Цьогоріч закарпатські митники задокументували 25 випадків незаконного експорту лісової продукції на мільйони гривень

Цьогоріч закарпатські митники задокументували 25 випадків незаконного експорту лісової продукції на мільйони гривень

 

Загальновідомо, що найбільший природній ресурс Закарпаття – це ліси. Тож, його попит за кордоном, особливо хвойний, досить значний. Майже щодня ліс у різному виді «покидає» митну територію України через залізничні та автомобільні міжнародні пункти пропуску, забезпечуючи надходження валюти в економіку України. Однак, закарпатські митники щоразу фіксують незаконне переміщення експорту партій деревини.

Тож, аби не допустити контрабандні ризики та втрати державного бюджету, Закарпатська митниця максимально контролює експорт лісу та лісоматеріалів, особливо цінних порід. Зокрема, митники детально вивчають та аналізують товаросупровідні та транспортні документи. А також - відповідності об’єму заявленого до експорту товару ваговим характеристикам, в залежності від типу деревини, логічності маршруту слідування, причин неповного завантаження транспортних засобів (при наявності), недопущення переміщення лісоматеріалів під виглядом пиломатеріалів та вжиття інших заходів, спрямованих на виявлення правопорушень.

Також, аби припинити можливі порушення митного законодавства, на адресу держуправлінь лісового та мисливського господарства направляються відповідні запити.

За 11 місяців 2023 року Закарпатською митницею заведено 25 справ про порушення митних правил, де предметами правопорушення виступали лісо- та пиломатеріали. Відтак, вилучено понад 550 метрів кубічних деревини та 1680 кг «брикетів паливних» на загальну суму майже 6 млн грн.

Основними підставами для складання протоколів було подання суб’єктами ЗЕД документів, які містять неправдиві відомості щодо кількості, асортименту, найменування та вартості товару, підробка сертифікатів.

Коли ділкам не вдається обійти митне законодавство та у незаконний спосіб експортувати лісову продукцію за кордон, їхні схеми провалюються, а порушники притягуються до адміністративної відповідальності, сплачуючи чималі штрафи з подальшою конфіскацією предметів правопорушення. 

Пресслужба Закарпатської митниці

 

13 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів