Пізнавати світ подорожуючи: студенти УжНУ провели вікенд у європейських столицях (ФОТО)

Пізнавати світ подорожуючи: студенти УжНУ провели вікенд у європейських столицях (ФОТО)
«Світ – це книга. І хто не подорожує – читає у ній тільки одну сторінку…» ? переконані студенти факультету туризму та МК. Черговий весняний вікенд туризмознавці разом з викладачами кафедри туризму провели у подорожі європейськими столицями – величним Будапештом та аристократичним Віднем.

 

Королівський палац у Будапешті

Королівський палац у Будапешті

Будапешт ? місто, що западає в душу й підкорює з першого погляду. У нього своя, абсолютно особлива атмосфера. Будапешт ? столиця Угорщини, її головний політичний, культурний, комерційний, промисловий і транспортний центр. Буда і Пешт – два райони, що створюють незабутній ансамбль угорської столиці, вражають своєю контрастністю. Не випадково Будапешт називають ще й містом контрастів.

Наше знайомство з містом розпочалось із площі Героїв, що відома також як площа Міленіум. Найважливішим об’єктом на ній є пам’ятник Тисячоліттю, будівництво якого було розпочато 1896 року на честь святкування 1000-ліття угорської держави.

А далі був проспект Андраші… або Єлисейські поля Будапешта. Тут вишикувалися в ряд численні будівлі, зведені в різноманітних архітектурних стилях. Однак найулюбленіша серед туристів та найбільш відвідувана пам’ятка ? велична споруда Парламенту – символ Будапешта. Варто зауважити, що це найбільша будівля в Угорщині ? вона має 691 залу, 29 сходів, 13 ліфтів та 10 подвір’їв.

Собор Матяша у Будапешті

Собор Матяша у Будапешті

Ранковий променад здійснили студенти вулицею Ваци, що справедливо вважається серцем Будапешта. Вулиця набула такого статусу всередині ХІХ століття, коли старі й невеликі будиночки були замінені будівлями в стилі неокласицизму та еклектики. Сьогодні це район фешенебельних житлових будинків, розкішних готелів та міжнародних торгових центрів, що в ансамблі роблять вулицю Ваци ще одним символом Будапешта.

Під час екскурсії містом студенти також ознайомилися з Королівським палацом, Будайською фортецею, Музеєм історії Будапешта, Рибацьким бастіоном, відвідали найкрасивіший храм столиці з чудовою оздобою та вражаючим інтер’єром – базиліку святого Іштвана. Пощастило туризмознавцям стати свідками урочистої зміни варти біля резиденції президента. Сказати, що це дійство захоплює дух, – нічого не сказати!

Незабутнє враження справила й вечірня прогулянка на кораблику, яка відкрила по-новому вже відомі краєвиди Будапешта. Саме з палуби можна було роздивитися приховані яскраві декорації міста та загадати омріяне бажання, пропливаючи під мостами через Дунай. Неперевершена панорама вважається частиною Всесвітньої культурної спадщини: 9 мостів, фортечна гора з Королівським палацом, будівля Парламенту, а також набережна у вечірній ілюмінації.

Здавалося б, нічого красивішого за архітектуру столиці Угорщини неможливо уявити. Але наступного дня на студентів уже чекав аристократичний Відень – музей просто неба.

Важко було осягнути всю велич австрійської столиці. Тому туризмознавці ознайомились лише з її часточкою: Парламентом Австрії, Австрійською національною бібліотекою, Імператорською усипальницею, Собором святого Стефана, Карлскірхе, Віденською державною оперою, Академією образотворчих мистецтв, Історичним музеєм Відня, Чумною колоною тощо.

палац Шенбрунн

Палац Шенбрунн

Відвідали студенти й найвизначнішу архітектурну споруду австрійського бароко, колишню літню резиденцію імператорської родини Габсбургів та улюблений палац Марії Терезії ? Шенбрунн. Окрасою єкстер’єру палацового ансамблю є чудовий парк, Пальмовий будиночок, тріумфальна арка Глорієтта, Оранжерея та найстарший у світі зоопарк. У грудні 1996 року палац Шенбрунн було включено до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Серед пам’яток “must visit” у австрійській столиці був і Віденський університет, історія якого налічує понад шість століть. Заснований 1365 р., він є одним із найстаріших та найбільших університетів Європи. Тут навчається близько 92 000 студентів. Виш може пишатись своїми іменитими випускниками, серед яких дев’ять нобелівських лауреатів.

Парк Шенбрунн

Парк Шенбрунн

Ділиться своїми враженнями від поїздки студентка І курсу Лілія Гойдаш: «Передусім хочеться висловити слова вдячності декану факультету та усім викладачам, які причетні до організації цієї подорожі. Неабияке враження справив на мене Будапешт: вечірня прогулянка набережною, унікальна історико-культурна спадщина!

Відень цікавий по-своєму. Ми мали унікальну можливість безкоштовно відвідати так звані музеї-близнюки (Природно-історичний музей та Музей історії мистецтв), адже для молоді, що не досягла дев’ятнадцятирічного віку, вхід туди абсолютно безкоштовний.

На площі Марії Терезії у Відні

На площі Марії Терезії у Відні

Підняти завісу екстравагантного віденського шарму та сповна насолодитися вишуканою атмосферою нам допомогла філіжанка віденської кави й традиційний австрійський десерт «Захер» в одній із кав’ярень Відня.

Подорож нам подарувала не тільки море позитивних емоцій і хороший настрій, а й безцінний багаж знань, який обов’язково використаємо при вивченні курсу «Туристичне країнознавство». Адже, як казав Анатоль Франс: «Подорожі вчать більше, ніж що б то не було. Іноді день, проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років життя вдома».

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів