Господиням на замітку: рецепт закарпатських бобальок - легко і смачно!

Господиням на замітку: рецепт закарпатських бобальок - легко і смачно!
Бобальки. Таку цікаву кутю готують в деяких низинних районах Закарпаття. Бобальки подають також на Вігілію в Словаччині. Страва нагадує традиційну кутю, бо містить мак, мед, пшеницю у вигляді борошна.

 

Інгредієнти

Тісто

вода 250 г.

дріжджі свіжі 25 г.

борошно пшеничне 500 г.

цукор 80 г.

сіль 5 г.

Заправка

мак 100 г.

мед 60 г.

Розраховано на 10 порцій

 

Бобальки. Таку цікаву кутю готують в деяких низинних районах Закарпаття. Бобальки подають також на Вігілію в Словаччині.

Страва нагадує традиційну кутю, бо містить мак, мед, пшеницю у вигляді борошна.

Але смак — інший. А технологія приготування цікава-цікава.

Бобалькам закарпатці приписують надприродні властивості. Вони є символом об’єднання роду. Здатні хвороби відганяти, надавати людині сили та зберігати мир у сім’ї.

Смачні бобальки на столі — впродовж усіх різдвяних свят. Їдять їх із молитвою і на Різдво, і на Щедрий вечір, і перед Водохрещам.

Вони робляться із пшеничної муки, яка колись дуже рідко з’являлася на столах закарпатців, тому що основні страви були з вівса і ячменю. Бобальки символізували якраз родючість. І коли вживалися бобальки — це символізувало, що весь наступний рік буде такий багатий, такий смачний, такий солодкий, як ця страва

Мають закарпатські бобальки ще й містичне значення. На них ворожать дівчата. Кладуть бобальки перед котом. Чию він з’їсть, та упродовж року вийде заміж.

Приготування

Для приготування бобальок теплу воду розмішати з цукром і дріжджами. Додати борошно і замісити тісто. Поставити в тепле місце на 1 годину.

Далі набирати тісто частинами, домішати за потребою трохи борошна. Розкачати із тіста валики і розрізати їх на невеликі шматочки:

Бобальки - цікава кутя

Помістити шматочки тіста на деко, дати підрости 25 хвилин і спекти у духовці при 180?.

Бобальки - цікава кутя

Бобальки виходять твердуватими і тому їх потрібно ще зварити.Закип«ятити воду і в окропі зварити спечені бобальки в друшляку 3-4 секунди.Відцідити. Або можна просто скропити бобальки зверху гарячою солодкою водою.

Бобальки - цікава кутя

Тим часом мак запарити, розтерти до утворення молочка, додати мед.

Помістити гарячі бобальки у глибоку миску і залити маковою заправкою. Дати настоятись. Деколи гарячі бобальки поливають ще олією, а тоді заправляють меленими горіхами, маком.

Бобальки - цікава кутя

Спробуйте при нагоді — дуже оригінальна, цікава і смачна страва

Бобальки - цікава кутя

Смачного!

Джерело: Кукорама

 

06 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів