Чому Піно Нуар –  це «Бургундське» із Закарпаття, або На скільки відсотків відчуває себе виноробом Олег Скрипка

 

 

Закарпатський винороб, також відомий як музикант та громадський діяч – Олег Скрипка! Легендарного артиста, який пропагує українську культуру, вже можна представляти й так.

Зараз на найкрасивіших виноградниках України, плантаціях Шато Чизай поблизу Берегова в урочищі Мала Гора, достигає виноград, з якого створять уже третій вінтаж авторського вина «Країна Мрій».

Олег Скрипка традиційно відвідав виноградники, де народжуються його майбутні вина, у серпні – коли і ягід можна торкнутися, і продегустувати вино торішнього врожаю, що витримується в бочках у виносховищі. Звісно, обговорив справи з технологами виноробні та засновником компанії Шато Чизай Геннадієм Гутманом, разом з яким гість оглянув виноградники та оцінив витримане вино.

На виноробню Шато Чизай, спільно зі спеціалістами і на базі якої створюється «Країна Мрій», музикант-винороб приїхав напередодні ну майже професійного свята. 18 серпня світ відзначає Міжнародний День Піно Нуар. Саме цей сорт французького походження є улюбленцем «зірки», з нього народжуються два вина лімітованої серії «Країна Мрій».

«Зізнаюся: я вже на 100% відчуваю себе виноробом. Зі мною відбулася дивна трансформація, я злився з цією своєю іпостассю. Виноробна справа збагатила і прикрасила моє життя, привела чудових людей, адже цінителі вина – це особлива каста.

Я проводжу вечори «Вино і музика», також і онлайн під час карантину. Постійно вчуся розуміти вино і впевнився, що світи вина та мистецтва дуже близькі. Відчуваю себе вже «музичним сомельє»!», – розповідає Олег Скрипка.  

Він каже: «Творити моносортове вино з такого примхливого сорту, як Піно Нуар – сміливе рішення. Ми пішли особливим шляхом: витримуємо в різних бочках (відмінні дуб і ступінь обпалу деревини), потім поєднуємо, досягаючи оптимального результату. Так ми отримуємо справжнє Бургундське!

Піно Нуар – класичний європейський сорт, який з’явився у Середньовіччі. І коли мушкетери Людовіка XIV вигукували «Бургундського!» – вони жадали саме такого вина, яке зараз народжується тут, на Закарпатті. Нам вдається класичне вино у французькій традиції, і це підтверджують мої друзі-французи».

Що ж до дегустації вина, яке зараз на витримці, то найкращу гаму аромату і смаку показав Піно Нуар, який провів вже рік у барику з американського дубу. Олег Скрипка та Геннадій Гутман зійшлися на думці: рішення обрати для цього вина такий стиль витримки було вдалим, адже бочки дають делікатний вплив і дозволяють фруктовій гамі сорту вповні розкритися, збагативши нотами ванілі. Реліз витриманого червоного вина «Країна Мрій» відбудеться пізньої осені.

«Кілька років тому ідея створювати витримані червоні вина була певним експериментом, навіть викликом. Здавна відома теза: «Закарпаття – край білих вин!». Та клімат змінюється, червоні виногради гарно достигають у нашому краї. І наші благородні сорти, в які вкладаємо багато праці, до яких застосовуємо нові методики догляду, показують чудові результати. Тож лінійка витриманих червоних від Шато Чизай, флагманом якої є Піно Нуар, більш ніж варта уваги вибагливого цінителя», – говорить Геннадій Гутман.

Доки ж витримані вина врожаю-2019 ще зріють у виносховищі, час смакувати свіжими винами. У «Країні Мрій» це біле з сорту Трамінер і рожеве з того ж Піно Нуар, але створене за білим методом, що дозволяє вину мати цікавий характер і водночас бути ніжним. До слова, ці два авторські вина уперше в Україні закупорені скляною пробкою Vinolok, яка в світі є ознакою вин преміальної якості.

Це не всі цікавинки від Шато Чизай і Олега Скрипки, тож радимо стежити за новинами виноробства Закарпаття та, звісно, запрошуємо обирати якісне українське.

 

18 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів