Стартував ґрантовий проєкт «Місцеве партнерство зайнятості в Закарпатській області»

Стартував ґрантовий проєкт «Місцеве партнерство зайнятості в Закарпатській області»
8 лютого у приміщенні пресцентру Закарпатської ОВА відбулася пресконференція про старт ґрантового проєкту «Місцеве партнерство зайнятості в Закарпатській області». Проєкт реалізують Закарпатська ОВА, Закарпатський обласний центр зайнятості, Центр зайнятості вільних людей, АРР «Закарпаття», ЦеГрІн Закарпаття. Директор департаменту економічного та регіонального розвитку Закарпатської ОВА Іван ЗАВИДНЯК розповів, що проблема працевлаштування на Закарпатті не нова, а після 24 лютого 2022 року вона лише загострилася, адже в область прибуло дуже багато внутрішньо переміщених людей.

 

«Нашою ціллю є зайняти цих людей, щоб вони працювали, отримували заробітну плату і сплачували податки до бюджетів — таким чином вносили лепту у нашу спільну перемогу. На прикладі європейських країн ми бачимо, що по приїзду людям одразу пропонують каталоги професій і протягом 3 місяців вони мають працевлаштуватися, бо соціальні виплати припиняються. Людей потрібно мотивувати братися до роботи, щоб вони вливалися у суспільство», — зауважує Іван Завидняк.

Проблему підтверджує і директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій ФУЩИЧ каже: «Ніхто не чекав, що так багато людей тут буде. Зараз це майже 400 000 ВПО в області. Сюди приїхали різні категорії населення: і діти, і люди пенсійного віку, і працездатне населення. Через центр зайнятості працевлаштувалися з них лише близько 1700 людей. Звичайно, є ще люди, які працюють неофіційно. Але ви собі можете уявити, скільки ще є людей, які потенційно потребують працевлаштування. Тож наша задача зараз знайти ті важелі, щоб змотивувати їх до ефективної праці. Нам потрібно виявити їхні знання і навички, проаналізувати запит нашого ринку праці, підготувати кадри, яких потребують місцеві підприємства, і працевлаштувати їх».

Фінансову підтримку проєкту забезпечує Міжнародна організація праці (МОП) у співпраці з Федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

Тож про фінансову сторону конкурсу мікроґрантів розповів національний координатор проєктів «Міжнародної організації праці» Георгій МОРОЗОВ.

«Передусім проєкт стосується підтримки релокованих та місцевих підприємств, щоб дати їм змогу винаймати додатково працівників, покращувати обладнання та розширюватися. Ми розробляємо положення конкурсу, щоб провести його максимально прозоро і відібрати найкращих кандидатів. Відберемо 24 бізнеси, які отримають гранти по 10 000 євро на удосконалення. Крім цього буде й конкурс стартапів — 25 підприємців отримають до 3 тисяч євро на старт нових бізнесів», — розповідає Георгій Морозов.

Директор АРР «Закарпаття» Володимир ФЕСЬКОВ описав ключові етапи реалізації проєкту. Каже: «Крім проведення конкурсу для підтримки діючих релокованих та місцевих підприємств, а також конкурсу стартапів, у рамках проєкту реалізуємо глибоке дослідження ринку праці в області. Адже багато місцевих, які мали ті чи ті кваліфікації, виїхали за кордон, приїхали люди з іншими знаннями та досвідом. Після аналізу потреб ринку буде зрозуміло, які фахівці затребувані, які є освітні послуги з перекваліфікації, і відповідно до цього ми допоможемо забезпечувати ринок праці тими кадрами, яких вони потребують. А через створені цифрові інструменти дамо можливість бізнесу тримати зв’язок із потенційними працівниками. Також будемо проводити галузеві неформальні зустрічі. Ми вперше на Закарпатті створюємо місцеве партнерство зайнятості, за участі департаменту економічного та регіонального розвитку Закарпатської ОВА, Закарпатського обласного центру зайнятості, Центру зайнятості вільних людей, АРР «Закарпаття», ЦеГрІн Закарпаття, Інноваційна освіта Закарпаття, щоб бізнесу і шукачам роботи було легше знаходити одне одного».

Про конкурс ґрантів для підтримки діючих бізнесів АРР «Закарпаття» оголосить на своїй сторінці у Фейсбук та у ЗМІ.

Закарпатська ОВА

 

09 лютого 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів