Завдяки допомозі словаків, румунів та угорців у Хусті побудували міні-замок для дітей (ФОТО)

Завдяки допомозі словаків, румунів та угорців у Хусті побудували міні-замок для дітей (ФОТО)
Над проєктом працювала Агенція регіонального розвитку Закарпатської області. Саме ця структура від самого початку до моменту завершення будівництва, що проводилося у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина–Словаччина-Румунія –Україна», займалася втіленням у життя цікавої ідеї створення дитячого майданчика для дітей у вигляді міні-замку.

 

Слід зазначити, що АРР на Закарпатті вже далеко не перший рік реалізовує цікаві проекти на різних локаціях, метою яких є відродження культурної спадщини та популяризація туризму.

За кошти Європейського Союзу, за підтримки партнерів з Угорщини, Словаччини та Румунії закарпатська команда Агенції регіонального розвитку працює над новими ідеями, у тому числі над спорудженням майданчика з баштами у вигляді замку у Хусті.

Розташовано туристично-розважальний об’єкт у парку імені Героїв Майдану. Його перевагою є те, що майданчик знаходиться прямо біля підніжжя Замкової гори і з нього чудово видно мури старої фортеці, зруйнованої блискавкою 3 липня 1766 року. Саму ж споруду, як вважають історики, було зведено як угорську королівську цитадель за короля Бели ІІІ у 1191 році для захисту Соляного шляху, який починався в Солотвині і пролягав через територію нашого краю до багатьох країн Європи.

Тож наразі як самі закарпатці, так і туристи можуть не лише піднятися на узгір’я у Хусті і помилуватися залишками твердині, але й насолодитися разом із малечею у місцевому парку розвагами у міні-замку, який оснащено усілякими цікавинками для дозвілля малечі.

Крім того, що діти можуть безпечно переміщатися надземними дерев’яними коридорами із однієї кам’яної башти до іншої, ще й мають можливість спуститися донизу прямо з двох гірок. Насправді це дуже захоплює! Усі переходи обладнано поручнями, аби діти не впали. Крім того, на оглядовому майданчику, як і біля самого Хустського замку, встановлено флагшток із прапором України.

Самих башт аж три. Піднятися нагору можна дерев’яними сходами. Мандрівка цією локацію зачаровує навіть дорослих, не тільки малечу. Хоч локація створена під старовину, вона має сучасний вигляд і візуально приваблива.

Майданчик-фортецю почали зводити лише восени, а наразі роботи вже повністю завершено.

За словами директора Агенції Володимира Феськова, майданчик міг запрацювати ще раніше, але через війну в Україні початок реалізації проекту було трохи відтерміновано у часі.

Тим не менше, локація вже приймає малечу, збирає довкола себе допитливих підлітків та тішить батьків.

«Цей майданчик нагадує діткам про минуле нашого краю, нашу історію, – наголошує Володимир Феськов. – Він є однією з найбільш новітніх туристичних родзинок Закарпаття. Приємно, що АРР «Закарпаття» є частиною проекту і ми маємо змогу, завдячуючи партнерам, дарувати приємні емоції нашим землякам!».

Місце для спорудження міні-замку організатори вибрали не випадково. Саме цей парк є у області одним із найбільш молодих, у ньому бракувало атракцій, до того ж поруч із майданчиком зроблено ландшафтний дизайн та довкола – доглянуті клумби.

Відвідувачі парку дуже задоволені проектом і охоче діляться першими враженнями.

«У парку було доволі порожньо. Хоч якісь атракції і є, але чогось не вистачало. Зараз дітки залюбки можуть поблукати лабіринтами імпровізованої фортеці та спуститися донизу аж із двох гірок. Це нагадує зимовий спуск із Замкової гори на санчатах. Малеча задоволена, а батьки тим часом можуть насолодитися природою, адже поруч протікає Хустець, де плавають дикі качки, є лавиці, на яких можна посидіти, дерева, на яких встановлено годівниці і дітлахи також можуть нагодувати пташок, яким взимку не вистачає харчів. Загалом моя родина задоволена», – каже хустянка Валерія Дан.

Інна Білокінь – переселенка. Вона на Закарпатті проживає тільки з літа. Каже, що не знала спочатку куди піти з дітками, а тепер у неї з’явилася нагода дати своїм синам змогу побігати та повеселитися на новій локації.

???????

«Я з Херсону. Це – набагато більше місто, ніж Хуст, обласний центр. Сюди ми приїхали до родичів і поки не маємо можливості повернутися додому. Спочатку жили в Києві, але вирішили, що на Закарпатті буде набагато безпечніше. Утім мені не вистачало місць, де діти могли б розважитись. Зараз звикли, та й відкрилася ще одна атракція для малечі. На вигляд – дуже цікаво, дітям завжди подобається кудись підніматися, долати якісь перешкоди, дивитися донизу згори… адже вони маленькі і їм у радість подібне. Автори проекту постаралися, майданчик справді вартий уваги!», – переконує вона.

А що кажуть самі діти?

Оксані Стець 6 років. Вона на локації вперше. Одразу вибігає сходами на підвищення, заходить у одну із башт, махає мамі руками. Потім іде до прапора. Дивиться довкола. Прямує до спуску і з посмішкою спускається вниз.

«Цікава розвага, – радісно звітує дівчинка. – Там я почувалася пташкою, було видно дерева, гори. Із гірки просто злетіла!»

Василь Дем’ян уже школяр. Йому 8. Переконує, що зовсім дорослий.

«Минуле нашого краю треба знати добре. Замок – наша важлива пам’ятка, – серйозно розповідає хлопчик. – Треба вчити історію і любити свою землю! Цей майданчик мені дуже подобається, бо в фортеці я почуваюся королем!».

Загалом дитяча безпосередність душе тішить. І приємно, що малюки одразу полюбили нову локацію, а вона – насправді є цікавою. Тож завдячуючи Агенції регіонального розвитку Закарпатської області та закордонним партнерам Хуст тепер має нову привабливу родзинку, яка подобається не лише місцевим, але й гостям нашого краю.

Марина АЛДОН

Карпатський об’єктив

 

29 грудня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів