Ужгородська міськрада затвердила Програму розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя громади

Ужгородська міськрада затвердила Програму розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя громади
Ужгородська міська рада затвердила Програму розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя Ужгородської міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Відповідне рішення було прийнято на 35-й сесії міської ради.

 

“Розвиток та утвердження української мови у сучасному суспільстві є тією стратегічною метою, без якої неможлива подальша розбудова Української держави”, - зазначено в документі.

Серед завдань та заходів Програми:

Покращення якості викладання державної мови.

Підвищення рівня володіння та розвитку української мови, стимулювання учнівської молоді до вивчення, використання української мови, запровадження різноманітних заходів та проєктів.

Поповнення фондів бібліотек кращими творами національної та світової художньої літератури, довідковими, науковопопулярними виданнями з різних галузей знань, виданих українською мовою.

Проведення на місцевому рівні Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовнолітературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Підтримка театральних постановок за творами українських драматургів, за мотивами п’єс ужгородців, українських народних казок тощо.

Організація творчих вечорів, зустрічей учнів з письменниками, журналістами, мовознавцями, творчими колективами, що популяризують українську мову та культуру.

Загальний обсяг фінансування Програми з міського бюджету – 4 067,0 тис. грн. З яких 1289,0 передбачено вже на 2023 рік.

Нагадаємо, що перша регіональна мовна програма на Закарпатті була прийнята в Хусті (грудень 2021). Програма розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Закарпаття на 2023-2027 роки була затверджена Закарпатською обласною радою у грудні 2022-го.

Уповноважений із захисту державної мови

 

12 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів