Завдяки співпраці з іноземними митними органами закарпатські митники задокументували правопорушення на майже 15 млн грн

Завдяки співпраці з іноземними митними органами закарпатські митники задокументували правопорушення на майже 15 млн грн
Як поінформували в управлінні боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці, за І квартал 2024 року на адресу митних органів іноземних держав направлено 14 запитів щодо підтвердження можливих фактів порушень митних правил.

 

Їх скеровують тоді, коли у митників є обґрунтована підозра щодо можливого вчинення правопорушення, яке можна підтвердити або спростувати лише шляхом отримання інформації від митниць, або інших установ іноземних держав.

Тож, на підставі отриманих відповідей, заведено 15 справ про ПМП на загальну суму 14,8 млн грн.

В основному, порушення митних правил пов’язані з поданням митному органу документів, що містять неправдиві відомості. Зокрема, щодо найменування, кількості та вартості товарів, які ввозилися на митну територію України. Таким чином, ділки прагнуть завезти побільше імпортного товару, обійшовши повну сплату податків.

Також були факти, коли у товаросупровідних документах вказувалися «липові» фірми-відправників та одержувачів товарів. У таких випадках фіксуються протоколи про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають  накладення штрафу в розмірі 100% вартості товарів та ще на додачу – з можливою їх конфіскацією.

Серед предметів правопорушення – різні імпортні товари. Приміром, на підставі відповіді, отриманої від митних органів Італії, підтверджено незаконне ввезення виробів з натурального каменю на суму 2,3 млн грн. В іншому випадку – виявлено значну суму недоборів митних платежів при ввезенні на митну територію України товарів санітарно-технічного призначення.

Також, на підставі відповіді польських колег та за результатами проведення додаткових перевірочних заходів, встановлено неправомірне ввезення 6 автомобілів на суму 1,3 млн грн. А завдяки оперативній відповіді німецьких митників, запроваджено справи про ПМП щодо незаконного ввезення 3-х вантажівок на загальну суму майже 2 млн грн.

Серед транспортних засобів, які ділки намагалися незаконно завезти в Україну, елітний позашляховик «BMW X5», міні фургон «Nissan Primastar», вантажівки різних марок. На підставі відповіді угорських і польських митних органів, складено протоколи про ПМП за ознаками ч.1 статті 483 Митного кодексу України.

До слова, завдяки оперативному, повному та своєчасному отриманню інформації від митних органів іноземних країн, закарпатські митники запобігають не лише неправомірному ввезенню імпортних товарів в Україну, а й виявляють ухилення від сплати митних платежів у повному обсязі, що впливає на наповнення Держбюджету.

Пресслужба Закарпатської митниці

 

11 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів