Варто почитати, щоб не потрапити в неприємності при продажу та оренді нерухомості

Варто почитати, щоб не потрапити в неприємності при продажу та оренді нерухомості

 

Привіт, я Іван Чийпеш – директор агенції нерухомості «Buy house», яка допомагає продати, здати в оренду, купити та орендувати нерухомість по всій Закарпатській області, хочу розповісти власникам нерухомості та потенційним покупцям  і орендарям про неприємні  ситуації, які з кінця лютого місяця 2022 року відбуваються на ринку нерухомості Закарпаття через збільшення попиту на нерухомість в нашій області.

Не секрет, що відколи росія розпочала новий підступний етап війни проти України на наших східних та північних кордонах, Закарпаття стало  дуже привабливим для українців з точки зору придбання та оренди нерухомості, до нас приїхало багато вимушених переселенців з усіє України і, як буває, серед великої кількості порядних українців, які переїхали в Закарпаття, є і мізерна кількість шахраїв, котрі оперативно оцінили та знайшли найбільш вразливі бізнеси, де можна швидко збагатитися недобросовісними методами. Оскільки ж найбільш затребуваним товаром  стала нерухомість, а саме житло, ці шахраї придумали схеми, як надурити простих українців-переселенців з усієї України та місцевих власників житла, розкажу вам кілька прикладів які схеми використовують шахраї і деякі  нові псевдо-ріелтори, які переїхали в Закарпаття .

1.     Найпоширеніша схема в оренді житла, яка працювала з першого дня, як українці були змушені  у лютому швидко шукати собі житло в Закарпатті, з якою я особисто стикнувся уже 25 лютого 2022 року,  це дуже  проста схема обману: ШАХРАЙ розміщував оголошення про оренду житла на ОЛХ чи ДОМРІА, йому телефонував клієнт, домовлявся  про оренду житла, інформував псевдо-власника жила «ШАХРАЯ», що уже виїжджає, наприклад, з Києва  і ввечері буде за  вказаним в оголошенні адресом, ШАХРАЙ погоджувався і казав що буде їх там чекати, через 2-3 години телефонував знову і просив скинути половину суму оренди, «…щоб його не надурили бо у нього таке вже було, а якщо не скинуть гроші він здасть квартиру іншим…» Люди вже в дорозі, часто з дітьми, варіантів у них уже нема, бо житло розібрали буквально за пару годин, і вони змушені погодитися на умову передоплати і скинути гроші. А коли люди приїжджали за вказаною адресою, шахрай відключав телефон і люди залишалися і без грошей, і без житла… Щоб із таким не зіштовхнутися, раджу звертатися з питань купівлі, оренди житла в Закарпатті в провірену Закарпатську  агенцію нерухомості  https://buyhouse.com.ua/ та  до місцевих ріелторів, які є на її сайті.

2.     Наступна схема. Недобросовісні приїжджі псевдоріелтори (не знаю, чи то ріелтори з немісцевих агенцій нерухомості, чи просто охочі швидко і легко заробити) придумали таку схему в  оренді житла. Як відомо, комісія за ріелторські послуги з пошуку житла в оренду - це одноразова комісія в розмірі 50% від вартості оренди житла за 1 місяць, яку сплачує той, кому шукають житло. Ці псевдо-ріелтори з немісцевих компаній шукали оголошення закарпатських ріелторів, домовлялися про огляд квартири чи будинку  для оренди, приходили, оглядали нерухомість, робили фото, брали паузу "подумати", а через деякий час телефонували закарпатському ріелтору і представлялися його колегою з немісцевої агенцій, яка почала працювати на Закарпатському  ринку нерухомості і говорили, що "...в них є клієнт на квартиру, яка є цього ріелтора". Схема полягала у видурюванні інформації й у тому, що ці ріелтори брали оплату за ріелторські послуги в розмірі 100%, мотивуючи це тим, що місцеві ріелтори підняли вартість своїх послуг через великий  попит на житло. Тому знову рекомендую всім, кому потрібно купити або орендувати квартиру, будинок у Закарпатті, звертатися в перевірену Закарпатську  агенцію нерухомості  https://buyhouse.com.ua/ та  до місцевих ріелторів, які є на її сайті.

Тепер про схеми з продажу квартир, будинків, приміщень. Тут є теж недобросовісні  немісцеві аферисти, які працюють таким не дуже чесним методом і знову так, само як і в питанні про оренду, ці псевдо-ріелтори з немісцевих компаній шукали оголошення закарпатських ріелторів, домовлялися про огляд квартири чи будинку,  приходили, оглядали нерухомість, робили фото, брали паузу "подумати", а через деякий час телефонували закарпатському ріелтору і представлялися його колегою з немісцевої агенцій яка почала працювати на Закарпатському  ринку нерухомості і пропонували співпрацю. Мовляв, у в нас є клієнт на вашу нерухомість. Мало того, що вони обманом видурювали інформацію про об’єкт, вони ще й брали комісію від продажу з обох сторін!  Зазвичай, комісію в розмірі до 3% від ціни продажу платить одна із сторін, і в  більшості випадків це той, хто продає нерухомість, або ж ділять ці 3% навпіл. Часто це вирішують за домовленістю сторін. Ці ж нові псевдо-ріелтори мало того, що пропонували брати  комісію по 3 %  з кожної із сторін угоди, так ще й говорили покупцеві, що це місцеві колеги підняли ставки через попит.

Розкажу ще про схему, на яку раджу звернути увагу власникам нерухомості, щоб на неї «не потрапити», особливо якщо у Вас високоліквідна нерухомість - квартира, будинок чи земельна ділянка  у дуже хорошому місці і за дуже вигідною для покупця ціною. Як відомо, будь-які аферисти дуже легко входять в довіру, так  і недобросовісні немісцеві псевдо-ріелтори аферисти це теж добре вміють, вони знають, що продавець хоче якнайшвидше  продати  свій об’єкт, а тому «грають» на цьому, починають розказувати про  черги покупців з валізами грошей, які чекають від них пропозицій. Продавець у це вірить, бо хоче швидше продати об’єкт, і нерідко погоджується на умови цих недобросовісних псевдо-ріелторів, а одна з основних умов - це ексклюзивний  договір на право продажу нерухомості Вашого об’єкту. Відзначу: сам такий договір - це не є погано, його просто треба уважно вичитувати або дати прочитати власному юристу! Зазвичай це  договір, у якому ріелтору чи агенції надається максимум до 2 місяців часу,  щоб продати об’єкт,  а власник у цей час не має права звертатися до інших агенцій чи ріелторів. Якщо за ці два місяці власник продає сам або з чиєюсь допомогою свій об’єкт, то має сплатити комісійні ріелтору, з яким уклав договір ексклюзивного продажу, але при цьому в  договорі вказуються і обов’язки ріелтора: він має не просто сидіти і чекати, ріелтор має рекламувати об’єкт, шукати і приводити на огляд певну кількість потенційних клієнтів, наприклад, два огляди за два тижні, а якщо цього не було, договір можна розірвати.

В чому тоді недобросовісна схема? А схема в наступному:  недобросовісні псевдо-ріелтори вказують термін дії договору на довший термін – до 4 - 6 місяців, а є випадки і безстрокових, не вказують своїх обов’язків в договорі, вказують можливість розірвання лише через суд  і врешті аферист просто чекає, коли власнику надоїсть чекати і він продасть нерухомість самотужки, а аферист просто отримає  комісійні…

Тому всі,  хто хоче купити квартиру, будинок, приміщення в Закарпатті,  звертайтеся в Закарпатську  агенцію нерухомості  «Бай хаус» https://buyhouse.com.ua/ та  до місцевих ріелторів, які є на її сайті. Ми гарантуємо порядність!

 

29 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів