владців краю до цього замку. Ну, окрім нашого банального недбальства. Увесь світ збився з ніг у пошуках скарбів тамплієрів, котрі, як вважається, першими почали завозити з Південної Америки золото. Приміром, вони першими завезли до Європи шоколад і мали на нього торгову монополію. Тамплієри брали участь у декількох хрестових походах на Єрусалим, перевернули пів-Азії, перекопали там все, щоб знайти Чашу Грааля Ісуса Христа. Де чаша після 13 жовтня 1307 року переховується, тепер ніхто не знає, але тільки за неї дехто готовий віддати мільярди доларів. У ті далекі часи околиці нашого Середнього були глухими болотами задвірків Європи. Зручне місце для переховування чого-небудь подалі від можновладних королів і свого запеклого ворога – Ватикану. Таким забутим всіма місцем Середнянська фортечна башта тамплієрів є і зараз. Теперішня влада для виконання цієї місії перфектно старається...

Трибуна

 

06 грудня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Den Braun 2005-12-06 / 12:26:00

    V knige Kod Davinchi ob etom toze podrobno opisano.
    Tolko my ne cenim to cto u nas est, kogda ne budet vspomnim...