Ужгородцям - про статус міської школи №4 з поглибленим вивченням словацької мови

Ужгородцям - про статус міської школи №4 з поглибленим вивченням словацької мови
Подальший статус Спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №4 з поглибленим вивченням словацької мови Ужгородської міської ради в умовах реформування освіти обговорили сьогодні міський голова Богдан Андріїв, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Павол Паніс, голова Управління у справах словаків, що проживають за кордоном, Мілан Ян Піліп, директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець, в.о. директора СЗОШ І-ІІІ ст. №4 з поглибленим вивченням словацької мови Єва Дорогович, представники міських товариств та організацій словацької нацменшини.

 

Ужгородська школа №4 – єдина в Україні, де словацькою мовою навчаються у початкових класах, а починаючи із 5 класу, як предмет вивчають поглиблено. Словацька сторона зацікавлена, щоб школа продовжувала функціонувати далі. Тому під час зустрічі йшлося про статус та структуру закладу, оскільки відповідно до Закону України «Про освіту» із 2027 року система шкільної освіти передбачатиме заклади трьох типів: початкова школа – 1-4 класи, гімназія – 5-9 класи (базова середня освіта), ліцей – 10-12 класи (академічна/профільна освіта).

До 1 вересня 2024 року обласні та міські ради мають визначитися, які школи стануть початковими, а які – гімназіями та ліцеями. Тож обговорювали, які кроки повинен зробити заклад, якщо буде прийняте рішення про його реформування у ліцей: зміни у навчальній програмі, профілізація тощо.

Й Ужгородська міська рада, і департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА, управління освіти міськради підтримують діяльність у місті школи із поглибленим вивченням словацької мови – на цьому наголошували на зустрічі.

 

06 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів