Штукатурки і шпаклівки: в чому ж різниця?

Штукатурки і шпаклівки: в чому ж різниця?
Нарешті хтось озвучив це банальне питання, яке ставив собі кожен ремонтний аматор хоч раз у житті. Чим же відрізняються і коли саме використовуються штукатурка і шпаклівка? Євромета ділиться секретами для вашої повної обізнаності та впевненості.

 

Ви поки що можете вважати себе аматором у ремонті, а може, вирішили достеменно розібратись з етапами будівництва, і детально вивчаєте кожен компонент обробки поверхонь? Саме час розібратись, коли ж потрібні такі будівельні суміші (https://eurometa.ua/budivelni-sumishi), як шпаклівка і штукатурка.

Для чого використовується будівельна штукатурка?

Штукатурна суміш використовується для так званого «чорнового оздоблення» поверхонь. Головне завдання при цьому – геометричне вирівнювання. А якщо оштукатурюються зовнішні стіни, таким чином можна створити додатковий шар утеплення. Для цього на сайті можна знайти продукти з порозаповнювачами – пемзою, перлітом та ін.

Якими бувають штукатурки?

Штукатурний шар має бути досить міцним, тому розрізняють декілька видів розчинів:

  • цементні;
  • цементно-вапняні;
  • вапняні;
  • гіпсові.

Перші три – більш класичні, висихають досить довго, продаються як у сухому вигляді для розмішування, так і в готовому – відерцями. Гіпс – для фахівців: він висихає вже за 10 хвилин. Часто до гіпсових сумішей додають спеціальний заповнювач, що сповільнює процес висихання.

Будівельна штукатурка – зерниста суміш, що підходить саме для вирівнювання та укріплення поверхонь, та аж ніяк – у вигляді основи під фінішне покриття. Вся справа у піску: як би суміш не розмішувалась, він буде видимим та відчутним на дотик. А отже, оздоблювати стіни одразу після штукатурення неможливо: витрата наступних використовуваних матеріалів буде зависокою. Окрім збільшення площі поверхні через «зерна» піску, штукатурка також вбере частину новонанесених сумішей.

Шпаклівка: використовуємо вчасно

Саме такі сухі будівельні суміші використовуються перед фінішним покриттям. Шпаклівка – повноправна частина чистового оздоблення приміщення.

Насправді це величезний пласт товарів:

  • олійно-клейові;
  • гіпсові;
  • полімерні;
  • епоксидні;
  • клейові.

Головне, що ви отримуєте, обробивши поверхню шпаклівкою – гладеньку основу, на яку просто наносити клей під шпалери, фарбу, гіпсокартоні листи і все, що ви запланували. Вона також підходить для дрібних косметичних робіт:

  • замаскувати місце без шматочка старої штукатурки;
  • замастити тріщину на стелі чи стіні;
  • вирівняти місце, де колись був забитий цвях.

А як же декоративні штукатурки?

А декоративна штукатурка цілком здатна поєднувати в собі функції штукатурки та шпаклівки, додаючи естетичного ефекту. Та варто розуміти, що це особливий вид оздоблення, а отже – окреме використання штукатурки на чорновому етапі робіт і шпаклівки на чистовому залишаються актуальними для більшості ремонтних робіт.

Залишились питання, чи вже готові обирати будівельні суміші? В будь-якому випадку, ласкаво просимо до інтернет-магазину Євромета!

 

30 грудня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів