На Закарпатті 19-річного юнака під час збору чорниць укусила змія

На Закарпатті 19-річного юнака під час збору чорниць укусила змія
Учора о 10.38 на лінію «103» поступило повідомлення про пацієнта, якого вкусила змія. 19-річний юнак напередодні збирав чорниці високо в горах на полонині Підпула, що на Тячівщині. Надвечір, під час відпочинку, несподівано відчув різкий біль у верхній частині правої ноги і побачив у траві змію. Намагався одразу викликати «швидку», але зв’язок був відсутній. 

 

Разом із товаришем почав спускатися у долину, але не встиг до настання сутінків… І тільки зранку спромігся дістатися до місця, де працювала телефонна мережа, і викликав медиків.

Бригада № 1415 (фельдшерка Яна Пеньора, водій Іван Корсак) постійно тримала телефонний зв’язок із хворим, аж доки не зустрілися на гірській дорозі неподалік с. Лопухів. Фельдшер одразу ж провела медичні маніпуляції для стабілізації стану пацієнта.

«Юнак був знесилений, скаржився на біль в місці укусу і набряк лівої руки. Тиск та серцебиття – в нормі, але кров була згущена. В місці укусу – дві глибокі колоті ранки і багрово-синюшна шкіра, – розповідає фельдшерка Яна Пеньора. В таких випадках потрібно негайно звертатися по медичну допомогу, а тут, з моменту інциденту, минуло більше ніж півдоби. Можливо, свою роль зіграв молодий сильний організм, який боровся з отрутою і тому прояви отруєння розвивалися не так стрімко».

Бригада ЕМД доставила потерпілого до найближчого медичного закладу – Тячівської районної лікарні. Зараз юнак знаходиться в реанімаційному відділенні медзакладу під наглядом лікарів.

З початку року це вже десятий випадок укусу змій в Закарпатті.

«103» вже нагадує

У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря. Лише професійний медик зможе надати необхідну допомогу. Проте пам’ятайте, що навіть без медичного лікування укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.

Якщо транспортування до лікарні потребує певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

Зберігайте спокій та менше рухайтеся.

Пийте багато води.

На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.

Зніміть з ураженої кінцівки весь одяг, прикраси чи взуття.

За можливості прийміть 1–2 таблетки ліків від алергії.

При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.

За можливості прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

Не намагайтесь обробляти рану додатково.

Не потрібно висмоктувати отруту: таким чином вірогідність зараження підвищується, до того ж небезпеці піддається й людина, в якої отрута опинилась у роті.

Не накладайте джгут на травму.

Не припікайте рану.

Не вживайте алкоголь.

НАЙГОЛОВНІША ДОПОМОГА ДЛЯ ПОСТРАЖДАЛОГО — МЕДИЧНА, тому якнайшвидше слід доправити постраждалого в лікарню.

Пам’ятайте, в найтяжчих випадках наслідки укусу змії проявляються через 15-30 хвилин: запаморочення, нудота, блювота, діарея, підвищене потовиділення, тахікардія, втрата свідомості, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів. Отрута гадюки справляє гемолітичну дію (викликає руйнування червоних кров’яних тілець крові) на людський організм. Після укусу на ураженому місці спостерігається болючий набряк із множинними дрібними крововиливами — геморагіями, інформує 103 Закарпаття.

 

16 серпня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів