Закарпаття: Віктор Щадей: "Нас просто зрадили"

Під час передвиборної кампанії Віктор Щадей був координатором кампанії "ПОРА!" в Закарпатті — саме ця організація була на вістрі боротьби з режимом Кучми.

 

В Закарпатті його ім’я стало широко відоме під час масових мітингів у кінці 2004 р., після чого Віктор отримав репутацію непримиримого борця з усім, що залишилося нам у спадок від Кучми. Після вибо-рів він не припинив своєї ді-яль-ності, а в липні переміг на виборах до обласної ради і став наймолодшим в історії Закарпаття депутатом обласної ради.

— Ви не були присутні на святкуванні річниці помаранчевої революції в Ужгороді. З чим це пов’язано — адже рік тому жоден мітинг не обходився без вашої участі?

— Дивлячись на те, що відбувається навколо, організовувати такі заходи — надто цинічно. Пафосні виступи про цінності революції під пісні Майдану, тоді як Різак відпочиває в приватній клініці, Погорєлов залишився непокараним за зникнення 21 млн. грн., а Ващук і надалі проводить вступні сесії й продовжує скуповувати нерухомість? Можливо, це було емоційним рішенням, та я відмовився від виступу на Поштовій, бо мені було б соромно перед людьми, які рік тому повірили в можливість змін.

— Тобто, ви в числі тих, хто розчарувався в помаранчевій революції? А не видається вам, що у населення були просто завищені сподівання?

— Тут річ в іншому. Нас намагаються переконати, що ми-ттєві змі-ни неможливі, що теперішня ситуація — це нормально, що економіку за кілька місяців підняти нереально і т. ін. Ці виправдання не витримують ніякої критики. Люди прекрасно розуміли, що промисловість вдвічі за один рік не зросте. Ви бачили на мітингах хоч один плакат про зростання ВВП? Я бачив зовсім інші плакати: "Бандитам — тюрми!", "Різака — до суду!", "Варцаба, Шаранич, Лемак — покровителі бандитів!". Люди йшли на Майдан з вимогою навести в країні порядок і покарати злочинців, які грабували країну. І цю задачу влада могла виконати протягом місяця. Проте всі корупціонери залишаються на волі. Потрібно називати речі своїми іменами: ми не розчаровані — нас просто зрадили.

— Перед виборами широкого розголосу набуло побиття бригадою Чалого у Сваляві d готелі "Комфорт" 52 акти-віс-тів "ПОРИ!", які проживали у готелі й проводили агітацію се-ред населення. Як просува-ється ця справа?

— Так, перед другим туром близько 80 бандитів, озброєних автоматами, пістолетами та битками, розгромили готель "Комфорт" у Сваляві, побивши при цьому 52 студентів, яким було по 18—20 років. Дякувати Богу, що обійшлося без людських жертв. Проте затримано всього кілька (!) осіб, а інші гуляють на свободі. А прокуратура взагалі у переддень річниці революції зробила всім активістам "ПОРИ!" подарунок і відпустила на свободу Чалого. Невже напередодні виборів Чалий знадобився новим фальсифікаторам?

— Відомо також, що перед першим туром вас було арештовано і порушено кримінальну справу. Як наразі виглядає ситуація?

— Напередодні голосування працівники СБУ підкинули мені вибухівку і патрони, а УБОЗу було доручено арештувати мене і сфабрикувати кримінальну справу. Мене хотіли звинуватити у... підготовці воєнних дій у місті Ужгороді! В результаті суддя Ференц, відмовивши мені у праві на адвоката, видав постанову про попереднє ув’язнення на сім днів. Уже після того, як Ющенко став президентом, я звернувся у прокуратуру зі скаргою на протиправні дії, та наша прокуратура відмовилася реабілітувати мене за цією справою. До речі, як і за іншими 8 випадками в області, коли затримувалися активісти "ПОРИ!". Фактично на десятому місяці президентства Ющенка хлопці, що ризикували своєю свободою заради цього президента, залишаються не реабілітованими. Святкування революції вони сприйняли як роковини.

— Останнім часом з’явилася реклама партії "ПОРА!". Що ви, як лідер кампанії "ПОРИ!" в Закарпатті, можете сказати з цього приводу?

— Активісти громадянської кампанії "ПОРА!" не мають нічого спільного з цією партією. Створення кількома особами в Києві партії "ПОРА!" — це суто технічний проект, який реалізовується на гроші Порошенка. Головна мета — відтягнути якомога більше голосів від Блоку Юліїї Тимошенко. Проте я не думаю, що цей проект Порошенка буде вдалим — люди розберуться, що й до чого. Проте дивує інше: раніше різні технічні партії створювалися оточенням Кучми для боротьби з опозицією і всі засуджували таку практику. Сьогодні ми вже маємо два проекти, походження яких викликає сумніви : партія "ПОРА!" і Блок Лазаренка. Обидва спрямовані проти Тимошенко. Невже у "Нашої України" це основна проблема? Жаль, що нова влада опустилася до використання методів Кучми. Наскільки мені відомо, на Закарпатті Балога так і не зна-йшов кого-небудь, хто би погодився очолити партію "ПОРА!" — молодь уже не продається під сумнівні ідеї.

— Як депутат обласної ради, як ви оцінюєте ситуацію в області?

— Треба зазначити, що обласна адміністрація, як і за Різака, намагається проштовхувати через обласну раду рішення, спрямовані на подальше розграбування краю. Правда, на останній сесії нам із колегами вдалося відхилити такі проекти рішень. Я принципово відстоюю позицію, що слід припинити роздавання за безцінь землі та природних ресурсів краю різним структурам, натомість ввести практику продажу з аукціонів — тільки так можна буде отримати реальну ціну.

— Саме в Ужгороді відбувалися найбільші в області мітинги, активним учасником яких ви були. Сьогодні Ужгород знову став ареною боротьби — вже не за пост президента, а мера. Який розвиток подій прогнозуєте?

— Ще рік тому було очевидно, що є три реальні претенденти на посаду мера: Ратушняк, Чучка, Погорєлов. Враховуючи, що до виборів залишилися три з половиною місяці, можна зі стовідсотковою впевненістю сказати, що мером стане хтось із названих політиків. Хоча, враховуючи історію зі зникненням 21 млн. грн. та безлад у комунальній сфері, Погорєлов протягом наступних місяців може випасти з трійки фаворитів.

Гадаю, на цих вборах випробують свої сили і представники молоді: Доктор, Чижмарь, Борисов. Зрозуміло, що про перемогу тут не йдеться. Найімовірніше, суперництво буде між ними. Звісно, на перспективу (вибори 2010 року) це буде непоганою рекламою — якщо, звичайно, хто-небудь з них зможе набрати понад 5 відсотків.

— Яка ваша позиція щодо парламентських виборів?

— Не хочу займатися агітацією за ту чи іншу силу — все одно кожен зробить свій вибір. Хочу сказати інше: це там, у Києві, політики постійно конфліктують, відстоюючи свої ідеологічні позиції. Можливо, на загальнодержавному рівні воно виправдано. Та я вважаю, що на Закарпатті нам нема що ділити — у нас спільні проблеми і нам потрібно гуртувати всі сили, незважаючи на їхню політичну приналежність, щоб тут, на місці, зробити все для розвитку нашого краю.

РІО

 

10 грудня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Андрей 2005-12-16 / 13:12:00

    Благодаря Володе я знаю кому принадлежит этот ресурс.
    Спасибо.

  2. Андрей 2005-12-16 / 13:09:00

    Напантошеный смолош, который перечитался Корчинского.

  3. Читач 2005-12-14 / 14:17:00

    Анрій Шекета! Ти повністю правий! Багато людей які працювали на перемогу Ющенка, але чомусь інші не за гроші та мандати а за свободу! А Щадей у мутній воді шукав вигоду, теперь видно на що він готовий заради своїх психопатичних брудних планів. Не переймайся дурницями, він сам себе знищить. А анонім це і є Щадей!

  4. Андрій Шекета 2005-12-14 / 12:54:00

    Анонім, хочеш поговорити назвися, а у БЮТі я працюю, бо є членом партії "Батьківщина", маю певний досвід роботи у виборчому процесі, і саме головне мені довірили певну ділянку роботи, і якщо я з нею не буду справлятися, чи виникнуть якісь проблеми то мене звілнять, чи переведуть на іншу роботу, все просто. А я собою в принципі задоволений, і жабі нічого мене давити, я не залишився на збіччі ніяких процесів. Ще якісь питання?

  5. 2005-12-14 / 12:22:00

    Шекета ти не щиро, тебе жаба задавила. Ліпше спитай у себе чому ти працюєш у БЮТі

  6. Андрій Шекета 2005-12-14 / 12:06:00

    Аноніму. Не знаю кого це ти називаєш маленьким Щадеями, але в КПЗ, УБОЗі, СБУ,і просто міліції під час виборів сидів не тільки Щадей а й багато інших хлопців, і героїв робити ні з кого не треба. Просто Вітя використав це для піару а інші просто вважали, що зробили те що пвинні були зробити. Наприклад всі знють що Вітя кидав яйцями у Погорєлова, але там був ще і Любомир Лазар, який мав таку саму статтю як Вітя. А тепер Вітя герой-яйцемет, а про Любчика всі забули. Я знаю все це дуже добре бо був задіяний у всіх цих подіях і до і після, як і Риба, Бабіля, Чернявський, Солонтай, Гасинець, Буришин, і т.д. Не потрібно робити з когось героїв, треба памятати. Вітя не сердися но я щиро.

  7. 2005-12-14 / 10:04:00

    Для всі писак. Шановні, а де ви були коли Щадей сидів у СБУ? пробував з іншими маленькими Щадеями змінити наше життя, і воно змінилося. Ви можете кричати тепер, що змінилося в поганий бік, а докажіть чим. І ще, просто сидіти за клавою і обливати брудом, а попробуйте постояти з студентами під проливним дощем і під дулами чалих. Побачимо чи зміниться ваше світосприйняття. Кохайтеся!!!!!!!!!1

  8. Володя 2005-12-11 / 10:38:00

    Кстати интересно когда редактор сотрет эти коментарии? Шандор поставь лучше это торжество журналистской мысли в рубрику тема тижня! Слабо?

  9. Володя 2005-12-11 / 10:34:00

    Прикольная стаття получилась, сразу видно руку редактора этого сайта Федьку Шандора, как умно состряпано в стиле такого себе серенького пиара оплаченого против НСНУ и Чижмаря. Все б ничего если б это была хоть чуть чуть правда, а Чегевара стал депутатом без Балоги и имел бы хоть какой то авторитет, писака работал не за деньги и имел совесть! А так просто бля...ская работка людей с короткой памятю которые забыли как Ратушняк козлил Чучку и его семью. Шандор ты скажи что так нужны деньги? Что нет других способов заработка кроми таких вот? А с Чегевором все понятно!

  10. 2005-12-10 / 22:34:00

    А хто це такий Щадей? Що він зробив в житті корисного? У якій він партії, кого представляє або підставляє? Для чого йому лаяти на всіх? Черговий пустий пук у повітря за гроші Рати. Зради це не найкращий шлях у житті!

  11. Йоні 2005-12-10 / 22:21:00

    Чегевара є психічно неврівноважена дітинка яка намагається корчити з себе щось незрозуміле та заамбітне! Якиий він ПОРА? він не має до Пори жодного відношення. Цей Чегевора за гроші Ратушняка буде брехати направо наліво, а потім ще жбурне брудом і в нього, так як закидав яйцями Погорелова, безпідставно звинуватив Балогу, який на благання Чегевори призначив вибори в Воловці і домігся щоб не було жодного адмінтиску? призначив його радником голови ОДА, але не дав грошей які йому дав Рата щоб той мочив своїх колег! Третім стане Чучка який його вигодував в Деці, а цей потім підступно намовив здати мандат депутата щоб Чучка не пішов у Мери розчистивши цим путь Ратушняку людині яка знищила Чучку як Мера підтримавши Погорелова та кинувши місто на розкрадання. А щодо молодих кандидатів які не мають шансів, це взагалі повна нісенітниця і підлість по відношенню до Чижмаря та інших Нашоукраїнців які допомогли хлопчині стати людиною, а він виявився продажною та підлою особою. Теперь всім стало зрозуміло хто стоїть за облиттям фарбою бігбордів Чижмаря, клонуванням Бориса Борисовича, підкиданням у підїзди Ужгородців брудних листів-клонів проти Чижмаря та Доктора, та іншим брудом який ще вильєтся на голову Ужгородців! Ганьба за хлопчину!

  12. Joni 2005-12-10 / 20:52:00

    Таке враження "к" що Рата свого часу добре тебе похоснував. Я не знаю точно "к"-це Кріль, Кулібаба, Кул чи Кічковський, але впевнений що ти не далеко від них знаходишся! Щодо "експерименту над ужгородцями", то не вам, мукачівським псевдопатріотам за нас, ужгородців хвилюватися. Якось самі вже розберемося!

  13. к 2005-12-10 / 17:52:00

    Щадей -невиправдано амбітна особистість - використав революцію виключно для свого кар’єрного зростання.Безкорисливою любов’ю до України, Закарпаття в ньому і не пахло.Нині він, з кон’юнктурних міркувань підстелився під Рату (і це інтерв’ю,видрукуване в РІО,лише одне з підтверджень), не відаючи навіть,в силу своєї недосвідченості,яке зло він затягує в Ужгород.При цьому навіть не розуміє,що Рата не визнає нікого поруч, тільки-під.З нетерпінням хочу дочекатися того моменту, коли побачу, як Рата,схоснувавши його, викине на звалище.Або й надає по писку.А в тому, що я це побачу,не сумніваюся.Шкода лише,що ціною цьому видовищу буде черговий експеримент над ужгородцями...

  14. 2005-12-10 / 15:06:00

    Цікаво, що Щадей постійно вештається біля Деци і постійно харчується там за рахунок Чучки.
    Не вірю, що йому не відомі плани Чучки на вибори 2006 року.
    Те що написано в цій статті тільки підтверджує її замовнісь, та продажність співрозмовника.
    Не секрет, що душою і рушійною силою "ПОРИ" були інші люди, а Щадей - вивіска. Так званий Che Guevara, "оригінал" здається закінчив своє життя в бараку як полонений.
    Щодо організації чогось конструктивного, постійного та ефективного цей молодик просто не здатний.
    "Повійність" Щадея відома вже тільки тим, що таперішній гавкіт на Балогу ніяк не в*яжеться із повзанням перед ним на колінах на передодні довиборів до обласної ради.
    Принциповість позицій на сесіях обласної ради це також "водичка", з огляду на те, що фінансується його прожиття, крім благочинних обідів в Деці, Камишом. Нумо Вікторе, скільки ти зареєстрував проектів рішень обласної ради про проведення тендерів (аукціонів) на використання фірмою "Алекс" джерел мінеральної води в Свалявському районі?

  15. 2005-12-10 / 12:40:00

    Nastupni vybory vidbudutysya 2011-go roku, a ne 2010, a pro Ferenca - ce pravda