За досягненнями потрібно бачити і проблеми

такий лейтмотив прес-конференції, яка відбулася в обласній ДПА

 

4 травня відбулася прес-конференція голови ДПА у Закарпатській області Тетяни Шаповалової, на якій підбито підсумки роботи органів державної податкової служби у Закарпатській області за І квартал 2006 рік та визначено завдання по забезпеченню бюджетних призначень у ІІ кварталі поточного року. Підкресливши, що саме об’єктивні чинники були підставою для визначення податкових зобов’язань регіонів області, вона за допомогою графічних матеріалів продемонструвала тенденції, що останнім часом мають місце в системі сплати податків в області. Вона зосередила увагу на проблемах, які потрібно вирішувати як на місцевому, так і законодавчому рівні.

Як повідомила Тетяна Шаповалова, за І квартал 2006 року до Зведеного бюджету області надійшло 181,2 мільйона гривень податків та зборів, що на 24,6 мільйона або 15,7 відсотка більше, ніж за І квартал 2005 року. На 1,4 мільйона гривень або на 1,6 відсотка більше, ніж за відповідний період минулого року зібрано коштів і до Державного бюджету, що становить 86,8 мільйона гривень. До місцевих бюджетів забезпечено надходження 94,4 мільйона гривень доходів. Приріст до минулого року - 32,7 відсотка, або 23,3 мільйона гривень. Прогнозовані показники надходжень до місцевих бюджетів всіх рівнів, затверджені радами місцевого самоврядування, перевиконано на 1,1 мільйона гривень.

На прес-конференції відзначалося, що за три місяці поточного року до Зведеного бюджету області надійшло 21294,0 тисячі гривень податку на прибуток, що становить 126,7 відсотка бюджетних призначень. В порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження цього виду податку зросли на 43,4 відсотка. Значною мірою це сталося завдяки роботі податкових органів по зниженню кількості збиткових підприємств. Упродовж 2005 року їх кількість зменшилася у 2 рази. Якщо за результатами роботи 1 кварталу 2005 року їх нараховувалося 251, то за результатами року вцілому – 123. За наслідками перевірок підприємств зменшено задекларованих збитків у 1 кварталі на суму 1,5 мільйона гривень. Чотири перевірені суб’єкти підприємницької діяльності стали прибутковими.

Проте основним джерелом напоанення Державного бюджету залишається податок на додану вартість. Одночасно він є найбільш проблемним в плануванні та адмініструванні. За І квартал 2006 року його платникам відшкодовано з бюджету майже 29,5 млн. грн., в тому числі 19 594,6 тис. грн. – на розрахунковий рахунок платників в установі банку (це у 4 рази більше, ніж за відповідний період 2005 року) та 9 858,6 тисяч гривень – в рахунок майбутніх платежів з податку на додану вартість. В той же час за результатами проведених документальних та камеральних перевірок зменшено заявлений до відшкодування ПДВ на суму 3523 тисячі гривень.

Виконано бюджетні призначення на 1 квартал 2006 року до Зведеного бюджету по акцизному збору, по ресурсних платежах, а також за забруднення навколишнього природного середовища .

Завершено кампанію з декларування доходів громадян, одержаних у 2005 році. Всього подано декларацій 10 тисячами приватних підприємців та понад 4 тисячами інших громадян, які зобов’язані або мають на це право. 3808 громадян із загального числа декларантів скористались правом податкового кредиту, 40 - задекларували доходи отримані за кордоном на загальну суму 1233 тисячі гривень 112 - від інвестиційної діяльності на суму 498 тисяч гривень, 81 громадянин - від здачі в найм нерухомого майна на суму 359 тисяч гривень.

Декларації від підприємців вже опрацьовано. Якщо за 2004 рік "чистий" дохід у сумі більше 500 тисяч гривень задекларували 4 із них, то за 2005 рік - вже 7, два з яких - більше 1 мільйона. Закінчується робота над іншими деклараціями. За попередніми даними сума до повернення складатиме понад 625 тисяч гривень. В той же час 151 платнику донараховано 236 тисяч гривень податку.

За цей час підрозділами контрольно-перевірочної роботи проведено 181 планову документальну перевірку (у 1 кварталі 2005 року проведено 232 перевірки). Крім того, завершені перевірки по 79 підприємствах, які були розпочаті в 2005 році, та проведено 548 позапланових перевірок. Загальна сума донарахованих податків та платежів становить 5105,3 тисяч гривень, що на 3302,1 тисячу гривень (39,3 %) менше, ніж за І квартал 2005 року. Це є наслідком підвищення податкової культури платників податків. їх платіжної дисципліни.

Серед проблем, які турбують керівництво обласної ДПА, Тетяна Шаповалова виділила мінімізацію доходів, а значить ухиляння від сплати податків. За результатами проведених перевірок таких підприємств їм донараховано 7763,9 тисяч гривень. Вона запропонувала їхнім керівникам відмовитися від “схем”, які порушують податкове законодавство, в іншому випадку будуть застосовуватися до них відповідні методи впливу, зокрема оприлюднення їх через засоби масової інформації.

За січень-березень 2006 року структурними підрозділами погашення прострочених податкових зобов’язань до бюджетів всіх рівнів спрямовано 10 868,7 тисяч гривень, з них 8753,7 тисячі гривень – до Державного бюджету.В той же час сума податкового боргу на 1 квітня 2006 року зросла і складає 101 912,3 тис.грн.

У звітному періоді органами державної податкової служби виявлено 37 злочинів у сфері оподаткування, за якими порушено 22 кримінальні справи. Слідчими податкової міліції закінчено провадження по 11 кримінальних справах, які направлені до суду. По закінчених кримінальних справах встановлено збитків на суму 378 тисяч гривень, з яких вже відшкодовано 245 тисяч .

У І кварталі поточного року зареєстровано 34 факти вилучення товарно-матеріальних цінностей з незаконного обігу на суму 1,1 мільйона гривень. Із загальної кількості зареєстрованих фактів вилучення - два резонансні. Сума вилучених ТМЦ становить понад 100 тисяч гривень по кожному факту.

В процесі здійснення оперативно-розшукових заходів по встановленню шляхів надходження на ринки області фальсифікованої продукції припинено діяльність п’яти підпільних цехів по її виробництву, зокрема два – з нелегального виробництва алкогольної продукції, а також 30 фіктивних фірм та двох конвертаційних центрів.

Працівниками відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, УПМ ДПА у Закарпатській області відслідковано 19 фінансових операцій, які мають сумнівний характер, на загальну суму 48,4 мільйона гривень.

Голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова відповіла на запитання журналістів.


Відділ зв’язків з громадськістю, засобами масової інформації та масово-роз’яснювальної роботи ДПА у Закарпатській області.

 

10 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів