«Якби не викидали на вулицю нових собак і котів, Ужгород давно не мав би безпритульних тварин», – Ірина Азізян про приїзд організації «FOUR PAWS»

«Якби не викидали на вулицю нових собак і котів, Ужгород давно не мав би безпритульних тварин», – Ірина Азізян про приїзд організації «FOUR PAWS»
Вже більше місяця на Закарпатті працює зоозахисна організація «Чотири лапи Україна» – представниця відомої міжнародної спільноти «FOUR PAWS International». Команда проєкту їздить містами України зі спеціальною мобільною клінікою й на запрошення громад проводить заходи, направлені на зупинення зростання кількості безпритульних тварин. Громади мають забезпечити організації проживання та харчування членів команди, натомість отримують ефективну роботу з відлову, стерилізації, вакцинування та, за необхідності, надання ветеринарної допомоги безпритульним тваринам, яких вже через день повертають до ареалу колишнього проживання.

 

Цікаво, що далеко не всі населені пункти Закарпаття були зацікавлені у співпраці з організацією, хоча всім громадам було повідомлено про таку можливість. Для населених пунктів, де немає притулків чи програм поводження з безпритульними тваринами, приїзд фахівців «Чотирьох лап» є великою допомогою. Так, можливо, ефект від роботи організації не є помітним одразу, адже кількість безпритульних тварин на вулицях залишиться такою ж, як була. Однак ці тварини стануть менш агресивними і головне – не матимуть потомства, тобто кількість тварин на вулицях не буде зростати.

«Чотири лапи» почали роботу в області з Тячева, продовжили її в Берегові (це місто залишається цьогоріч лідером за кількістю стерилізованих вуличних тварин – там, за повідомленнями організації, їх було 145), а тепер працюють у Чопі. Вже 3 липня мобільна команда приїде до Ужгорода, тож не дивуйтеся, якщо протягом 3-14 липня побачите на вулицях міста чоловіків, котрі відловлюватимуть собак. Більше того, якщо ви знаєте, де у місті живуть бродячі нестерилізовані собаки (лише собаки – не коти), ви можете повідомити про це за номером телефону 0679212289. Місцеві волонтери, котрі будуть допомагати команді «Чотирьох лап», привезуть мобільну команду за вказаною вами адресою, відловлять собак, каструють їх, а вже на наступний день відпустять там, звідки забрали.

В Ужгороді «Чотири лапи» працюватимуть за договором, укладеним з Ужгородською міською радою та молодим комунальним підприємством «Центр поводження з тваринами». Варто зазначити, що це буде не перший приїзд організації до міста, адже «Чотири лапи» працювали тут у 2013-му та 2017-му роках. Дуже важливим був перший приїзд, адже тоді ситуація з безпритульними тваринами в Ужгороді була набагато важчою, ніж є нині, зфахівці відловили і провели стерилізацію аж 300 вуличних собак. Як зазначає керівниця КП «Центр поводження з тваринами», засновниця зоозахисної організації «Барбос» Ірина Азізян, ці заходи в подальшому значно знизили кількість вуличних тварин в Ужгороді, а повторний приїзд «Чотирьох лап» у 2017-му, коли було стерилізовано більше 100 тварин, закріпив результати роботи. «Якби безвідповідальні люди не викидали на вулиці нових і нових собак, Ужгород вже би давно забув про проблему безпритульних тварин», – каже Ірина. Місцеві зооактивісти з кількох спільнот, як можуть, намагаються втримати рівень стерилізації вуличних тварин, однак програють проти байдужості наших громадян, котрі регулярно викидають на вулиці міста нові й нові приплоди своїх домашніх собак і кішок. Саме тому вони не припиняють закликати всіх власників тварин подбати про стерилізацію своїх домашніх улюбленців.

КП «Центр поводження з тваринами» навіть має програму безкоштовної стерилізації домашніх тварин для власників, котрі не мають фінансової можливості це зробити. За підтримки литовської організації «GGI – Gyv?n? gerov?s iniciatyvos» вже було стерилізовано більше ста вуличних і домашніх тварин. І програма триває, тож ви можете скористатися можливістю, записавши свого котика чи песика за номером телефону 066 713 0283 (Вайбер, Телеграм).

Та попри систематичну роботу місцевих зоозахисників, приїзд організації «Чотири лапи» є завжди бажаним, адже дає можливість охопити стерилізацією одразу велику кількість вуличних тварин. Як це працюватиме: професійна команда з відлову за підказкою місцевих волонтерів у будні дні від самого ранку до вечора їздитиме містом і відловлюватиме бродячих собак (плюс у тому, що досвідчені фахівці «Чотирьох лап» можуть відловити тих, кого не можуть волонтери – диких, агресивних, найпроблемніших собак). Їх будуть відвозити до мобільної операційної (спеціально обладнаного великого автомобіля), де ветеринари проводитимуть тваринам кастрацію. Після операції собак залишать на ніч у клітках, аби вони прийшли до тями, а також для того, аби переконатися, що нема ніяких ускладнень. Крім того, собакам будуть проведені щеплення проти сказу. Наступного дня після операції, якщо тварина почуватиметься добре, її відвезуть до того ж місця, звідки привезли, натомість у спорожнілі клітки потраплять нові чотирилапі пацієнти. Таким чином щодня в Ужгороді планують стерилізувати 10-15 собак.

Як розповіла Ірина Азізян, волонтери «Барбоса» вже склали приблизний маршрут відлову тварин, почавши з найбільш проблемних районів на Радванці, Шахті, біля так званого «П’яного базару». Не секрет, що дуже багато вуличних собак є в осередках проживання ромів, тож дуже важливо максимально обмежити там безконтрольний розплід тварин. У минулі приїзди «Чотирьох лап» ромське населення спершу дуже насторожено поставилося до того, що якісь чоловіки хочуть забрати їхніх тварин, але після обіцянки, що собак повернуть на наступний день, вже сприяло відлову собак. Були минулого разу навіть випадки, коли мешканці не лише сприяли відлову, а й просили не повертати собак назад, прилаштувати їх до притулку. Ірина Азізян пояснює, що навіть попри такі прохання стерилізованих собак будуть повертати на місця їхнього проживання, оскільки нині їх просто нема куди подіти. Наприклад, у притулку організації «Барбос» наразі проживають 185 собак і 30 котів, за якими доглядають лише кілька волонтерів. Можливості притулку на цьому вичерпані. Щодо КП «Центр поводження з тваринами», то це підприємство поки не має облаштованої території, в майбутньому ж там націлені забирати з вулиць лише агресивних тварин, яким потрібна соціалізація.

Окремо варто наголосити також на проведенні так званих волонтерських днів у дві п’ятниці, 7 і 14 липня. В ці дні будь-хто може привезти до ветеринарів собаку чи кішку зі свого району (тварина має бути вуличною, не домашньою) на безкоштовну стерилізацію, однак забрати її потрібно буде одразу після операції (запис відбувається з номером телефону 0679212289). Таким чином протягом двох тижнів роботи організація «Чотири лапи» планує стерилізувати в Ужгороді 100-150 вуличних тварин. Песиків маркуватимуть синьою пластиковою биркою з надписом «FOUR PAWS», у котів зрізатимуть кутик вушка (ця процедура є майже безболісною, рана не кровить і легко заживає). Звісно, це не означає, що на вулицях Ужгорода одразу стане менше безпритульних тварин. Заходи ці направлені на поступове зменшення чисельності тварин, які після стерилізації стануть спокійнішими, не матимуть гормональних стрибків, не зможуть давати потомство. Ефект можна буде побачити згодом – та лише за умови, що ужгородці стануть більш відповідальними, будуть стерилізувати своїх домашніх тварин і не викидатимуть на вулицю нових цуценят і кошенят.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, для «Про Захід»

 

28 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів