iPhone 14 Pro чи iPhone 15 — що вибрати

iPhone 14 Pro чи iPhone 15 — що вибрати

 

Якщо ви хочете купити новий смартфон від Apple, то у вас є чимало опцій. Однак найбільш вигідними варіантами можна вважати iPhone 15 та iPhone 14 Pro. Ці пристрої поділяють багато спільного, але водночас відрізняються ключовими параметрами. Порівняймо гаджети, щоб визначити оптимальну модель.

Дизайн та екран

Зовні iPhone 14 Pro та iPhone 15 дуже схожі. В обох смартфонів преміальний металевий корпус із захистом від бризок IP68. Розміри також ідентичні — 147,5 x 71,5 x 7,85 мм. Однак відрізняється зовнішній вигляд і матеріали корпусу:

  1. iPhone 15 — алюмінієві грані, заокруглені краї;
  2. iPhone 14 Pro — сталева конструкція, рубані торці без фасок.

 

Щодо відмінностей в екрані — в iPhone 15 немає технології ProMotion з частотою оновлення 120 Гц. Однак тут нічого дивного, ціна iPhone 15 менша, ніж у торішнього Pro. Зате є нововведення — Dynamic Island, адаптивний острівець для системних додатків. Він дає змогу інтегрувати сповіщення, віджети та інший контент зі зрізаними кутами екрана. Це має стильний і функціональний вигляд. Що стосується роздільної здатності та щільності пікселів, то тут смартфони ідентичні — 1170 x 2532 пікселів при 460 ppi. Обидва дисплеї підтримують HDR, отримали захисне скло Ceramic Shield, а максимальна яскравість у моделей — 2000 ніт у піку.

 

Порівняння камер

Основна камера в iPhone 14 Pro та iPhone 15 однакова — 48 Мп. Вона дає змогу робити ще більш різкі та деталізовані знімки за слабкого освітлення. Водночас iPhone 14 Pro оснащений додатковою 12-мегапіксельною камерою телефото з 3-кратним оптичним зумом. А iPhone 15 залишився тільки з ультраширококутною камерою з 12 Мп. Таким чином, за різноманітністю знімання кращий iPhone 14 Pro.

Порівняння продуктивності та батареї

І iPhone 14 Pro, і iPhone 15 оснащені одним і тим самим процесором — Apple A16 Bionic. Це актуальний 4-нанометровий чип із 6-ядерним CPU і 5-ядерним GPU. Він на 20% швидший за A15 в iPhone 14 і забезпечує високу продуктивність у будь-яких завданнях — від фото і відео до ігор і машинного навчання. За оперативною пам'яттю смартфони теж рівні — 6 ГБ ОЗП. Тож за швидкістю роботи різниці не буде. Заряджаються пристрої однаково — до 50% за 30 хвилин. Схожий і час автономної роботи — до 22 годин відеоперегляду.

Додаткові особливості

iPhone 14 Pro володіє ексклюзивними функціями:

  1. екран Always On Display для відображення віджетів при заблокованому телефоні;
  2. формат запису відео ProRes для професійного відеомонтажу.

 

На боці 15-го — роз'єм USB-C замість Lightning. Це підвищує зручність використання, а також розширює варіанти підключення периферії, аксесуарів і зовнішніх екранів.

 

Що вибрати

iPhone 15 — гідний суперник iPhone 14 Pro. Для більшості користувачів пристрій буде актуальним вибором на найближчі кілька років. Pro-модель 2022 року виберуть ті, хто потребує оптичного зуму камери та плавності роботи екрана з частотою 120 Гц. Але кожен покупець сам визначає, чи готовий заплатити більше за ці доповнення.

 

27 жовтня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів