Роман Поворозник: “Надіємося, що в Україні буде не десятки законів і сотні роз’яснень, а один збалансований і зрозумілий усім кодекс”.

Роман Поворозник очолює юридичне управління ДПА у Закарпатській області. Наша розмова з ним про проблеми, над вирішенням яких працює цей структурний підрозділ обласної податкової адміністрації.

 

- Романе Романовичу, які на сьогоднішній день завдання і функції управління визначили б як пріоритетні?

- Перш за все, це забезпечення законності у діях податкової служби області у всіх сферах її діяльності. А найбільш важливим, на мою думку, є представництво у судах інтересів податкових органів під час розгляду справ. Не секрет, що податкове законодавство є досить складним у застосуванні, тому часто доводиться брати участь у вирішенні спірних питань, що виникають у роботі працівників податкової служби. Управління в цьому плані надає також юридичну допомогу підрозділам районних та міжрайонних податкових інспекцій.

- Скільки справ знаходиться на контролі управління?

- З початку нинішнього року на розгляді в судах було 1605 справ на суму 557 мільйонів гривень, 1001 з яких вже вирішено на користь органів державної податкової служби.

- Які актуальні та резонансні справи останнього часу, що супроводжувало юридичне управління, можете виділити? Чи всі вони завершилися на його користь?

- На розгляді у судах є 38 актуальних та резонансних справ на загальну суму понад 263 мільйонів гривень. Вони під особливим контролем юридичного управління, оскільки мають значимість для формування дохідної частини бюджетів, викликають значну позитивну або негативну оцінку діяльності податкової служби, привертають підвищену увагу громадськості в області та й, в кінці кінців, можуть вплинути на формування судової практики справ за участю податкових органів в Україні. Найбільше позовів, в яких платники оскаржують прийняті нами рішення про донарахування податків, а також про визнання угод недійсними, які ініціювала податкова.

Звичайно, є і виграні, і програні справи. Прослідковується позитивна для податківців динаміка виграних справ. Наприклад, на початок 2005 року – було вирішено на користь органів податкової служби 61 відсоток справ, 2006 року уже – 76 відсотків. Про позитивні зрушення свідчать і показники роботи юридичних підрозділів області за І квартал 2006 року.

Що стосується виграних останнім часом резонансних справ, скажу, що у суді було визнано недійсними укладені угоди, за якими проведені грошові розрахунки на суму понад 10 мільйонів гривень. Підприємством був сформований податковий кредит і валові витрати, але фактично роботи виконані не були, і податки з цих операцій також не сплачувались.

Останнім часом стала більш чіткою позиція господарських судів, які при вирішенні справ вважають, що у випадку ненадходження податку на додану вартість до бюджету, немає підстав претендувати на його відшкодування чи відносити суми ПДВ у податковий кредит.

До прикладу, господарським судом Закарпатської області та Львівським апеляційним господарським судом було підтверджено правильність нарахування ПДВ ревізорами Мукачівської ОДПІ одному з підприємств області, яке закуповувало нафтопродукти у фірми, зареєстрованій в чорнобильській зоні, і користувалось пільгами зі сплати податку на додану вартість. Було встановлено, що постачальник ПДВ не сплачував, а податкові накладні регулярно видавав. У результаті таких махінацій держбюджет недоотримав близько п’яти мільйонів гривень. Після тривалого судового розгляду у цій справі поставлено крапку.

Як вже говорив, справи, які супроводжує управління – як правило, резонансні. Тут фігурують великі суми несплачених податків і часто судові процеси є довготривалими. Наглядний приклад однієї із ужгородських фірм, що займається транспортними перевезеннями. Вона використала “схему”, за якою, не провівши грошових розрахунків за придбаний товар, і, відповідно, не сплативши в ціні товару ПДВ, незаконно претендує на його відшкодування. До того ж з’ясувалося, що підприємство, на якому ніби-то вироблялися складні технічні вироби, фактично немає для цього необхідної технічної бази. На жаль, господарський суд, який розглядав справу, виніс рішення на користь фірми. Нами готується апеляційне оскарження.

- Як часто платники податків подають податківців до суду?

- Протягом першого кварталу нинішнього року порушено провадження за позовами платників по 56 справах. Вони здебільшого стосуються визнання недійсними податкових повідомлень – рішень про стягнення коштів та застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства з питань торгівельної діяльності, порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Слід відзначити, що спостерігається тенденція до зменшення загальної чисельності справ, які ініціюють підприємства та підприємці. Це свідчить про більш кваліфіковану роботу усіх підрозділів податкової служби та довіру платників податків до них.

- Чи можете назвати основні причини задоволення вимог позивачів? - Законодавством жорстко регламентовано порядок і строки проведення перевірок. Досить часто на момент підписання акту податкова вчасно не отримує відповіді на надіслані запити або акти зустрічних перевірок платників. Тому інколи суд визнає наші докази недостатніми для доведення правомірності дій податкової. До того ж, як вже говорив, податкове законодавство є досить складним і в ряді випадків може трактуватись неоднозначно.

До речі, на сайті ДПА України (www.sta.gov.ua) минулого тижня було розміщено для обговорення проект Податкового кодексу України. Всі бажаючі можуть з ним ознайомитись і внести пропозиції. Надіємося, що в Україні буде не десятки законів і сотні роз’яснень та листів, а один збалансований і зрозумілий усім кодекс.

- Враховуючи, що останнім часом порушники податкового законодавства використовують нові “схеми” ухилення від оподаткування, юристам податкової стало важче працювати?

Я би так не сказав. Схеми були і раніше. Дехто, мабуть, намагатиметься їх проштовхнути і у майбутньому. Як управління обласної державної податкової адміністрації, так і підрозділи міськрайонних податкових інспекцій мають кваліфіковані кадри. Кваліфікація і досвід - серйозна перепона різного роду махінаціям. А взагалі-то, ставлення до сплати податків змінюється. І це добре. Наприклад, приходить розуміння, що при отриманні за свої гроші товару або послуги, треба взяти чек або квитанцію. І тоді частина твоїх грошей буде використана на виплату достойної зарплати вчителю твоєї дитини, якісний ремонт дороги біля твого будинку і т.д. Не кажучи вже про те, що тільки у цьому випадку ти зможеш захистити себе як споживач від купівлі неякісного товару чи послуги.

Розмову вів Іван Лукаш

 

15 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів