Гідробіолог Євген Дикий в Ужгороді: «Площа засміченості океану становить 22 площі держави України»

Гідробіолог Євген Дикий в Ужгороді: «Площа засміченості океану становить 22 площі держави України»
Якщо ми чогось не помічаємо, це не означає, що цього нема. Сьогодні в Ужгороді відбулася пресконференція під назвою: «Тиса-Чорне море-Антарктида: глобальне забруднення планети пластиком та шляхи його попередження», під час якої із журналістами спілкувалися спеціалісти щодо забруднення світового океану та річок Закарпаття зокрема.

 

Розпочався захід із виступу гідробіолога Євгена Дикого - директора Національного антарктичного наукового центру, який працював на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

«Коли я починав досліджувати Антарктиду, то думав, що працюватиму в найвіддаленішому куточку України, де немає сміття, припускав, що хоч там не зіштовхнуся з ним. Але виявилося, шо й там я мусив перш за все займатися дослідженням забруднення сміттям, бо його і там вистачає», - відзначив гідробіолог.

Зі слів ученого, він був просто вражений тим, що побачив. «Кити страждають, вони вмирають від голоду посеред повного риби та креветок моря… Біда в тім, що вони встигають засмоктати в себе тони сміття, і в підсумку не можуть уже вмістити нормальну їжу, і тому з часом ми знаходимо їх на берегах страшенно худих… Кити вмирають від пластикового голодомору!»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закарпатцям розповіли про дослідження бактерій, які, ймовірно, переробляють пластик

Дослідник наголосив, що коли пластик стає меншим, подрібнюється, ми його ніби не бачимо, але насправді він не зникає, він завдає ще більшої шкоди довкіллю. Річ у тім, що він стає таким дрібним, що впливає на планктон, дрібніші організми, і тоді основа харчових ланцюжків – зоопланктон – починає так само гинути від голоду зі шлунками, забитими пластиком…

Зі слів дослідника, у самій Антарктиді небагато сміття, тут всього три десятки полярних станцій, кілька тисяч туристів на рік. Євген Дикий продовжив: «Локальне забруднення там можна навіть вважати нульовим, але! Але і в Антарктиду доносить сміття з інших континентів океан, різними течіями. І ми вимушені на станції «Академік Вернадський» розпочинати дослідження, не як живе Антарктида – ця доволі віддалена і непорушна система, а досліджувати, як впливає на неї забруднення, відповідно, ставити колектори, вловлювачі, відбирати проби, робити аналізи жирової тканини в тварин тощо… Що парадоксально, з’ясували, що навіть у яйцях пінгвінів ми вже знаходимо мікропластик, ті речовини, які ми безконтрольно викидаємо, приміром, ліки, якими лікуємося, залишки парфумерії, яка потрапляєу воду…. Це все не зникає! І ці результати є основою того, що ми говоримо, чому проблема забруднення пластиком є планетарною».

«Починається ця проблема не в океані, не в тій навіть плямі посеред океану, а на суходолі, на берегах річок, відтак потрапляє в моря, і чинить шкоду на всьому своєму шляху".

«Так, ми намагаємося скористатися потенціалом мімімішних пінгвінчиків, щоб привернути увагу до тих проблем, що є у нас», - наголосив пан Євген.  

Із квітня минулого року на базі Великолазівського загальноосвітнього навчального закладу функціонує "Резиденція Пластикожуя", де збирають, сортують та переробляють пластик. Гідробіолог додав, що переробка сміття – це на сьогодні єдиний шлях вирішення порушеної проблеми. «Той досвід, який було напрацьовано на Закарпатті, ми плануємо застосовувати на станції «Академік Вернадський», тобто, будемо переробляти сміття і виготовляти різноманітні вироби.

«Брелки у вигляді пінгвінів? Чому б і ні, все це реально! Подвійна користь: і переробка сміття, тобто, вирішення екологічної проблеми, і виготовлення сувенірів та заробляння на цьому! Ми плануємо виготовляти таких пінгвінчиків з переробленого пластику на станції «Академік Вернадський!» - розповів Є. Дикий.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

21 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів