"Зараз розвідка на 95% перекривається дронами". Історія військового 128-ї Закарпатської бригади Ганса

"Зараз розвідка на 95% перекривається дронами". Історія військового 128-ї Закарпатської бригади Ганса
Її розповіли на сторінці бригади у фейсбуку

 

«Зараз розвідка відсотків на 95 перекривається дронами…»

Ганс– офіцер підрозділу безпілотних літальних апаратів. Раніше він служив у розвідці, теж працював із «пташками». А згодом, маючи хороший досвід аеророзвідки, перейшов у спеціальний підрозділ, де займається дронами-камікадзе.

– Якщо порівнювати бойові дії рік тому й тепер, то прогрес у застосуванні дронів збільшується в геометричній прогресії, – вважає Ганс. – Щодня з’являється щось нове – і в нас, і у ворогів. Як колишній розвідник скажу, що зараз розвідка відсотків на 95 перекривається дронами. Вони дають картинку онлайн і запис, який можна переглянути й проаналізувати. Це не слова людини, яка могла щось не помітити, а щось перебільшити чи применшити під впливом емоцій, страху, адреналіну…

За словами Ганса, раніше ЗСУ мали в дроновому протистоянні беззаперечну перевагу, але станом на зараз росіяни нас наздогнали.

– Вони вже теж запускають нічні дрони, роблять ставку на FPV, дуже розвивають цей напрям, – продовжує офіцер. – І масово використовують 10-дюймові дрони, які навіть при початкових, заводських налаштуваннях несуть до 2,5 кг вибухівки. А ще мають непоганий РЕБ (радіоелектронна боротьба), який заважає нашим «пташкам». Тому ворога не варто недооцінювати. Але ми знаходимо рішення й шляхи, як його переграти. «Гасимо» РЕБом ворожі безпілотники й саджаємо, а після заміни приймача керування скеровуємо трофей проти колишніх хазяїв. Маємо дуже багато прикладів ефективної роботи наших пілотів – знищуємо розрахунки мінометів, ПТУРів (протитанкові керовані ракети) і ПЗРК (переносні ракетно-зенітні комплекси). Недавно влучили в БМП-3, хоча рухому ціль дуже непросто вразити – це найскладніше.

Офіцер стверджує, що бійці підрозділу по-різному стають професіоналами, це залежить від цілеспрямованості, мотивації й того, наскільки людина готова викластися, незважаючи на невдачі при тренуваннях.

– У нас здебільшого молоді хлопці, середній вік – 25 – 27 років, – каже Ганс. – Дуже хороший, згуртований колектив. Але підрозділу потрібні радіотехніки, тому якщо є бажаючі, ласкаво просимо – усьому навчимо, все покажемо. Ми воюємо технологічно й дуже ефективно. Наведу такий приклад: середня ринкова вартість дрона-камікадзе FPV – 15 тисяч гривень плюс боєкомплект. А російська БМП-3, яку ми знищили на ходу, коштує понад два мільйони доларів. Не завжди цілі такі «жирні», але навіть коли ми дістаємо ворожу піхоту (мінометні розрахунки, опорні пункти тощо) й не даємо працювати проти наших хлопців, це теж багато чого вартує.

Чому воюю особисто я? Таке виховання. Мій батько військовий, йому 56 років, але він теж служить у ЗСУ, хоч і в іншій бригаді. У кожного справжнього чоловіка є обов’язок перед батьківщиною й своїми рідними. Я свій обов’язок виконую тут…

 

25 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів