Кабмін схвалив концепцію програми виробництва біопалива

Кабінет Міністрів України схвалив концепцію програми розвитку виробництва дизельного біопалива на період до 2010 року. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Кабінету Міністрів.

 

У повідомленні наголошується, що програма розвитку виробництва дизельного біопалива на період до 2010 року розробляється у зв’язку з необхідністю створення джерел забезпечення сільськогосподарських товаровиробників пальним за стабільними цінами, гарантованого ринку збуту ними рослинної сировини, зменшення імпорту енергоносіїв.

Причинами виникнення проблеми забезпечення сільськогосподарських товаровиробників пальним є істотна залежність держави від імпорту енергоносіїв і цінової ситуації на світовому ринку нафти, а також зменшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, а отже, відповідне зменшення надходжень до бюджету, передає "УНІАН".

Згідно з вимогами Європейського Союзу з використання біологічного і інших видів палива з відтворних ресурсів, їх частка в структурі енергоспоживання країн - членів ЄС становитиме 2% до кінця 2005 року і 5,7% - до кінця 2010 року. Таким чином, Україна, проголосивши свій політичний вибір про вступ в ЄС, повинна виробляти і споживати в 2010 році понад 520 тис. тонн біопалива.

Мета програми полягає в підвищенні рівня еколого-енергетичної безпеки України і зменшенні залежності національної економіки від імпорту нафтопродуктів, забезпеченні аграрного сектора економіки і транспорту біопаливом власного виробництва.

Основні завдання програми - сприяння будівництву заводів, які вироблятимуть дизельне біопаливо; створення зон концентрованого вирощування рапсу з використанням сучасних технологій; забезпечення гарантованого збуту сільськогосподарськими товаровиробниками рапсу, необхідного для виробництва біопалива; створення системи державних стандартів у сфері виробництва і використання альтернативних видів палива; використання у сфері виробництва і споживання дизельного біопалива економічних важелів і стимулів відповідно до законодавства; вдосконалення структури земель сільськогосподарського призначення, зокрема, оптимізація площ сільськогосподарських угідь, зайнятих під рапс; упровадження землезахисної системи землеробства; дотримання науково обґрунтованої сівозміни; виконання Україною міжнародних зобов’язань у сфері охорони навколишнього середовища і дотримання вимог, передбачених Кіотським протоколом до Рамкової Конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату.

Соціально економічний ефект виконання програми визначатиметься підвищенням рівня еколого-енергетичної безпеки країни.

Виконання програми в повному обсязі сприятиме вирішенню проблем стабільних поставок енергоресурсів аграрному сектору економіки за рахунок власного екологічно чистого відтворного джерела.

За розрахунками, в результаті здійснення заходів, визначених програмою, обсяг внутрішнього валового продукту зросте на 14,72 млрд. грн., а розмір додаткового надходження коштів до бюджету збільшиться на 1,6 млрд. грн.

"ForUm"

 

29 грудня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів