В Ужгороді презентують книжку «Петро Скунць у колі сучасників»

В Ужгороді презентують книжку «Петро Скунць у колі сучасників»
1 грудня виповнюється 32-а річниця референдуму про Незалежність України. Із цієї нагоди у п’ятницю о 16:00 в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка відбудеться презентація довгоочікуваного збірника спогадів та статей «Петро Скунць у колі сучасників».

 

Адже відомий поет був першим головою Закарпатської організації Народного руху України, що виборювала незалежність у нашому краї, пише упорядниця книжки Іванка Когутич.

Ця книжка – спроба зафіксувати постать лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка в контексті доби, в якій він жив і творив. Видання свідчить, що в особі Петра Скунця українська література має не тільки самобутнього поета, але й яскравого публіциста. А живі враження, спомини сучасників спільно творять виразний портрет цієї вже хрестоматійної постаті.

У першому розділі книжки вміщено його п’ятдесят нарисів про тих, кого  він знав, з ким товаришував, мав творчі взаємини. По суті, маємо унікальну  фіксацію закарпатського літературного процесу другої половини ХХ століття та її чільних представників. Окрім колег по перу, письменник знайшов добре  слово і про художників, краєзнавців, діячів культури.

Другий розділ книжки «Сучасники про Петра Скунця» присвячений споминам про самого письменника. Тут зібрані як матеріали, що вже раніше побачили світ, так і написані спеціально для цього видання. Вперше опубліковані спогади політичного соратника Павла Чучки-молодшого, журналістів Петра Часта, Віктора Дрогальчука, Василя Ільницького, актора Василя Шершуна, письменниці Христини Керити-Вароді, Уповноваженого з  питань державної мови Тараса Креміня. Своїми рефлексіями про старшого колегу ділиться й молодше покоління – Сергій Федака, Мар’яна Нейметі,

Олександр Гаврош та інші. Всі ці живі враження спільно творять виразний портрет видатного письменника, фіксують десятки розмаїтих ситуацій, пов’язаних із Петром Скунцем.

Третій розділ книжки складають інтерв’ю з Петром Скунцем, а четвертий – вибрана бібліографія.

Ґрунтовне видання обсягом у 460 сторінок побачило світ, зокрема, за сприяння Ужгородської міської ради.

 

29 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів