Жителі 12 гірських сіл на Закарпатті можуть лишитися без дров на зиму. Чому виникла така ситуація

Жителі 12 гірських сіл на Закарпатті можуть лишитися без дров на зиму. Чому виникла така ситуація
Жителі Ставненської громади на Великоберезнянщині не можуть закупити дрова на зиму. Про це Суспільному повідомив голова територіальної громади Іван Мандрик. За його словами, така ситуація виникла через те, що Ужанський національний природний парк не погодив ліміт на паливні дрова.

 

Яка ситуація з заготівлею дров у громаді

Жителька села Жорнава Олена Сивак для опалення рубає дошки, які знайшла у своєму дворі. Інших дров, каже, наразі не має.

Місцева мешканка Ганна Ганько розповіла: "Така ситуація, кажуть, що заборонено дрова з лісу вивозити. Я це розумію, але коли такі пенсіонери, коли в мене пенсія 2 100 грн, я сама живу, мені нікому їх заготовити. Ті, які маю, не вистачить навіть на місяць. А попереду йде зима".

Заготовити дрова на зиму не можуть жителі 12 гірських сіл, які належать до Ставненської територіальної громади, — розповів Суспільному голова Іван Мандрик. За його словами, майже всі знаходяться на території Ужанського національного природного парку, керівництво якого не погодило ліміт на паливні дрова.

"Наразі ми маємо двох керівників, один новопризначений Сойма Андрій, прибувши на посаду, почав формувати нову науково-технічну раду, яка на даний час уже сформована. Наступного тижня вона буде засідати, яка включить у себе і голови громад, які будуть присутні на даному засіданні, і погодження лімітів, які надалі будуть подані до Києва до Міністерства довкілля", — розповів Іван Мандрик.

Що кажуть посадовці

Керівник Ужанського нацпарку Андрій Сойма прокоментував Суспільному: "Така ситуація виникла, тому що минуле керівництво блокує роботу теперішнього чинного керівника. Зараз йдуть документи на погодження, їх погоджуватимуть на науково-технічній раді, і вже коли прийде рішення, люди зможуть отримати паливні матеріали. Рішення буде найближчим часом. Ці питання вони йдуть не так швидко, як би хотілося, за рахунок того, що стара влада ніяк не може закінчити ось ці моменти — повністю передати керівництво новій владі, новому директору".

Екскерівник Віктор Биркович розповів: документи для погодження вже відправили.

"Він (керівник, — авт.) допустив ряд злочинних дій, у тому числі бездіяльність стосовно виконання своїх службових обов’язків. Хто йому там що мав передати? Його взагалі не було. Не було що і кому передавати. Я є член науково-технічної ради. Науково-технічна рада оголосила про зібрання для того, щоби прийняти рішення щодо погодження лімітів, погодження на своєму рівні цих відводів деревини для населення. Для рубки. Ми це зробили десь три тижні тому чи коли. І ці документи передані в Міністерство довкілля", — прокоментував Віктор Биркович.

За словами екскерівника нацпарку, відповідь від Міністерства довкілля наразі очікують.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

11 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів