Медіація в бізнесі - що потрібно знати довірителю

Медіація в бізнесі - що потрібно знати довірителю

 

Таке поняття як медіація, вже досить давно поширене та успішно працює як альтернативний спосіб вирішення різних ділових суперечок. Медіація працює у системах, яку має будь-яка розвинена держава, і ось, нарешті, то й в Україні таке поняття почало зміцнюватися на законодавчому рівні. 2021 року Верховна рада ухвалила закон про медіацію. Для нашої країни — це поняття теж є давно не новим, але український бізнес чомусь вкрай рідко вдавався до такого виду вирішення спорів порівняно з розвиненими європейськими державами.

Цей метод вирішення конфлікту є найшвидшим і максимально доступним фінансово. Недовіра до медіації була викликана, швидше за все, тим, що не було відповідного закону, який би врегулював саму процедуру, а також її наслідки.

У тому числі й роль самого медіатора не була зрозумілою до кінця, у процесі вирішення спірної ситуації.

Як медіація допомагає вирішувати бізнес-конфлікти

Прийнятий законодавством України закон повинен все розставити на свої місця, а також надати бізнесу новий, і досить ефективний метод вирішення ділових спорів. Цей закон повністю врегулює будь-які питання щодо процедури проведення медіації, а також повністю позначить роль та статус медіатора

Новведення в законі про медіацію

Давайте розглянемо кілька найважливіших нововведень, які пропонує нам закон, і які можна вважати позитивними, насамперед

Виразно визначені правила

Прийнятий закон про медіацію надає її як позасудову процедуру, яка призначена для вирішення конфлікту або спірної ситуації, методом переговорів і яка може бути проведена за згодою обох сторін.

Таку процедуру повинна проводити спеціально навчена для цього людина - медіатор, який повинен займати нейтральну позицію, стосовно сторін. Він повинен допомогти обом сторонам досягти розуміння та вести між ними переговори.

Медіація, як правило, має закінчитися укладанням письмової домовленості, яка фіксує весь результат, а також наслідки невиконання домовленостей.

Медіатор допомагає прийняти рішення, але ніяк не впливає на процес його прийняття

Головна відмінність медіації від інших методів, це її максимальна автономність, конфіденційність і добровільність, оскільки вирішення самого конфлікту йде не від медіатора, а від самих сторін спору, і викладається в результатах медіації та договорі сторін які почали конфлікт.

>

Сторони самі ж означають усі терміни та умови врегулювання конфлікту. Рівні права мають обидві сторони.

Охоплює широкий спектр прав

Також закон про медіацію вносить безліч змін до ряду кодексів, які передбачають можливість використання медіації для вирішення дуже великого спектру спірних ситуацій, за умови, якщо дана процедура не торкнеться прав третіх осіб, які не задіяні в медіації.

Дешевше і менш агресивно, ніж суд або арбітраж

Медіація є досить гнучким інструментом для вирішення бізнес-конфліктів. Вона дозволяє заощадити як час, так і гроші, а також зберегти хороші відносини, які матиме кожна сторона по відношенню до іншої, і дати можливість подальшої співпраці. Такого фіналу набагато рідше можна досягти, вирішуючи суперечку у суді чи арбітражі, де використовуються жорсткіші методи.

Добровільність

На відміну від суду, медіація є повністю добровільною. Сторони приходять до неї тільки коли є спільна згода, і будь-якої миті можуть відмовитися від неї, наприклад, якщо ви чи ваш опонент розуміє, що не зможе досягти згоди у такий спосіб.

Висновки

Існує ще безліч переваг медіації перед судовими провадженнями, вище ми перерахували лише кілька з найважливіших. Але як бачимо, в деяких ситуаціях набагато вигідніше вирішити суперечку за допомогою медіації. Наша компанія з радістю надасть вам послуги з консультації щодо медіації, а також може допомогти з правильним вибором медіатора.

 

16 лютого 2023р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів