Сокоти сакури! В Ужгороді закликають берегти символ міста

Сокоти сакури! В Ужгороді закликають берегти символ міста
В обласному центрі Закарпаття стартувала просвітницька кампанія зі збереження одного із символів міста — улюблених сакур. Цьогоріч до неї долучилися й переселенці, які знайшли в Ужгороді прихисток від війни.

 

Ініціативу "Сокоти сакури" започаткували волонтери Руху підтримки закарпатських військових ще в 2017 році. Офіс Руху розташований у центрі міста, в "чеському кварталі", де й ростуть найдавніші та найкрасивіші сакури Закарпаття, й волонтерам було надто боляче бачити зламані гілочки з ніжними рожевими квітами. Тому розпочали боротьбу з пошкодженням сакур, що, на жаль,  трапляється в сезон цвітіння.

Цього року кампанія "Сокоти сакури" особлива: до неї активно долучаються люди, які знайшли притулок на Закарпатті.

У рамках великої кампанії створили перші 50 інформаційних табличок, які гості міста розвісили в "чеському кварталі". Участь в акції вже взяли близько тридцяти ВПО, звісно, залучивши свою малечу.

Акція стартує вчасно, бо сакури саме набираються сил і перші уже стали об’єктами "полювання" людей, які не шкодують квітучих гілок в гонитві за гарним фото чи намагаються зробити собі букет. Також найближчим часом у місті поширять буклети про міфи та реалії ужгородських сакур. Мета — дати більше інформації про весняних "зірок"-екзотів і вберегти дерева від вандалізму.

Чому акцію свого часу назвали "Сокоти сакури"? Сокотити — у нашому краї це синонім до слів берегти і турбуватися, й саме такого ставлення потребують тендітні сакури, які такі важливі для ужгородців і, як бачимо, для дорогих гостей міста. А щоби заклик був універсальним і зрозумілим усім, цьогоріч таблички містять гасло "Бережіть сакури!". 

В акції взяли участь представники таких українських міст і регіонів: Генічеськ, Луганщина, Краматорськ, Дніпро, Енергодар, Нікополь, Харків.

*** Захід здійснюється спільно з МОМ і за фінансової підтримки Карпатського фонду та Fondation de France у рамках Проєкту підтримки надання сталих соціальних послуг для внутрішньопереміщених осіб в Західній Україні, інформує

Ужгородський прес-клуб.

 

18 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів