Сьогодні за новим церковним календарем — одне з 12 найважливіших свят: Введення в храм Пресвятої Богородиці, або Третя Пречиста

Сьогодні за новим церковним календарем — одне з 12 найважливіших свят: Введення в храм Пресвятої Богородиці, або Третя Пречиста
Оскільки від 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, Введення в храм Пресвятої Богородиці відзначають раніше — 21 листопада. Які історія, традиції та дата свята за новим стилем?

 

Це свято пов'язане з народженням Діви Марії та визначенням її майбутньої долі.

Історія свята

Довгий час батьки Марії, Іоаким та Анна, не могли зачати дитину, тому постійно молилися і просили Господа, щоб той подарував їм можливість насолодитися батьківством. Бог відповів на їхні молитви за обіцянку віддати майбутнього первістка служінню до Єрусалимського храму.

Згодом у подружжя народилася донька, яку вони назвали Марією. Коли дівчинці виповнилося три роки, батьки, пам'ятаючи про свою обіцянку, відвели її до Єрусалимського храму. Там вона вчилася і жила аж до заручин з майбутнім чоловіком, Йосипом. Саме день, коли Іоаким та Анна відвели Марію до храму, і є Введенням.

В народі свято часто називали "воротами зими", адже воно ніби відкриває низку важливих зимових свят, зокрема Різдво, яке українці відтепер святкуватимуть 25 грудня.

Прикмети

Горобець на Введення "нап'ється", отже, на Юрія (23 квітня за новим стилем) віл напасеться.

Скільки води на Третю пречисту, стільки у травні буде трави.

Якщо в сліду на Введення є вода (талий сніг), на Юрія вже буде трава.

До Введення лід річки скував.

Якщо ще стоїть тепла погода, зима буде лютою.

Що можна робити

В народному календарі Третя Пречиста вважалася одним зі свят, які символізували прихід зими. Наші предки не лише вшановували Марію, але і проводили різноманітні обряди, щоб накликати на себе і свою родину багатство, добробут на весь рік.

Вранці віряни обов'язково відвідували церкву. Існувало повір'я, хто першим на Введення повернеться додому, той і визначить долю, яка пануватиме в ньому. Наприклад, молодий хлопець приносив достаток, стара жінка — скруту.

На Третю Пречисту намагалися нічого не позичати й не давати в борг. Вірили, що добра з того не буде.

Якщо цього дня був сніг, то дівчата обов'язково вмивали ним обличчя, а потім витирали рушником червоного кольору. Вірили, що тоді шкіра буде білою, чистою, з рум'янцем. Щоб наступний рік був вдалим, жінки мали посидіти на порозі опівночі з пряжею конопель.

Велика частина традицій була пов'язана з освяченням води. Воду набирали лише в певному місці — там, де три джерела сходяться воєдино. Потім її освячували полум'ям і використовували для худоби.

Серед наших предків доволі популярним було вірування, яке своїм корінням сягало ще дохристиянських часів. Цього дня вшановували предків, які померли. Свято називали інколи "Виденням", тому що вірили, що цього дня душа ніби може "виглянути" зі свого тіла.

Що не можна робити

Від Введення до Благовіщення (25 березня за новоюліанським календарем) не можна було копати землю. Вважалося, що вона відпочиває і набирається сил до наступного року.

Введення до храму Пресвятої Богородиці: молитва

О, Пресвята Діво, Царице на небесах і землі, обрана наречено Божа, що прийшла до храму законного на заручини до Нареченого Небесного! Ти залишила єси люди Твоя і дім батька твого, щоб принести Себе в жeртву чисту і непорочну Богові, і перша дала обітницю дівоцтва.

Даруй же і нам соблюдать себе у цнотливості, і в чистоті, і зі страхом Божим у всі дні життя нашого, нехай буде він храмом Духа Святого, особливо допоможи всім у наслідуванні Твоєму в своїх оселях і обручи собі на служіння Богові в чистоті дівоцтва проводити життя своє і від юності нести ярмо Христове добре і легке, свято берегти обітниці свої.

Ти провела, Всечистая, всі дні юності Твоєї в храмі Господньому далеко від спокус світу цього, в пильнуванні молитовному і у всякому утриманні душевному й тілесних, допоможи і нам відбивати всі спокуси ворожі від плоті, світу і диявола, і перемагати оті молитвою і постом.

Ти у храмі Господньому з Ангелами перебуваючи, прикрашена всіма чеснотами, особливо ж смиренністю, чистотою і любов'ю, і гідно вихована ти.

Допоможи ж і нам, підкореним гордістю, нестриманістю й лінощами, здобувати повсякчас досконалість духовну, так уготовану кожній з нас з поміччю. Твоє вбрання шлюбне душі своєї і свого добродіяння, щоб не бути не готовими,з'явимося у стрітення Безсмeртному Нареченому нашому і Сина Твого, Христу Спасителю і Богу нашому, але нехай прийме з мудрими дівами в обителі райські, і з усіма святими сподоби нас славити і прославляті всесвяте ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, і Твоє милостиве заступництво завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

 

21 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів