Закарпаття: місцеві мешканці не знають – радіти чи плакати

Перша міні-гідроелектростанція на гірській річці – запрацювала на Закарпатті

 

Але місцеві мешканці не знають – радіти чи плакати.

Вони бояться, що через ГЕС у криницях не стане води. Водночас, державні енергетики захоплені ідеєю спорудити на Тисі, Тереблі і Тересві ще кілька десятків малих ГЕС.

Перша міні-ГЕС могла б повністю забезпечити електрикою село Білин. Але вироблена енергія потрапляє в загальну мережу. І селянам це не подобаються. Води в Ільмі, звідки її беруть для станції, а також у приватних криницях буде менше, переконані вони. Білинці протягом трьох років спорудження ГЕС зверталася з листами у владні інстанції з вимогою заборонити об‘єкт

Ганна Манілець, жителька Білина:
”Там, на полонинах ще є сніг, який тане і перед цим пройшла злива, два дні як пройшла злива.Зараз води нібито вистачає. Але кінець літа, осінь у нас були засушливі.І якби не цей потік, ми навіть брали з потока воду і пили її. ”

Взамін запуску ГЕС, невдоволені білинці вимагають прокласти їм водогін і дозволити сплачувати за електрику пів ціни. Керівники першої в Закарпатті міні-станції вважають, що селяни, які скаржаться на погіршення екології просто хочуть виторгувати собі пільги на "рівному місці". Бо електростанції зашкодити річкам і загалом водному балансу регіону не можуть. Це перевірили контролюючі органи.

Василь Нагорний, директор міні-ГЕС:
”Якщо води не буде вистачати в річці, санітарний пропуск обов”язково буде. Тобто вода в річці буде завжди. ”

У 50-их роках, у краї працювали три десятки малопотужних колгоспних та лісових гідроелектростанцій. Але їх закрили, довівши, що створення централізованої електромережі доцільніше й вигідніше. Прихильники електростанцій доводять: у Закарпатті 150 річок завдовжки понад 10 кілометрів та дві тисяч до 10 кілометрів. Якщо область продаватиме електрику з майбутніх міні-електростанцій – вона може стати заможною.

Барбіл, Перший канал.

 

28 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів