Свидовець розбрату: заможні громади чи інтереси іноземних конкурентів?

Свидовець розбрату: заможні громади чи інтереси іноземних конкурентів?

 

Економічно вразливі регіони українських Карпат можуть перетворитися на щось подібне до багатих тірольських регіонів, якщо ініціативам громад та місцевої влади не будуть чинити опір. Про це пише у своєму блозі на Європейській Правді, кандидат економічних наук та президент Івано-Франківської Торгово-промислової палати Андрій Левкович. 

Приклад села Поляниця, яке після створення гірськолижного курорту стало, напевне, одним із найзаможніших сіл в Україні, спонукає депресивні громади Карпатського регіону стати на шлях реалізації подібних проєктів.

"Наразі відомо про громади, які мають бажання спробувати себе в розбудові гірськолижних курортів. Це Закарпатська Ясінянська територіальна громада (смт. Ясіня та село Чорна Тиса) та Усть-Чорнянська територіальна громада (село Лопухове), село Бистриця на Івано-Франківщині, Славське-Рожанка та інші. Ще у 2017 році розпорядженням голів Тячівської та Рахівської райдержадміністрацій було затверджено Детальний план території туристично-рекреаційного комплексу "Свидовець" (назва комплексу умовна, оскільки він не зачіпає сам Свидовець, а лише знаходиться поруч). Реалізація проекту може перетворити депресивний край на "український Тіроль" зі створенням від 20 до 40 тисяч високооплачуваних робочих місць як на самому курорті, так і в приватному сільському секторі, а також у суміжних галузях та територіях.

Проте цим планам, перешкоджають підприємці-лісозаготівельники та екоактивісти. Суди тривають з 2017 року. Проти створення сучасної інфраструктури та курортів стали не фахові екологи, а три пилорами. Медійну та юридичну підтримку їм забезпечують як українські природоохоронні організації, так і високі політики й фонди з європейських країн, у яких найбільше розвинений гірськолижний туризм. Ми живемо в конкурентному світі, і "зелена повістка" — це подекуди спроба не допустити конкуренції зі сторони нових учасників ринку”, пише український економіст.

І справді, у Європі діє більше 4000 гірськолижних курортів, які щороку відвідують 120 мільйонів туристів. У тій самій Австрії є 440 курортів з 26 000 кілометрами трас і 3 300 гірськолижними витягами. В Україні, країні, яка є сім разів більшою за територією та п'ятьма разами більшою за населенням, є всього лише 7 курортів з 120 кілометрами трас і 30 гірськолижними витягами.

При цьому, Рахівський район на Закарпатті має найбільший відсоток заповідних земель – 23%, але проекти розвитку рекреаційних зон натрапляють на опір з боку природоохоронців, які пропонують зберегти територію як заповідник. А це значить – низький рівень життя та відсутність перспектив.

Створення ж туристичного комплексу забезпечить роботою та сучасною інфраструктурою тисячі людей, принесе десятки мільйонів гривень податкових надходжень і зменшить щорічну вирубку дерев у десятки разів.

 

08 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів