Kатастрофічних весняних повеней на Закарпатті цього року не буде

Перша "весняна ластівка" опинилася для України не зовсім приємною, оскільки Сходу України загрожують повені.

 

Зокрема, метеорологи вважають, що більше всього неприємностей може нанести підняття рівня води в річці Северській Донец. Крім того, потрібно стежити на Заході, Півночі і Центрі України. Разом з тим, катастрофічних весняних повеней на Закарпатті цього року не буде. У цьому запевняє виконуючий обов’язки міністра по надзвичайних ситуаціях Віктор Балога. Хоча сніги там випало багато, але із-за низьких температур він помалу тане. У зв’язку з цим підстави побоюватися катаклізмів не коштує.

Як повідомляє НТН, про цей в.о. керівника МНС повідомив, що, врешті-решт, держава візьметься за облаштування водосховищ у верхів’ях Тіси. Зокрема, уряд виділив на це кошти в півтора рази більші, ніж за останні п’ять років.

Втім, на думку керівника відділу гидропрогнозов українського Гідрометцентру Вікторії Жваво про те, що небезпеки підтоплення на Закарпатті немає, говорити рано. Дійсно, зараз повені на Заході у межах норми, але все може змінитися за одну добу, як в 2001 році. Тоді катастрофи такого масштабу ніхто не чекав. Зараз метеорологи більше займаються тими українськими областями, через які протікають річки Северській Донец, Пріпять і Десна. Перша з них вже встигла показати свій характер.

За її словами, "є така річка Лугань, притоки Сіверського Донця, там вже небезпечні відмітки і підтоплення у межах міста Кіровськ. Були підтоплення в місті Кіровограді, знижених об’єктів, які біля річки розташовані. Там це було пов’язано як з природними процесами, так і з скиданнями із ставків і водосховищ, які розташовані вище".

Разом з тим, керівник відділу гідропрогнозів українського Гідрометцентру говорить, що основні процеси ще попереду. Все залежатиме від того, в яких умовах відбуватиметься потеплення. Адже підняття рівня води в річках тільки почалося. А на територіях Сходу, Захід і Північ України снігу досить, щоб привести до катаклізмів.

 

23 березня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів