Табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти" (ФОТО)

Табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти" (ФОТО)
Коли ж іще, як не влітку, необхідно влаштовувати цікаві пригоди, ходити в походи в гори, розважатися на воді, досліджувати світ, проходити квести, радіти життю й загалом насолоджуватися щасливим дитинством?

 

Літо має бути саме таким – вирішили у ГО «Щасливі діти» і запустили влітку одразу кілька різнопланових проєктів, розрахованих на дітей різного віку. Більше того, у цей літній сезон «Щасливі діти» не обмежилися лише заходами в Ужгороді: кілька проєктів наразі успішно втілюються також і у Рахівському районі.

В Ужгороді, зокрема, триває вже четверта зміна літнього табору для дітей молодшого шкільного віку. Загалом передбачено провести 6 змін тривалістю по 5 днів кожна. Щодня, з понеділка по п’ятницю, у таборі відбуваються творчі, освітні та спортивні активності: кулінарні та мистецькі майстер-класи, екскурсії, відвідування кіно та басейну, заняття з арт-терапії та екозаняття, командні ігри та естафети, зустрічі з психологом. Оскільки в таборі діти перебувають зранку і до вечора, організатори подбали також і про обіди. З малечею в таборі працюють відповідальні та дбайливі вожаті, які створюють дружню атмосферу, турбуються про дітей та є для них справжніми наставниками.

Для дітей середнього шкільного віку «Щасливі діти» підготували театралізовані квест-екскурсії «Таємниці старовинного Ужгороді». Це – продовження проєкту, який кілька років тому мав у місті шалений успіх. Під час квест-екскурсій учасники розгадують таємниці історичних об’єктів Ужгорода, з’ясовують походження назв вулиць, вивчають архітектуру – старовинну і сучасну, зустрічаються з героями минулого, шукають скарби, куштують традиційні страви, виготовляють символ міста і насамкінець отримують пам’ятні подарунки.

Для підлітків в Ужгороді «Щасливі діти» організували групи психологічної підтримки, покликані підтримати дітей у цьому непростому віці в умовах війни. У межах груп відбуваються практичні тренінги з психологом. На зустрічах підлітки дізнаються, що таке самопізнання, самооцінка та саморозвиток; досліджують свої емоції та вчаться керувати ними; опановують навички ефективної комунікації та лідерства. 

Денні табори для дітей активісти організації влаштували також і в Рахівському районі – у Ясінях успішно завершилася вже друга зміна табору для дошкільнят «Kids Klab». Табори розраховані для малечі саме дошкільного віку з тим, аби вирішити проблему нестачі в дитсадках та забезпечити якісне дозвілля для дітлахів, включно із дітками вимушених переселенців. Табірна зміна триває впродовж п’яти днів, щотижня стартуючи з понеділка. У таборі дітками опікуються турботливі уважні вожаті, які щодня залучають малечу до різноманітних активностей – тут тобі і розмальовування футболок, і пікнік із піцою та рухливими іграми в парку, і шоу з мильними бульбашками, і екскурсія в парк динозаврів. 

Для дітей середнього шкільного віку у Ясінях діє туристичний екоклуб. Заняття в екоклубі відбуваються раз на тиждень, його мета – в цікавій освітньо-розважальній формі прищепити дітям любов до рідного краю, ближче познайомити їх з природою, зацікавити до вивчення історії їхньої малої батьківщини, загалом виховати сильних духом та тілом екосвідомих людей. Учасники клубу зустрічаються з професійними гідами та екскурсоводами; вивчають базові правила безпечного туризму; мандрують до мальовничих визначних природних місцин, як от до водоспаду Труфанець чи у Карпатський біосферний заповідник; виготовляють туристичні вказівники та маркують туристичні стежки, розчищають туристичні маршрути. 

Днями у Ясінях також стартувала перша зміна молодіжного туристичного табору для підлітків віком від 16 років. Програма табору розрахована на те, аби згуртувати молодь та стимулювати до активності в громаді, розвинути компетенції та розширити можливості учасників. З цією метою під час таборування для молоді проводять тематичні заняття з молодіжного лідерства, громадянської освіти, підприємництва та фінансової грамотності. Поміж тим, учасники табору в супроводі професійних гідів ходять у походи, здійснюють сходження на гірські вершини та розчищають маршрути. Проживання у кемпінгу в горах, спортивні командні активності, спільне здобуття нових знань та навичок, долання перешкод на шляху до вершин – все це додає учасникам табору здоров’я, сміливості, впевненості, вправності та допомагає здружити їх між собою.   

Липень наближається до завершення, і «Щасливі діти» на повних обертах рухаються вперед з готовністю активно й цікаво зустрічати серпень. У планах – ще чимало нового й небанального. Адже, як упевнені в організації, попри складні і трагічні часи, у дітей повинно бути щасливе дитинство, сповнене радісними емоціями та теплими спогадами, які вони понесуть з собою крізь усе життя.

****

Активності відбувають в рамках реалізації проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки» (ER-AA-UKR-2023). Проєкт реалізується Благодійною Організацією «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» у співпраці з ГО «Щасливі діти» за підтримки «terre des hommes Deutschland e. V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

ГО «Щасливі діти»

 

30 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів