Психологиня пояснила, чи слід відзначати свята під час війни

Психологиня пояснила, чи слід відзначати свята під час війни

 

Новий рік та Різдво можуть допомогти впоратися зі стресом та покращити настрій навіть в умовах війни, при цьому святкування не обов’язково має бути гучним. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповіла педагогиня-психологиня, сімейна консультантка Марія Сичинська.

"Спершу треба розібратися, що для кого означає категорія "свято". Для когось — це, як колись, гучно, з салютами — але люди про це й не говорять. Певний жаль в коментарях, шкода, що не буде свята, як колись. Здебільшого для людей свято — це сімейні посиденьки, якийсь затишок, особливо, якщо є діти в сім’ях. Тобто святкування для деяких людей зміщується у більш сімейний спокійний тихий формат", — розповіла психологиня.

За її словами, цей ритуал потрібен, оскільки він є опорою для багатьох людей — не лише дітей, але й дорослих.

"Це допомагає відчути, що ми живемо, ми живі, незважаючи ні на що. Плюс — це позитивні емоції. Нам треба підтримувати себе, дух, настрій для того, щоби бути налаштованими на перемогу, чекати цієї перемоги, підтримувати наших військових, донатити", — зауважила експертка.

Марія Сичинська переконана, що не українцям не слід відмовляти собі у святкуванні, якщо вони хочуть розслабитись.

"Люди забороняють собі радіти — це зараз доволі розповсюджено. Важливо себе не силувати. Якщо людина буде сама себе зневажати, якщо у неї не буде чиста совість, якщо вона сама для себе влаштує навіть мінімальне свято з ялинкою, то хто ми такі, щоби казати, що ти мусиш це робити?", — підкреслила вона.

Експертка нагадала, що святкування не обов’язково має бути гучним. При цьому зробити свято яскравішими допоможе дотримання певних ритуалів.

"Це може бути тихе святкування, тиха радість, благоговіння — коли в серці спокійно, добре, вдячність за те, що ми зараз можемо зустріти цей Новий рік, вдячність ЗСУ. Наші стандартні ритуали, для кожного вони різні: для когось — ялинка, для когось — спекти печиво, для когось — покласти дітям під подушку подарунок", — пояснила Сичинська.

За її словами, не слід відмовлятися й від вручення подарунків близьким людям. При цьому зробити подарунок можна й власноруч.

Зараз у багатьох скрутні часи, тому можна зробити подарунки своїми руками, бо ми обираємо пріоритетніше для нас — підтримати ЗСУ. Організувати якусь настільну гру за новорічним столом, де кожен буде діставати якийсь папірчик і читати, який день був найважчим (ми це знаємо), який найкращим, які висновки я зробив, якесь передбачення, побажання тощо. У тому числі і для дітей", — розповіла психологиня.

Вона також закликала не залишати без подарунків дітей — навіть під приводом покарання. Такий вчинок може посилити стрес, який діти й так відчувають через війну.

"Дітям достатньо стресу. Зараз Миколай приходить до всіх. Нехай подарунки будуть просто за замовчуванням. Наші діти цього точно заслужили. Щоб потурбуватися про своїх дітей, важливо потурбуватися про себе, бути самому у більш-менш піднесемо стані, наскільки це можливо", — наголосила Марія Сичинська.

На відміну від дітей, психологічний стан підлітків залежать не лише від настрою батьків, додала психологиня. Вона вважає, що з підлітками варто більше говорити.

"Більше новорічних звичаїв, ритуалів, які були в минулі роки. Це для них серйозна опора. І якщо до війни підлітки були більш самостійні, за принципом "закрийте двері з того боку", то зараз вони можуть знову "проситися на ручки". І нам треба це робити. І голубити, підтримувати цей баланс. Тут — мама, вийди, а тут — мама, будь зі мною", — підсумувала експертка.

 

09 грудня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів