Ігор Повхан: Навчатися на факультеті інформаційних технологій і брати участь у світових олімпіадах з програмування не тільки престижно, але й корисно

Ігор Повхан: Навчатися на факультеті інформаційних технологій і брати участь у світових олімпіадах з програмування не тільки престижно, але й корисно
Факультет інформаційних технологій УжНУ започаткував свою історію 1 вересня 1996 року. Його першими студентами стали 20 учорашніх школярів, котрі обрали собі на той час ще рідкісну професію «інформатика», яка динамічно входила в усі сфери життя. Серед них був і нинішній декан факультету, кандидат технічних наук, доцент Ігор Повхан. Ми попросили його розповісти про сьогоднішній день одного з найпрестижніших факультетів університету, особливості навчання, можливості професійного становлення та перспективи подальшого працевлаштування випускників.

 

Що мотивувало особисто Вас, пане декан, стати «ІТ-шником»?

Мої батьки дуже хотіли, аби я, як і моя сестра, став лікарем. Однак, щодо вибору професії, у мене були зовсім інші плани – я з дитинства мріяв працювати у ІТ-сфері, яка саме тоді отримала потужний розвиток. Сьогодні я дуже щасливий, що обрав собі справою життя саме ту професію, у якій я почуваю себе комфортно  і працюю із задоволенням. По закінченні школи я вступив на щойно відкритий факультет інформатики. Отримавши грунтовні знання і диплом залишився тут працювати, пройшовши усі щаблі факультетської ієрархії.

 

У чому привабливість вашого факультету сьогодні?

Найперше – вчитися у нас цікаво. Нині на денній та заочній формах навчання факультету інформаційних технологій налічується близько 500 студентів. Підготовкою фахівців займаються три кафедри: інформатики та фізико-математичних дисциплін;  інформаційних управляючих систем та технологій;  програмного забезпечення систем. Усі кафедри є випускаючими. Вони готують фахівців  за спеціальностями: «інженерія програмного забезпечення» (бакалавр, магістр); «комп’ютерні науки та інформаційні технології» (бакалавр, магістр та доктор філософії), на рівні бакалавра дві спеціалізації – «комп’ютерні науки» й «інформатика»; «інформаційні системи і технології».

Стараннями наших викладачів на факультеті сформовано студентські команди, які успішно виступають на всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Минулого року команди ІТ-шників УжНУ (тренери Олександр Міца та Сергій Оришич) у фінальних змаганнях Чемпіонату світу з програмування в Китаї (Пекінський університет), посіли 31 місце серед 140 найсильніших команд світу. Ми блискуче провели ІІІ Літню міжнародну школу з програмування (організатор — доцент О. Міца), у якій взяло участь 40 команд з 15 провідних ВНЗ України, а також трьох з Грузії.  Увінчанням успіхів нашого факультету була найвища відзнака - гран-прі в номінації «Інформаційні ІТ-технології у вищому навчальному закладі», яку одержав Ужгородський національний університет на 34-й Міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра – «День студента 2018» у Києві. Гран-прі наші інформатики вибороли серед 120 команд-конкурсантів -  ми посіли найперше з усіх перших місць! 

Які нововведення будуть актуальними на вашому факультеті під час вступної кампанії - 2019?

Спільно з Школою економіки і менеджменту в публічному адмініструванні м. Братислава у цьому році ми впроваджуємо магістерську програму, яка дозволяє отримати дипломи двох вишів та після проходження практики влаштуватися працювати у ІТ- кластері словацької столиці, де є представництва Microsoft, ІВМ та інших світових компаній.  А принциповою цьогорічною новацією, яка буде стосуватися вступників до магістратури, стане врахування при вступі результатів  ЗНО з англійської мови.

І кілька слів про перспективи працевлаштування випускників факультету?

З цього приводу ми проводили дослідження. Його результати показали, що уже на третьому курсі навчання УСІ наші студенти мають роботу!  Ще кілька років тому чимало випускників факультету йшли працювати учителями інформатики в школи. Сьогодні ситуація кардинально змінилася. Причини зрозумілі – в останні роки вітчизняна ІТ-сфера динамічно розвивається, а різниця у заробітній платі з освітньою галуззю є відчутною. З отриманням диплома, у силу різних причин, на Закарпатті залишається працювати не більше 15% випускників. Абсолютна більшість колишніх наших студентів працевлаштовуються у ІТ-компаніях Львова, Києва, а в останні два роки - у ІТ-кластері Харкова.

Навчатися на нашому факультеті і брати участь у світових олімпіадах з програмування не тільки престижно, але й корисно, оскільки переможці потрапляють в поле зору відомих ІТ-компаній та відкривають для себе можливість працевлаштуватися у всесвітньовідомих компаніях. Наприклад, Анатолій Потапчук-молодший працює у Мюнхені у компанії Google, Андрій Мостовий в Канаді у фірмі Microsoft, а в «Силіконовій долині» США є ціла група наших випускників. Багато хто працює і в провідних українських ІТ-компаніях - Богдан Сергієнко та брати Раковці - у фірмі Azinec, Єгор Бобик - на Jaspersoft. Загалом за кордоном знаходить собі роботу третина наших випускників.

Василь Ільницький

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів