Професор Сергій Федака презентував перший том своєї «Історії України»

Професор Сергій Федака презентував перший том своєї «Історії України»
Двадцятитомне видання «Історія України» готує до друку професор УжНУ, історик Сергій Федака. Перший том – «Кам’яний вік» – науковець днями презентував у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка.

 

Книга торкається найдовшого історичного періоду – від перших стоянок найдавніших людей, архантропів, доби палеоліту аж до епохи неоліту – заключного періоду кам’яної доби.

Професор Федака каже, що Україна – одна з найбагатших держав принаймні Європи щодо пам’яток-стоянок кам’яного віку: їх налічується близько 3000. Тож у першому томі огляд тих стоянок починає із закарпатського Королева, «бо так доля розпорядилася, що просування найдавніших людей на терени майбутньої України відбувалося із Закарпаття – найдавніша відома на сьогодні стоянка розташована саме тут, їй близько одного мільйона років».

Науковець розглядає три епохи: палеоліт, мезоліт та неоліт. Докладно говорить про те, як розселювалися архантропи, неандертальці та кроманьйонці, яким був їхній побут, знаряддя та спосіб життя.

«Щоб воно легше сприймалося і не було абсолютно сухим академічним викладом, у цій книжці 52 розділи, що чисто випадково збіглося з кількістю тижнів у році та кількістю розділів у Євангелії. Кожен із них має епіграф із сучасної поезії української. Коли я став добирати ці епіграфи, сам здивувався, наскільки детально і ґрунтовно наші поети вникали в обставини того періоду. Виявилося, що майже до кожної теми є щось сказане поетами.

Сподіваюся, це додало книжці дещо більшої жвавості. Хоча основне завдання, яке я ставив, – насичити видання максимально фактажем, подати академічні сучасні погляди на ті чи ті реалії кам’яного віку. Тому тут багато посилань не тільки на паперові, а й на найновіші інтернет-публікації», – коментує Сергій Федака.

Зі слів професора, тепер працює над наступними томами й уже до кінця навчального семестру планує видати ще три. Другий том буде стосуватися бронзової доби, третій – скіфо-сарматського періоду, а четвертий торкнеться часів від великого переселення народів до утворення Руської держави.

«Щоб окреслити певну завершеність та окремішність цих перших чотирьох томів, я назвав цю частину «Серія 1: Долітописна історія». До кінця цього навчального року планую, що вийдуть чотири перші томи, а далі візьмуся за літописну добу й середньовіччя. Продовжуватиме автор і далі, бо є амбітна мета довести розповідь до наших днів і створити такий синтез», – обіцяє професор.

Видання можна буде придбати у книгарнях міста.

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

16 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів