«Зелені канікули» в Ужгороді: ГО «Екосфера» впродовж трьох місяців допомагала дітям-переселенцям долати виклики війни

«Зелені канікули» в Ужгороді: ГО «Екосфера» впродовж трьох місяців допомагала дітям-переселенцям долати виклики війни
З початку липня в обласному центрі експерти ГО «Екосфера» проводили заняття у межах «Зелених канікул» для дітей-переселенців. Програма включала ігри, майстер-класи, перегляд пізнавальних мультфільмів, творчі завдання, екскурсії, квести та екодослідження. За весь час наші заняття відвідали близько 500 дітей. Основна ідея «Зелених канікул»: сприяти пом’якшенню негативних наслідків війни та адаптації дітей ВПО до життя в іншому середовищі. Для кожного дня організатори готували індивідуальний план роботи, щоб діти щоразу могли відкривати у собі нові вміння та навички. 

 

Особливості адаптації дітей-переселенців до нового середовища

Невідомість – один з основних стрес-факторів, які відчують на собі діти, які приїхали у нове для них місце проживання. «Зелені канікули» об’єднали дітей з різних регіонів України та зі схожим пережитим емоційним досвідом. Можливість соціальної взаємодії з іншими підлітками дозволила дітям, яким довелося покинути рідну домівку, покращити психоемоційний стан, не заглиблюватися в особисті переживання, а розділяти їх та знаходити порозуміння.

 

Відвідування нових місць під час прогулянок в обласному центрі, поїздки до Мукачівського замку Паланок допомогли створити у дітей яскраві враження, відвернути увагу від спогадів пережитого, розвинути нові нейронні зв’язки, які були заблоковані внаслідок стресу та одноманітності. Під час таких занять у дітей формується психологічна стійкість, зацікавленість, здатність реагувати на непередбачувані зміни в житті. 

 

Про старт програми «Зелені канікули» в Ужгороді ви можете переглянути у сюжеті телеканалу М-студіо.

Пізнати світ через призму екологічних знань

ГО «Екосфера» працює у напрямку природоохоронної освіти вже більше 20-ти років. Організація розповідає дітям про антропогенні причини змін клімату та їх наслідки, пояснює що таке вуглецевий слід та що може зробити кожен, щоб його зменшити. Також обговорюють відновлювальні джерела енергії та правила поводження з відходами.

У межах програми «Зелені канікули» учасники вчилися виготовляти листівки, екоторбинки, подарункові пакунки власними руками. Це навчає дітей скорочувати відходи. Також переглядали мультфільми про забруднення довкілля пластиком, важливість сортування відходів у повсякденному житті. Інтерактивна гра «Посортуй сміття» допомогла малечі спробувати самостійно розділити різні види відходів по фракціях.

Це допомагає дітям усвідомлювати взаємозв'язки у природі та небезпеку недбалого поводження з ТПВ.

Одне із занять присвятили вивченню цікавих фактів про життя птахів, їх характерні особливості, різновиди, середовища проживання. Діти могли поспостерігати за природною екосистемою з допомогою біноклів на річці Уж та мальовничому озері «Кірпічка».

Таким чином експерти програми доносили меседж, що людина – частина природи. У сучасному світі вже неможливо ігнорувати екологічні проблеми. Кожному потрібно розуміти поняття «сталого розвитку» та берегти планету для майбутніх поколінь.

Розвиток комунікативних навичок та творчих здібностей у дітей

 

Активне спілкування, ігри на свіжому повітрі, командні завдання значно покращили емоційний розвиток учасників. 

 

Завдяки творчим заняттям у дітей розвинулася уява, нестандартне мислення, зосередженість, інтелект, світосприйняття. Уроки екологічного виховання сформували у дітей причинно-наслідкове розуміння своїх вчинків, турботу про довкілля та відчуття відповідальності.  

 

Ознайомлення з культурою та історією краю

Важлива частина програми «Зелені канікули»: прагнення розповісти дітям про унікальність культури Закарпаття, визначні пам’ятки та історію. Дітям організовували квести та ігри біля річки Уж, озера «Кірпічка», прогулянки до Боздоського парку – пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні.

 

Під час екскурсії в Ужгородському ботанічному саду екологиня Оксана Станкевич-Волосянчук детально розповіла дітям про 10 найбільш впізнаваних видів екзотичних рослин, історію їхньої появи в Ужгороді, а також про те, чому Ужгород - це місто екзотів. 

 

Під час екскурсії до музею народної архітектури і побуту діти познайомилися з архітектурними пам'ятками закарпатського села. А під час поїздки до мукачівського замку «Паланок» дізналися захопливі таємниці кам'яної фортеці, прогулялися замковими подвір`ями та взяли участь у майстер-класі з розмальовування медальйонів, які для дітей видрукували на 3D принтері. Не менш захопливим був майстер-клас зі стрільби з угорського лука.

 

Такі насичені пригоди сприяють пом’якшенню негативних наслідків війни та адаптації дітей-переселенців до життя в іншому регіоні.

 

Про підсумки 10-ти тижнів програми можна переглянути у матеріалі телеканалу Tv21 Унгвар.

 

Понад 4 млн українських дітей стали переселенцями внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Це неабиякий стрес не тільки для батьків, а й самих дітей, які не з власної волі стали свідками трагічних подій.

 

Створення програм для адаптації дітей ВПО у новому середовищі – це можливість допомогти їм почати життя спочатку. «Зелені канікули» були націлені витіснити негативні сенси, які діти бачать у зв’язку з раптовою зміною домівки. Яскраві враження та знайомства – це спосіб скласти у дітей гарне враження щодо нового регіону, відчути, що їх тут чекали та завжди готові їм допомогти.

  

Діяльність за програмою «Зелені канікули» підтримується проєктом Громадськість за демократизацію за сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Екосфера» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

 

 

29 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів