Завдяки міжнародній співпраці Закарпатська митниця задокументувала 33 порушення на суму понад 37 млн грн

Завдяки міжнародній співпраці Закарпатська митниця задокументувала 33 порушення на суму понад 37 млн грн
Зменшення розміру митних платежів при імпорті автомобілів та інших товарів комерційного призначення, різні методи приховування від митного контролю тютюнових виробів та сучасної техніки – відомі протизаконні схеми, добре сплановані та прораховані ділками.

 

Але митників не проведеш, навіть з такими хитромудрими оборудками, які виявляються та документуються, в тому числі і завдяки добре налагодженій міжнародній співпраці з митними органами іноземних держав.

Відтак, за 10 місяців 2023 року на адресу митних органів іноземних держав направлено 69 запитів щодо підтвердження можливих фактів митних порушень. На підставі відповідей Закарпатська митниця вже документувала 33 справи про митні правопорушення на загальну суму понад 37 млн грн

Найчастіше фіксувалися порушення при ввезенні імпортного товару зі зменшенням розміру митних платежів. Так, завдяки офіційним відповідям від митних органів Німеччини, Польщі, Австрії та Угорщини, закарпатські митники запровадили справи за статтею 485 Митного кодексу України на загальну суму 33, 6 млн грн. До прикладу, австрійські колеги надали відповідь, яка допомогла встановити незаконне ввезення на митну територію України кількох транспортних засобів, що імпортувало вітчизняне підприємство. У результаті – закарпатські митники склали одразу 8 протоколів. Схема полягала у тому, що при імпорті автомобілів підприємець не доплатив 4,7 млн грн митних платежів у Держбюджет. Тепер на порушника чекає штраф у розмірі від 50 до 150% від несплаченої суми митних платежів.

В інших випадках задокументовано порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України (переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю) на суму 3,7 млн грн. Серед предметів правопорушення –транспортні засоби з документами, що містять неправдиві відомості, побутові імпортні товари. Приміром, на підставі офіційних документів, отриманих від іспанських митників, підтверджено неправомірне ввезення вантажу «труби жорсткі з полімерів», вартістю майже 1,3 млн грн. Дане правопорушення передбачає накладення штрафу в розмірі 100% вартості товарів з їх конфіскацією.

Також після отримання відповіді від австрійський колег підтвердилися підозри щодо неправомірного імпорту вантажного автомобіля на понад півмільйона гривень.

Тож, завдяки оперативному, повному та своєчасному отриманню інформації від митних органів іноземних країн, закарпатські митники запобігають не лише неправомірному ввезенню імпортного товару в Україну, а й виявляють ухилення від сплати суб’єктами ЗЕД у повному обсязі митних платежів, що суттєво впливає на наповнення Держбюджету.

Пресслужба Закарпатської митниці

 

15 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів