З піснею по життю: талановита закарпатська співачка Тетяна Раховська відзначила ювілей

З піснею по життю: талановита закарпатська співачка Тетяна Раховська відзначила ювілей
Хто через життя проносить іскру творчого горіння, благородства й віри в силу мистецтва, справді потрібен людям, а отже, не викликає сумніву в тому, що він є достовірно щасливою людиною. До таких належить Тетяна Раховська.

 

Народилася 5 липня 1969 року в місті Тобольск Тюменської області. З 1982 року проживала в місті Россошь Воронезької області. Закінчила Россошанську ЗОШ № 2, а також дитячу музичну школу по класу гітари (1986), Ворошиловоградське (Луганське) музичне училище за спеціальністю – хорове диригування (1989). Працювала в дитячій музичній школі № 2 міста Ровеньки (нині – Луганська область). У 1990 році вступила до Рівненського державного інституту культури, який закінчила у 1995 році й отримала кваліфікацію – диригент-хормейстер, викладач хорових дисциплін.

З 1998 року проживає в селищі Великий Бичків Рахівського району. Солістка, активна учасниця народного аматорського ансамблю пісні і танцю «Лісоруб». Працювала завідувачем дитячого сектору Рахівського районного будинку культури, викладачем по класу гітари Великобичківської дитячої музичної школи. Відтоді душа пані Тетяни стала щедрішою на любов до мистецтва і дітей, закоханих у цю справу. Цієї любові вистачає на всіх, хто перебуває в полі її творчої аури, особистого прикладу.

У 2004 році Т. Раховська з сім’єю переїжджає до міста Ужгород. З 2004 року – методист Ужгородського районного будинку культури, з 2007 року і донині – художній керівник. З 2006 року – керівник народного аматорського вокального ансамблю «Оріховчанка» клубу села Оріховиця, згодом дитячого вокального ансамблю «Калинонька» будинку культури села Кам’яниця Ужгородського району. З 2007 по 2011 рік – дитячого ансамблю духовної пісні «Краплина вічності» та зразкової аматорської студії естрадного співу «Намисто» Ужгородського районного будинку культури, до складу якої входять два колективи: ансамблі «Малята» і «Намисто». У 2011–2015 роках – керівник народного аматорського вокального ансамблю «Материнка» будинку культури села Кам’яниця (нині Креативно-мистецького комплексу «Вілет»).

Її музикальність і майстерність активно впливають на учнів, звеличують висотою духу і відіграють важливу роль у їх мистецькому становленні. Вона вміє своєчасно допомагати своїм вихованцям успішно вчитися, самостійно оволодіти знаннями, вміннями і навичками відповідно до можливостей, уподобань і нахилів. Вона розвиває їх музикально, інтелектуально, артистично. На своїх заняттях Тетяна Раховська доступно й переконливо розкриває учням світ чарівної милозвучної української пісні, викликає захоплення красою художнього слова, щирий інтерес до перлин народнопоетичної мудрості, навчає з повагою ставитися до народу-творця і носія цих духовних надбань.

До слова, 21 травня 2015 року в Закарпатському академічному обласному театрі ляльок «Бавка» відбувся ювілейний концерт «Про що мріють діти» вокальної студії «Намисто», присвячений Міжнародному дню захисту дітей. Приємною несподіванкою була презентація нотної збірки «Співочі намистинки» та CD-диска «Намисто з намистинок» із записами пісень у виконанні учасників студії різних років.

Тетяна Раховська переконана, що пісні є засобом самопізнання людини як представника свого народу, його історії та культури. Вони формують національну свідомість, світогляд, виховують почуття патріотизму, громадянську гідність, сприяють становленню громадянина України незалежно від його етнічного походження.

У 2007 році Всеукраїнським державним видавництвом «Карпати» (м. Ужгород) була видана збірка авторських пісень Тетяни і Сергія Раховських «Два серця». У книзі представлені 33 поетичні тексти з нотами та CD-диск з піснями у виконанні згаданих авторів. На її сторінках опубліковані позитивні відгуки таких представників культури і мистецтва, як Микола Попенко, Василь Попович, Василь Кобаль, Наталія Шпак, Олександр Ухач та ін. Восени цього ж року в Закарпатському обласному театрі ляльок відбулася презентація збірки пісень «Два серця» та однойменного СD-диска.

Як добре підготовлені й досвідчені музикознавці-співаки Тетяна і Сергій Раховські чітко усвідомлюють, що записи народнопісенної творчості талановитими фахівцями з плином часу не віддаляються від сьогодення, а навпаки, набувають ще більшої значимості й ваги, отже, вимагають детального вивчення. А для цього їх треба обнародувати, опублікувати. Народні перлини ніколи не перестануть захоплювати і дивувати справжніх шанувальників пісенності. Тому Раховські взялися за підготовку та публікацію цікавого збірника закарпатських народних пісень «Сто перлин», який побачив світ у 2009 році. До книги ввійшли народні пісні Закарпаття з нотами і текстами та СD-диск «Заспіваймо собі…» з записами народних пісень та пісень про рідний край композиторів Закарпаття у виконанні дуету «Рідна пісня». Презентація книги відбулася у м. Львів на ХVІ Міжнародному форумі книговидавців та рідному Ужгороді. Пісні у майстерному, задушевному виконанні Раховських проникають у душу, змушують на хвилину забути про все довкола і поринути в опоетизований світ краси, витонченості, тендітності, прокладають стежину до кожного серця.

Збереження пісенного фольклору, тобто генетичної пам’яті – це збереження себе. Той народ, який дбає про самобутність, свою ідентифікацію через традицію народної словесності, її розмаїття, дбає про себе, свою державу. Через фольклор ми пізнаємо свою сутність, свій характер. Через слово, музику, пісню, вбрання, національну кухню дізнаємося про витоки роду.

Захоплення народнопоетичними надбаннями та гордість за них стали для подружжя Раховських потужним рушієм розвитку любові й пошани до рідного народу, прагненням усе життя вивчати, популяризувати, пізнавати історичну, духовну спадщину України, збагачуватися здобутками культури інших народів.

У 1995 році Тетяна разом із чоловіком Сергієм Раховським створили сімейний дует «Рідна пісня», який з 2002 року отримав звання «народний аматорський колектив». Вони разом співають, складають музику для нових творів, виконують їх, тобто становлять нині одне нерозлучне ціле.

Ми тішимося тим, що на мистецькій українській ниві маємо нині значущий ужинок талановитого педагога і співачки Тетяни Раховської. Її пісні несуть у собі світло Божої чистоти і незнищенної любові до людини. Вони підносять душу, облагороджують. У багатьох творах відчувається якийсь зачарований сум, у простому – складне, велике, таємниче. Тут реальне й одухотворене в органічному поєднанні творять оті образи, що не відпускають від себе тихою, спокійною, асоціативною витонченістю й мудрістю. Усе те зворушливо, лірично, трепетно звучить, торкаючись найглибших струн душі. Її пісні пройняті великою любов’ю до України, рідного краю і глибоким знанням нашої історії.

В усьому, що творить подружжя, – присутність їх душі. Більше того: світло їх душ присутнє не тільки в межах однієї пісні, воно поза ними як своєрідна аура. Тому так радісно, хвилююче і бентежно слухати їх творіння, залишатися з ними наодинці, впиватися вишуканою і хвилюючою для серця музикою, цікавий політ думки яких спонукає слухача до співтворчості!

Характерно, що світ, який вони створюють, – неймовірно добрий у своїй основі, казково-лагідний і привітний. Відчувається, що в ньому затишно і безпечно всім: дорослим і дітям, деревам і квітам… Над ним – Божа благодать. Адже в часи сучасного глобалізаційного процесу це так важливо творити добрий, милосердний світ, щоб позбутися неправди, жорстокості й насилля хоч на якийсь відрізок часу.

Безумовно, само по собі нічого не дається. За тим стоять невтомні й непрості творчі пошуки, безсонні ночі, і головне – мимовільне осяяння, тобто те, що падає з неба, оповите незбагненною тайною, і осмисленню не підлягає.

Дует «Рідна пісня» – лауреат другої премії ІІ міжнародного фестивалю ім. М. Машкіна (м. Іршава, 1995), лауреат І премії VІІ міжнародного гуцульського фестивалю (м. Рахів, 1997), третьої премії Всеукраїнського конкурсу композиторів «Спалахи багаття» (м. Київ, 2008), учасник багатьох міжнародних, всеукраїнських та обласних фестивалів, районних свят, представляв культуру Закарпаття у Словаччині, Румунії, Угорщині, Німеччині, Словенії, Італії.

У березні 2006 року в приміщенні Закарпатського обласного театру ляльок у місті над Ужем відбувся святковий концерт «Весна, навіяна коханням», присвячений 10-річчю творчості родинного дуету. На концерті відбулася презентація СD-альбому «Ангел мій», куди ввійшла 21 пісня у виконанні дуету «Рідна пісня».

У травні 2012 року у залі Ужгородського районного будинку культури сімейний дует «Рідна пісня» відзначив своє 15-річчя, а 2017 року в клубі села Оріховиця Ужгородського району – 20-річчя творчої діяльності.

У своєму активі дует має три відеокліпи: «Мамині руки», «Пам’ятай», «Тільки тут». Колискова пісня «Кольорові сни» щовечора лунала з телеекранів Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії (канал «Тиса») у виконанні Тетяни Раховської

У 2002 році у виконанні дуету «Рідна пісня» виходить у світ аудіоальбом старовинних закарпатських колядок «Різдвяне сяйво».  Ось уже не один рік під час різдвяних свят звучать з телеекранів закарпатські старовинні колядки у виконанні подружжя Раховських. Коли слухаєш їх, то згадуєш рідний дім, батьківське тепло, і перше кохання, і першу печаль. У цьому, очевидно, й полягають секрети виконавського успіху й професійної майстерності – умінні митця пробуджувати у нас найкращі спогади й найщасливіші мрії. Їх спів показує слухачам, що життя прекрасне, і його треба любити.

Як відомо, співають вони пісні на слова різних поетів, музику до яких писали Микола Попенко, Василь Попович, Василь Кобаль. Серед поетів, з якими співпрацює подружжя, можемо назвати Маріанну Салай-Пак , Ольгу Тимофієву та Марію Купарь. Але Тетяна і Сергій здебільшого самі кладуть вірші на музику, самі й слова пишуть. Обоє мають цей Божий дар.

У репертуарі родинного дуету понад 60 пісень.

Пісні подружжя Раховських приваблюють своєю задушевністю, схвильованістю, любов’ю до рідної землі, вдумливим словом, емоційною напруженістю, мелодійністю, бо творилися у гарному, піднесеному настрої, щасливими людьми, з благородною метою.

Творчість Раховських високо оцінили заслужені працівники культури України Василь Попович та Василь Кобаль, заслужені артисти України Микола Попенко й Олександр Ухач. Причина проста: їхні пісні сучасні за звучанням, мають за основу невичерпні музичні народні традиції і в той же час близькі своїми настроями і тематикою як молодому, так і старшому поколінню.

З 7 листопада 2006 року Тетяна Раховська – член Національної Ліги українських композиторів. З 30 квітня 2008 року – Творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України».

Тетяна Раховська може пишатися тим, що плоди її творчості й нині, і в майбутньому будуть корисні. А вона є зразком великої цілеспрямованості, волі та працездатності, постійного творчого пошуку оперативно, продуктивно та послідовно вирішувати складні завдання. Перебуваючи у зеніті свого життя і творчості, вона сповнена Божої ласки, нових задумів і сміливих поривів, готова до здійснення величних звершень в ім’я духовного відродження України.

 

Марина ОФІЦИНСЬКА,

Іван ХЛАНТА

 

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

16 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів