Учні Ліцею «Лідер» м. Ужгорода підтримали акцію «Земля Духновича – землі Франка»

Учні Ліцею «Лідер» м. Ужгорода підтримали акцію «Земля Духновича – землі Франка»
Днями учні кількох класів ліцею «Лідер», що в м. Ужгороді, продовжили акцію студентів УжНУ під назвою «Земля Духновича – землі Франка», започатковану майже десять років тому викладачем вишу, а нині вчителем та класним керівником одного з класів ліцею Галиною Ярославівною Пащук.  

 

Саме з її ініціативи, за підтримки дирекції навчального закладу та батьківських колективів школярі здійснили поїздку на Львівщину, в місця слави видатного українського письменника, науковця, громадського та культурного діяча Івана Франка. Зокрема, учні навідались у музей письменника в Нагуєвичах, побачили відтворену за описами хату, в якій народився та ріс майбутній поет, почули багато цікавого з його життя. Пройшлися франковою стежкою, якою малим письменник ходив до школи.

Приїхали ж на Львівщину учні не з порожніми руками – привезли землі Франка часточку землі Духновича – саджанець японської вишні. Чому саме її – розповідає ініціаторка поїздки Галина Пащук: «Днями до нашого ліцею завітав доктор філософських наук, професор УжНУ, а нині боєць ЗСУ та відомий багатьом професор з окопів, а також туризмознавець Федір Щандор. Він і повідомив, що навесні 2024-го відзначатимуть сторіччя з висадки першої алеї сакур в Ужгороді. Оскільки ж сакура стала символом нашого міста, за дорученням «батька» нашого туризму Федора Шандора хочемо подарувати саджанець цього чудового дерева землі Франка від нашого міста Ужгорода та від нашого ліцею «Лідер». Сподіваємося, що навесні вона зацвіте та стане своєрідним символом Ужгорода на цій землі».

Під час екскурсії на батьківщину Франка учні ліцею «Лідер» посадили сакуру неподалік входу до музею в Нагуєвичах. Натомість від дирекції закладу отримали в подарунок саджанець дуба, його привезли до Ужгорода й вирішили посадити на території навчального закладу. Як відзначив директор ліцею «Лідер» Мар’ян Комарницький, територію, де ростиме франків дуб, облагородять, біля дерева встановлять лавиці і, за задумом, тут проводитимуть літературні вечори, читання поезій тощо.

«Тож нехай ці саджанці сакури та дуба стануть справжнім символом єднання всіх українських земель, адже, як писав Олександр Духнович, «…бо свої то за горами не чужі», - додала Галина Пащук.

  

 

24 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів