Закарпатський народний хор 29 листопада запрошує на концерт з творів Іштвана Мартона

Закарпатський народний хор 29 листопада запрошує на концерт з творів Іштвана Мартона
Цими днями вся культурна спільнота Закарпаття вшановує 100-річчя від дня народження нашого видатного земляка – композитора Іштвана Мартона. Заслужений академічний Закарпатський народний хор долучився до відзначення цієї пам’ятної дати цілою низкою різноманітних заходів. Зокрема, з ініціативи колективу 23 листопада відбулася Панахида на могилі Іштвана Мартона (Калварія, м.Ужгород) за участі священнослужителів трьох конфесій. Вшанувати митця прийшли Директор Департаменту культури ОДА Євген Тищук, консул Генерального консульства Угорщини в м.Ужгород Ласло Відо, композитор Віктор Теличко, музикознавиця Наталія Піцур, син композитора Василь, артисти Закарпатського народного хору.

 

Наступного ж дня колектив вирушив до Будапешта, де на запрошення української громади взяв участь у вшануванні жертв Голодомору та масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. Поминальні заходи почалися біля пам’ятника жертвам Голодомору на площі Шандора Петефі. А ввечері представники української громади на чолі з речницею української національної меншини в парламенті Угорщини Ліліаною Грексою, дипломати, священнослужителі, студенти, містяни, а також представники Закарпатської обласної ради та органів місцевого самоврядування нашого краю прибули до церкви св.Михайла. Там після панахиди пам?яті жертв голодоморів-геноцидів і російської агресії проти України відбувся концерт Закарпатського народного хору.

І дуже символічно, що саме «Меса для солістів, хору, органа та камерного оркестру» Іштвана Мартона стала не лише своєрідним реквіємом мільйонам невинно убієнних українців, а й даниною пам’яті генію нашого композитора в день 100-річчя з дня його народження. Особливого хвилювання артистам додавала присутність на концерті доньки Мартона.

Прекрасна музика, блискуче виконання, магічне поєднання звуків органа, хору, оркестру з яскравими сольними фрагментами, піднесена атмосфера в храмі зробили цей вечір незабутнім для всіх присутніх. Цим виступом Закарпатський народний хор під керівництвом Наталії Петій-Потапчук вкотре підтвердив не лише свій високий виконавський рівень, а й велич одного з корифеїв закарпатської композиторської школи, музика якого заслуговує на найкращі світові сцени. Під час заходу було зібрано близько 140 тисяч форинтів на потреби ЗСУ.

26 листопада Меса Іштвана Мартона в тому ж виконанні звучала вже в Ужгородській Римсько-католицькій парафії св.Георгія. І знову чарівна музика маестро підносила слухачів на якийсь вищий рівень. Солісти – Ольга Свида (сопрано), заслужена артистка України Яна Садварій (мецо-сопрано), Володимир Гірник (баритон). Партія органа – Ольга Чундак. А зібрані завдяки небайдужим слухачам 5000 грн теж буде передано для ЗСУ.

Разом з тим у репертуарі Закарпатського народного хору є багато різножанрової музики маестро. І 28 листопада колектив відвідає Мукачівську дитячу школу мистецтв ім.С.Ф.Мартона з великою тематичною програмою із творів композитора.

Заключним акордом відзначення ювілейної дати Іштвана Мартона стане концерт Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, який відбудеться 29 листопада о 18.30 у Великій залі Закарпатської обласної філармонії в рамках закриття ХХ Міжнародного фестивалю класичної та сучасної музики «Музичне сузір’я Закарпаття».

У програмі – твори Іштвана Мартона, які давно складають основу репертуару колективу: «Елегія», обробки закарпатських народних пісень «Ой, коли я руковав», «Та чия то я буду», «День, день, білий день», «Ой, вийду я, вийду», «Ой, у мої миленької» та «А што тото за чоловік», в’язанка угорських народних пісень, закарпатські народні танці «Лампаш», «Дуботанець», «Бойківські забави», український «Гопак», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Карпатська рапсодія» на вірші Юрія Шкробинця для хору, солістів та оркестру, присвячена Федору Манайлу. Художня керівниця та головна диригентка колективу – Наталія Петій-Потапчук. Диригент-хормейстер – заслужений артист України Федір Копинець. Керівник оркестру – Михайло Бровді. Репетиторка танцювальної групи – Ірина Кізюр. Солісти – народний артист України Петро Матій, Ольга Свида, Андрій Свид, Олександр Ференцик та ін.

Вже більше 27 років композитора нема з нами. А ми, можливо, й досі не до кінця усвідомлюємо, якого непересічного митця народила Срібна земля, яким скарбом він був і залишається для мистецтва Закарпаття. Пишаймося земляком, творчий доробок якого є гідним внеском у світову музичну спадщину!

   Підготувала Таїсія Грись

 

28 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів