Доросла "розбірка" ужгородських школярів

Через тиждень-півтора кримінальну справу за фактом групового побиття 14-річного підлітка мають передати до суду

 

Доросла "розбірка" ужгородських школярів. Через тиждень-півтора кримінальну справу за фактом групового побиття 14-річного підлітка мають передати до суду

Минулого тижня преса детально розповідала про інцидент в Ужгороді, який може стати наочним прикладом жорстокості й агресії, що панує в середовищі підлітків із цілком благополучних родин. Група з дванадцяти школярів не тільки "по-дорослому" розібралася з дев’ятикласником однієї з ужгородських шкіл, а й зняла процес побиття на відеокамери з мобільних телефонів, після чого поширила запис у міських школах та Інтернет-клубах. Цинізмом і жорстокістю злочину були вражені навіть бувалі оперативники.

МАМА ГЕОРГІЯ ЗВЕРНУЛАСЯ ДО МІЛІЦІЇ ЛИШЕ ПІСЛЯ ТОГО, ЯК НА ВЛАСНІ ОЧІ ПОБАЧИЛА ЗАПИС БІЙКИ

Інцидент стався в неділю, 9-го квітня. Після обіду Георгій Лазарашвілі пішов з друзями на день народження до знайомої дівчини, однак повернувся додому хвилин через сорок — мокрий, з набряком під оком, розбитою головою, синцями й гематомами на обличчі. Намагаючись заспокоїти маму, шоковану його виглядом, хлопець пояснив, ніби його облили водою, а потім сказав, що на нього напали троє невідомих хлопців. Щоб з’ясувати, що сталося насправді, жінці довелося витягати з сина кожне слово. Виявилося, що напередодні, у суботу, Георгій посварився з молодшим на рік восьмикласником із його ж школи. Хлопці призначили один одному зустріч наступного дня, щоб по-серйозному з’ясувати стосунки. Георгій у призначене місце не прийшов, тому восьмикласник із понад десятком своїх приятелів, учнів трьох різних шкіл і училища, напав на Георгія на набережній, коли він із трьома товаришами й двома дівчатами чекав друзів, щоб разом піти на день народження. Серйозно "розібралися" лише з одним Георгієм. Його потягли до берега річки, стали бити ногами й кулаками. Коли хлопець упав, його били ногами в голову, потім підняли за комір і били коліном в обличчя. Жорстока екзекуція тривала понад п’ять хвилин. Ледве вирвавшись, Георгій, рятуючись, стрибнув у річку (температура повіт-ря була всього вісім градусів тепла) і дійшов аж до середини русла, де вода досягала йому до грудей. Він вибрався на берег лише, ко-ли дівчата покликали міліцейський патруль і нападники розбіглися. Додому Георгія привів хтось із друзів.

Викликані лікарі констатували в під-літка закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, контузію правого ока (хтось ударив Георгія в око замотаним у ганчірку кастетом), забої грудей, спини, численні гематоми й синці. Пацієнта відразу госпіталізували до дитячої лікарні. Через кілька днів з’ясувалося, що картину побиття троє хлопців знімали на відеокамери своїх мобільних телефонів, після чого з допомогою компакт-дисків, а також перекидаючи файли з телефону на телефон, стали поширювати запис серед учнів. Матері Георгія зателефонувала знайома її сина і розповіла, що сцену побиття показують і обговорюють у кількох школах та Інтернет-кафе. У вівторок увечері учні принесли один із компакт-дисків Катерині Вікторівні, і та, побачивши на власні очі, як жорстоко вчинили з її сином, написала заяву в Ужгородський міськвідділ міліції.

І Георгій, і його мама вважають, що конфлікт, який вилився в побиття, має етнічне підґрунтя. Восьмикласник протягом кі-ль-кох тижнів неодноразово зачіпав Георгія, обігруючи з елементами расизму його грузинське прі-звище. До речі, хлопець виявився сином офіцера УМВС. За словами Катерини Вікторівни, коли після її заяви до школи прийшли співробітники міліції, він заявив їм: "Мій тато вас усіх на коліна поставить!", а під час обговорення інциденту в класі при всіх учнях сказав учительці: "Тато розбереться, хай вас це не турбує". Мама учня телефонувала батькам Георгія і просила забрати заяву, пропонуючи домовитися, але дістала відмову. Міліція порушила кримінальну справу за фактом хуліганства, скоєного групою осіб (ч. 2 ст. 269 Кримінального кодексу). Встановлено дванадцятеро чоловік, що брали участь у побитті.

— За цей час сина допитували двічі, — розповідає Катерина Вікторівна. — Перший раз у лікарні, другий — у міськвідділі міліції. Слідчий зателефонував і попросив прийти на якийсь час, після чого допитував Георгія у всіх подробицях три з половиною години. У сина від цього спілкування розболілася голова. Даних судмедекспертизи поки немає, лікарі кажуть, що підготують їх лише після завершення курсу лікування. Георгій усе ще нездоровий, у нього весь час стрибає тиск — вранці 170 на 80, а через кілька годин — 110 на 60. Правим оком (у яке його сильно вдарили) він бачить гірше, апетиту, як і раніше, не має, їсть одні лише фрукти. Інші діти з його палати ночують вдома, а Георгія з лікарні з неохотою відпускають навіть на годину, щоб прийняти ванну…

МІЛІЦЕЙСЬКЕ КЕРІВНИЦТВО САМУ МОЖЛИВІСТЬ НЕОБ’ЄКТИВНОГО РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ КАТЕГОРИЧНО ЗАПЕРЕЧУЄ

Співробітники міліції вилучили кілька компакт-дисків із записом картини бійки, які, ймовірно, будуть залучені до справи як речові докази. Днями я відвідав кілька Інтернет-кафе в центрі Ужгорода й поцікавився, чи можна подивитися записи побиття учня. Їх ніде не виявилося. Очевидно, після публікацій у пресі й інформації про порушену кримінальну справу файли знищили. Хоча, за словами однокласників Георгія, ще тиждень тому записи можна було дістати без особливих проблем.

Сам Георгій вже третій тиждень перебуває в міській дитячій лікарні. Щодня його відвідують однокласники та друзі з інших шкіл.

— Приходять навіть давні приятелі з художньої школи, з якими ми не бачилися кілька років, — розповідає Георгій. — Одні кажуть — правильно, що не забрав із міліції заяву, а інші — що не варто було давати все це в пресу, щоб не робити цим хлопцям рекламу. Я почуваю себе вже набагато краще. У лікарні регулярно роблять уколи, дають таблетки, днями робили знімки голови й грудної клітки. Правда, діагноз лікарі не кажуть, лише заспокоюють — не переживай, все буде гаразд.

У школі, де вчиться Георгій, бійка на набережній, як і раніше, подія номер один і головна тема для обговорення. Учні називають "розбірку" несправедливою, кажучи, що все було б по-чесному, якби суперники з’ясували стосунки один на один. Учителі вважають, що винуватців бійки обов’язково слід покарати, тоді це, можливо, стане уроком для інших любителів "екстремальної зйомки". І на Георгія, і на восьмикласника, що ініціював побиття, вже направили в міліцію характеристики. Тепер усі очікують, чим закінчиться слідство.

Родичі Георгія переживають, що кримінальну справу після того, як спаде резонанс, спробують спустити на гальмах. Деякі підстави для таких переживань є. Під час допиту Георгія слідчий прямо запитав його маму, чи не бажає вона залагодити справу миром. Утім, міліцейське керівництво саму можливість необ’єктивного розслідування категорично заперечує. В Ужгородському міськвідділі міліції повідомили, що по кримінальній справі створено посилену слідчо-оперативну групу, розроблено план слідчих дій і оперативно-розшукових заходів. Хід розслідування вже заслухано на оперативній нараді слідчого управління обласного УМВС. Начальник Ужгородського міськвідділу Василь Понзель запевнив журналіста, що зробить усе, щоб роз-слідування проводилося об’єк-тивно. До речі, слідство вже наближається до завершення, через тиждень-півтора кримінальну справу мають передати до суду. Начальник УМВС у Закарпатській області Юрій Рахівський також запевнив журналіста, що тримає розслідування під контролем і "не дозволить йому звернути ні на міліметр уліво чи вправо, ким би не були батьки причетних до злочину підлітків". Наша газета стежитиме за розвитком подій навколо цього резонансного випадку і повідомить про них своїх читачів.
Автор: Ярослав Галас
РІО

 

29 квітня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. просто 2006-04-30 / 02:40:00

    цыкаво шо дали