Господиням на замітку: рецепт закарпатських бобальок - легко і смачно!
Бобальки. Таку цікаву кутю готують в деяких низинних районах Закарпаття. Бобальки подають також на Вігілію в Словаччині. Страва нагадує традиційну кутю, бо містить мак, мед, пшеницю у вигляді борошна.
Інгредієнти
Тісто
вода 250 г.дріжджі свіжі 25 г.
борошно пшеничне 500 г.
цукор 80 г.
сіль 5 г.
Заправка
мак 100 г.
мед 60 г.
Розраховано на 10 порцій
Бобальки. Таку цікаву кутю готують в деяких низинних районах Закарпаття. Бобальки подають також на Вігілію в Словаччині.
Страва нагадує традиційну кутю, бо містить мак, мед, пшеницю у вигляді борошна. Але смак — інший. А технологія приготування цікава-цікава. Бобалькам закарпатці приписують надприродні властивості. Вони є символом об’єднання роду. Здатні хвороби відганяти, надавати людині сили та зберігати мир у сім’ї. Смачні бобальки на столі — впродовж усіх різдвяних свят. Їдять їх із молитвою і на Різдво, і на Щедрий вечір, і перед Водохрещам. Вони робляться із пшеничної муки, яка колись дуже рідко з’являлася на столах закарпатців, тому що основні страви були з вівса і ячменю. Бобальки символізували якраз родючість. І коли вживалися бобальки — це символізувало, що весь наступний рік буде такий багатий, такий смачний, такий солодкий, як ця страва Мають закарпатські бобальки ще й містичне значення. На них ворожать дівчата. Кладуть бобальки перед котом. Чию він з’їсть, та упродовж року вийде заміж.Приготування
Для приготування бобальок теплу воду розмішати з цукром і дріжджами. Додати борошно і замісити тісто. Поставити в тепле місце на 1 годину.
Далі набирати тісто частинами, домішати за потребою трохи борошна. Розкачати із тіста валики і розрізати їх на невеликі шматочки: Помістити шматочки тіста на деко, дати підрости 25 хвилин і спекти у духовці при 180?. Бобальки виходять твердуватими і тому їх потрібно ще зварити.Закип«ятити воду і в окропі зварити спечені бобальки в друшляку 3-4 секунди.Відцідити. Або можна просто скропити бобальки зверху гарячою солодкою водою. Тим часом мак запарити, розтерти до утворення молочка, додати мед. Помістити гарячі бобальки у глибоку миску і залити маковою заправкою. Дати настоятись. Деколи гарячі бобальки поливають ще олією, а тоді заправляють меленими горіхами, маком. Спробуйте при нагоді — дуже оригінальна, цікава і смачна страва Смачного!Джерело: Кукорама
До теми
- Мукачівський прикордонний загін здійснює набір на військову службу за контрактом!
- Кухня під замовлення: три кроки до вибору ідеальних меблів
- Пакети для продуктів: як обрати ідеальний варіант
- Закарпаток запрошують до участі у безкоштовному проєкті про лідерство та згуртованість
- Стаціонарні басейни “під ключ” від компанії ModernPools
- Укрзалізниця оновила бланк електронного квитка на поїзди до Словаччини
- Як підібрати кухонний гарнітур?
- Як еко-шопер може зберегти ваше здоров'я
- 10 трав та спецій, які варто мати на кухні
- Цікаві страви з Мівіною
- Витяжка Bosch: інновації та стиль для вашої кухні
- Популярність та користь рамена: аналіз та поради
- Спільно зі словацькими колегами "Укрзалізниця" збільшить кількість місць у пікові періоди на маршруті "Мукачево — Кошице"
- Як позбутися харчової молі на кухні: 4 способи
- Мукачівці зможуть безкоштовно вакцинуватись від грипу
- 10 продуктів, за допомогою яких дійсно можна зміцнити імунітет
- Львівська залізниця скасувала відучора зупинку приміських потягів на платформі "Мукачево – Прилад".
- Мийки на кухню з двома чашами: функціональність та практичність в одній сантехніці
- Зміцнюють імунітет і знищують віруси в організмі: 5 продуктів, які потрібно їсти раз на тиждень
- Чому сирники виходять то твердими, то рідкими, то сирими всередині?
До цієї новини немає коментарів