Декан матфаку УжНУ Михайло Повідайчик: «Математика формує вміння приймати обґрунтовані рішення в різних сферах»

Декан матфаку УжНУ Михайло Повідайчик: «Математика формує вміння приймати обґрунтовані рішення в різних сферах»
Математичний факультет УжНУ готує висококваліфікованих фахівців починаючи з 1966 року. Зараз факультет складається з 5 кафедр: алгебри; теорії ймовірностей і математичного аналізу; диференціальних рівнянь та математичної фізики; кібернетики і прикладної математики;системного аналізу і теорії оптимізації. Він надає своїм студентам можливість навчатися у європейських вишах, заохочує вихованців до участі у різноманітних конкурсах інноваційних ідей, міжнародних турнірах та наукових конференціях і семінарах. Детальніше на актуальні питання для абітурієнтів відповів декан математичного факультету, доцент Михайло Повідайчик.

 

Чому Ви обрали в свій час фах математика?

Можу сказати, що мені пощастило з вчителями. Я закінчував сільську школу у Нижніх Воротах Воловецького району. Педагогічний колектив там був дуже професійний, сподіваюсь, він і зараз такий. Зокрема, посприяла моєму вибору вчителька математики Марія Василівна Лендєл. Вона залучала мене до олімпіад різних рівнів, до навчання у Всесоюзнійзаочній математичній школі, яка в ті роки була дуже популярна. За допомогою цієї школи ми мали можливість листуватися з кваліфікованими викладачами Московського держуніверситету. Вони надсилали нам завдання, контрольні роботи, і, таким чином, діти навіть у віддалених сільських школах мали можливість якісно поліпшити свої знання. Математика в шкільні роки мене зацікавила передусім тим, що на відміну від нашого повсякденного життя, надавала можливість строго довести істинність твердження. Також у період мого вступу з’явилась популярна спеціальність «прикладна математика», на яку приймали абітурієнтів третій рік поспіль. Ця спеціальність привабила і мене, адже була орієнтована на вивчення комп’ютерних технологій, а в 90-тих роках, коли я вступав, комп’ютери тільки почали з’являтися в нашому житті. По завершенню навчання я поступив в аспірантуру, а згодом залишився працювати на математичному факультеті на різних посадах – від асистента до, вже зараз, декана факультету.

На які спеціальності вестиметься набір цього року?

Цього року ми запрошуємо на навчання абітурієнтів на такі спеціальності освітнього ступеня «Бакалавр»:

- «математика» – класична спеціальність, випускники якої можуть працювати унаукових закладах та науково-дослідних центрах, у вищих навчальних закладах;

- «прикладна математика» (освітні програми«прикладна математика» та «прикладна інформатика») – виробнича спеціальність, навчання на якій передбачає підготовку фахівців з програмування та ІТ;

- «середня освіта» (освітня програма «Математика. Інформатика») – педагогічна спеціальність,випускники якої можуть працювати вчителями математики та інформатики;

- «системний аналіз» – спеціальність, яка передбачає підготовку фахівців із комп’ютерного моделювання у сфері бізнес-інформатики та управління у різних галузях народного господарства;

- «статистика» – спеціальність, на якій готують студентів досліджувати різноманітні фізичні, суспільні, економічні процеси методами математичної статистики.

Які нововведення чекають на абітурієнтів цьогоріч?

Цього року ми успішно пройшли акредитацію спеціальностей «математика» та «середня освіта». Перелік предметів ЗНО, які повинні складати абітурієнти, другий рік для всіх спеціальностей залишається незмінним –  це українська мова та література, математика,  і на вибір – іноземна мова, або фізика. Але для деяких спеціальностей ми пропонуємо так звані небюджетні пропозиції, тобто навчання за рахунок фізичних чи юридичних осіб. Так, для спеціальності «прикладна математика» абітурієнти мають можливість надати сертифікат ЗНО з третього предмету з географії, або біології, а для спеціальності «системний аналіз»– з біології, або історії України. Ще раз зазначу, що такий набір предметів ЗНО можливий у випадку вступу на навчання за контрактом. Але, завдячуючи державній підтримці, на нашому факультеті є досить велика кількість державних місць, тож вступники мають великі шанси навчатися за кошти державного бюджету, а найстаранніші студенти – ще й отримувати стипендію. 

Які перспективи працевлаштування у випускників математичного факультету?

Наші випускники отримують якісну математичну підготовку і багато з них зараз працюють на різних факультетах нашого вишу та інших університетів. Зараз чимало установ потребують висококваліфікованих фахівців, які вміють виконувати не тільки певні рутинні операції, а й аналізувати, прогнозувати та приймати самостійні рішення. Власне, цього всього ми й навчаємо наших студентів. Математика формує вміння приймати обґрунтовані рішення в різних сферах. Багато випускників математичного факультету працює в ІТ-компаніях, де заробітна плата значно вища за середню у нашому регіоні. Зважаючи на високу затребуваність у кваліфікованих фахівцях, ми даємо можливість студентам на старших курсах підробляти у таких фірмах, якщо це не шкодить навчальному процесу.

Звісно, багато наших випускників знаходять себе в освітніх закладах області. Також чимало випускників працюють у банках, приватних підприємствах. Досить часто до нас звертаються керівники як державних, так і приватних підприємств із пропозицією працевлаштування наших випускників. Тож можна констатувати, що на ринку праці зараз є висока потреба у професіоналах, і для студентів, які отримали ґрунтовні знання,  проблем із працевлаштуванням немає.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

30 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів