Сьогодні розпочинається Різдвяний піст

Сьогодні розпочинається Різдвяний піст
Із 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новий юліанський церковний календар. В результаті змінилася дата святкування Різдва, а отже, і дати початку та закінчення Різдвяного посту. Цьогоріч він року відзначатиметься дещо по-новому.

 

Які діятимуть зміни для українців, що можна і не можна їсти та хто має право утриматись від посту – далі у матеріалі Файного міста

Коли Різдвяний піст 2023?

Різдвяний піст або Пилипівка триває 40 днів перед Різдвом. З переходом на новоюліанський календар Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня. А Різдвяний піст 2023 за новим стилем починається 15 листопада і закінчується 24 грудня.

Деякі українці продовжать відзначати Різдво 7 січня за старим стилем. У такому випадку дотримуватись Різдвяного посту їм потрібно з 28 листопада 2023 року по 6 січня 2024 року.

Останній день перед постом, коли ще дозволена м’ясна і молочна їжа, у православних називається заговини. Заговини на Різдвяний піст за новим стилем будуть 14 листопада, а за старим – 27 листопада.

Що можна і не можна їсти під час Різдвяного посту?

У Різдвяний піст дотримуються суворих правил харчування, які передбачають повне виключення з раціону м’яса, яєць та молочних продуктів. Водночас від дня тижня залежить, що можна їсти на Різдвяний піст.

По середах і п’ятницях протягом Різдвяного посту дотримуються сухоїдіння, що означає вживання тільки неперероблених продуктів, які не пройшли термічної обробки. В останній тиждень посту сухе харчування також поширюється на понеділок.

По понеділках можна вживати гарячі страви без використання соняшникової олії, а по вівторках та четвергах додавання олії дозволено. У вихідні дні пост вважається менш суворим, і віруючим дозволено навіть вживати рибу та вино.

Як наголосили у Православній церкві України , піст є періодом найперше духовного очищення і обмеження в їжі без щирої молитви та покаяння не принесуть бажаної духовної користі. Людей закликають провести цей час у молитвах і покаянні, здійснюючи справи милосердя, аби зустріти Різдво Ісуса Христа оновленими та вдосконаленими, зберегти свої духовні здобутки та надбання і після нього, примножити їх та надихати своїм прикладом інших.

Основні етапи посту: що можна і не можна їсти

 Різдвяний піст має три основні етапи, в кожному з них є певні обмеження по їжі. Але є продукти, які категорично заборонено вживати протягом усього постування, такі як молочна продукція, тобто це і сир, і сметану, і молоко, вершки, йогурт, і навіть, вершкове масло, зрозуміло, не можна їсти м’ясо.

Водночас від тижня залежить, що можна їсти на Різдвяний піст. Якщо говорити поетапно, то під час першого дозволено їсти рибу та пити вино по вівторках, четвергах, суботах та неділях.

Під час другого етапу дозволяється їсти рослинну їжу без олії, по понеділках, по вівторках і четвергах до страв можете додавати олію. В середу та п’ятницю дотримуйтесь сухоїдіння. А на вихідних можна додати до раціону рибу та олію.

На третьому етапі, який вважається найсуворішим, можна їсти гарячі страви без олії у вівторок та четвер, олію до їжі дозволено додавати лише у суботу та неділю. А ось понеділок, середа та п’ятниця — сухоїдіння. Водночас забороняється їсти яйця. Не можна їсти і м’ясні бульйони, й окремо м’ясо. Можна їсти фрукти та овочі, гриби, каші, мед, горіхи та бобові.

Хто може не дотримуватися посту?

Християнський піст повинен допомогти людині, а не нашкодити. Тож люди зі слабким здоров’ям можуть не постити, якщо відмова від м’яса і молочних продуктів шкодить їхньому організму.

Також від посту звільняються люди, які знаходяться в складних життєвих умовах, де дотримання посту неможливе. Наприклад, посту можуть не дотримуватися військові на передовій і жителі прифронтових територій. Це не буде вважатися гріхом, адже в таких умовах немає можливості скласти повноцінний пісний раціон.

Ось кому можна не дотримуватися посту:

  • діти до 14 років;
  • люди зі слабким здоров’ям, хронічними захворюваннями, віковими хворобами:
  • вагітні жінки і годуючі мами;
  • мандрівники, які довго перебувають у дорозі;
  • військовослужбовці та жителі зони бойових дій.

Також якщо ви відчуваєте, що не зможете повністю дотримуватися всіх правил Різдвяного посту, то спробуйте почати з малого. Наприклад, відмовтеся від м’яса, яєць і молочних продуктів на вказаний період, але готуйте гарячу їжу в дні сухоїдіння.

 

15 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів