В Ужгороді майже 200 ромських дітей вступили до шкіл після попереднього навчання

В Ужгороді майже 200 ромських дітей вступили до шкіл після попереднього навчання
Уже протягом дев’яти років в Ужгороді працює Соціальний центр для дошкільної підготовки ромських дітей. За цей час до середніх шкіл після навчання у центрі вступили майже 200 дітей. Цьогоріч у дошкільнят також був перший у житті випускний: група з 25 учнів завершила підготовку. Одинадцять дітей вже вступили до шкіл та розпочнуть навчання у перших класах з вересня. Інші діти залишаються на додаткову підготовку за рішенням батьків та вчителів. Усі дошкільнята отримали дипломи про завершення підготовки до школи, а першокласники – рюкзаки з усім необхідним для школярського життя.

 

Як розповідає Елеонора Кулчар,  голова благодійного фонду «Благо» та національна координаторка Мережі REYN-Україна, центр для дошкільної підготовки ромських дітей запрацював в Ужгороді у 2014 році. Окрім власне підготовки дошкільнят, у Соціальному центру проводять роботу із батьками. «Ми допомагаємо ромським дітям отримати дошкільну підготовку, вчасно почати навчатися в школі. Тобто забезпечуємо їм можливості, яких свого часу не мали їхні батьки. Формується група, з дітьми проводить заняття вчитель та помічник вчителя. Заняття проходять  щодня по 3-3,5 години із січня по серпень. Ми навчаємо читати, рахувати, писати, мислити творчо і вміти піклуватися про себе», – каже Елеонора Кулчар.

Робота фонду з дорослими спрямована на розуміння батьками відповідальності, формування у них педагогічної культури. Заняття з дорослими відбувається раз на тиждень за матеріалами, які фахівці центру розробили самостійно. «Говоримо про виховання дітей, турботу про їхнє здоров'я, освіту, розвиток, взаємну підтримку, усвідомлення свого обов'язку стосовно дітей і людей похилого віку, і про спільне проведення часу», – пояснює пані Елеонора.  

Загалом з 2014 року у Соціальному центрі «Благо» в Ужгороді пройшли навчання понад 300 дошкільнят, із них близько 200 вступили до загальноосвітніх середніх шкіл завдяки підготовці у центрі. Цьогоріч із 25 учнів одинадцять уже вступили до шкіл та розпочнуть навчання у першому класі з вересня. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну БФ «Благо» відкрив шелтер для проживання внутрішньо переміщених осіб, мешканці прихистку – не лише роми, а й українці та представники інших національностей, які приїхали в Ужгород, рятуючись від війни.

«Після 24 лютого 2022 року ми почали роботу у новому напрямку. Фонд «Благо» взяв в оренду приміщення  в Ужгороді, де колись функціонував готель. Зараз тут шелтер для переселенців, де наразі проживають понад 70 людей. А за весь період нашої роботи вдалося  надати допомогу та тимчасовий прихисток для понад 2,5 тис.переселенців з Донецької, Харківської, Луганської, Київської, Одеської, Дніпропетровської, Запорізької, Сумської, Херсонської, Миколаївської областей», – каже Елеонора  Кулчар.

У шелтері переселенці мають змогу отримати безкоштовне тимчасове житло, триразове харчування, засоби гігієни, також тут проводять навчальні та розвиваючі заняття з вчителем для дітей, групові заняття арттерапією і для дітей, і для дорослих. Переселенці мають можливість отримати тут юридичну консультацію та  огляд лікарів.

«У  шелтері завжди багато дітей, оскільки більшість ромських сімей багатодітні. Три рази на тиждень проводимо навчальні заняття, з дітьми займається вчитель,  проводить розвиваючі уроки. Більшість дітей-переселенців, які проживають у шелтері, не пішли до школи в Ужгороді, а займаються онлайн у своїх класах. Після онлайн-уроків, діти мають змогу займатись з нашим вчителем, який допомагає їм у виконанні домашнього завдання та якщо потрібно пояснює шкільний матеріал який діти не зрозуміли на своїх онлайн-уроках», – розповідає керівниця центру «Благо».  

Двічі на тиждень у шелтері також проводять групові заняття з арттерапії з психологом для діток. Елеонора Кулчар зазначає, що дорослі легше пристосовуються до умов переселення, а для дітей цей процес та адаптація до нового місця проживання проходить значно важче. Проте, у дорослих виникають інші проблеми, здебільшого це відсутність документів і незнання, як їх оформити. «Багато ромів втратили документи під час війни. У когось всі документи згоріли в будинку під час бомбардування,  хтось втратив паспорт під час евакуації. Ситуацію ускладнює те, що багато із ромів-переселенців  не вміють читати та писати, погано володіють українською мовою, не можуть зареєструватися як ВПО. Тому в шелтері два рази на тиждень проходять консультації з юристом, який допомагає вирішити питання та надає консультації», – зазначає Елеонора Кулчар.

Довідка: Закарпатський обласний благодійний фонд «Благо» координує Мережу REYN-Україна. Мережа працює по всій території України та має  чотирьох регіональних координаторів у таких областях:  Одеська, Хмельницька, Черкаська, Львівська. Мережа REYN-Україна об’єднує освітян, соціальних працівників, медиків, батьків, представників влади, організації та волонтерів, які працюють з ромськими дітьми та прагнуть підвищувати власний професіоналізм та удосконалювати підходи до роботи. REYN-Україна є частиною великої міжнародної родини REYN до якої входить 11 країн Європи, серед яких і Україна.

 

 

 

02 вересня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів