Круглий стіл «Економіка в умовах війни: виклики та можливості» відбувся в Ужгороді

Круглий стіл «Економіка в умовах війни: виклики та можливості» відбувся в Ужгороді
Взаємодію влади, бізнесу і науковців обговорювали сьогодні в Ужгороді на круглому столі «Економіка в умовах війни: виклики та можливості». У дискусії взяли участь керівник Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита, його заступник Василь Іванчо, заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета, народні депутати Роберт Горват, Михайло Лаба, міські голови Ужгорода Богдан Андріїв та Мукачева Андрій Балога, ректор УжНУ Володимир Смоланка, начальник головного управління ДПС у Закарпатській області Олексій Петріченко, керівники та представники місцевого і релокованого бізнесу.

 

Зазначалося, що на Закарпатті існує свій «план Маршалла», влада готова допомагати бізнесу 24/7, але потребує ініціативи, фідбеку і від підприємців. 422 підприємства прийняли рішення про перенесення свого бізнесу на Закарпаття, 364 із них уже працюють, насамперед це ІТ, малий та середній бізнес, хоча є і релоковані підприємства, на яких понад 1000 працівників. Щодо надходжень до місцевих та державного бюджетів, то на Закарпатті зараз приріст, якого не було і до війни, скажімо, на 35% більше надійшло до місцевих бюджетів і на 20% до державного. Те, що в області не вводилася комендантська година, допомогло зберегти туристичну галузь. Влада також звертає увагу на те, аби не допустити на Закарпаття фінансових шахраїв, недобросовісних підприємців і виробництво, яке негативно вплине на екологію.

Ближчим часом планують задіяти ситуаційно-аналітичний центр для детального аналізу стану справ у кожній громаді, створюється банк землі, з якого за спрощеним механізмом будуть виділятися території під інвестиційні проєкти, особлива увага приділяється інвестиційним паркам, аграрному виробництву, ІТ- кластеру, прозорій роботі ринку деревини, виходу закарпатської продукції на ринки західних країн. Науковці готуються до масштабного, із залученням близько 5 тисяч респондентів, соціологічного опитування за підтримки Міжнародної організації з міграції.

Серед проблем називали нестачу житла для вимушених переселенців, брак кваліфікованих працівників, насамперед робітничих спеціальностей, зокрема, доводиться навіть залучати людей з інших областей, які приїздять на роботу вахтовим методом. Потрібна також суттєва переорієнтація підготовки і професійно-технічних кадрів, і студентів вишів.

Ужгородська міська рада

 

 

09 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів