Ухвалено перший у світі закон, який регулює штучний інтелект

Ухвалено перший у світі закон, який регулює штучний інтелект

 

Тема вивчення та застосування штучного інтелекту в сучасних технологіях продовжує залишатися актуальною та знаходить своє практичне втілення буквально у кожному новому пристрої, що виходив протягом останнього року. На фоні такого стрімкого розвитку технології поступово виникла необхідність регулювати її вплив, а Європейський Союз нарешті ухвалив відповідний закон після довгого обговорювання.

Лобіювання штучного інтелекту зростає

З кожним роком все більше всесвітніх великих організацій так чи інакше долучаються до вивчення інструментів штучного інтелекту, намагаючись застосувати їх у своїй галузі. У 2024 році їх кількість наближається до 500, що на 185% більше, ніж торік. Спектр використання технологій є максимально широким, що доводить хоча б його застосування у галузі азартних розваг - вже сьогодні на https://playcazinos.com/ зібрано найцікавіші ігри, розроблені за участі ШІ, а також казино, які використовуються у своїй роботі окремі інструменти.

Вже у найближчому майбутньому очікується, що штучний інтелект може докорінно змінити окремі професії, а згідно з дослідженнями Міжнародного валютного фонду, вплине приблизно на 40% робочих місць. В тому числі й тому, на думку країн Європейського Союзу, необхідно було узгодити ряд питань, які допоможуть спрямувати технології у потрібному напрямку та захистять права людини.

 

Деталі закону

Перш за все, слід зазначити, що закон стосуватиметься систем із так званим високим ризиком застосування. Сюди можуть відноситися системи біометричної ідентифікації, системи керування працевлаштуванням, зайнятість та інші. Вперше про необхідність регулювання у них інструментів штучного інтелекту заговорили у 2023 році, почавши з тих під обговорення та узгодження нюансів.

Втім, великих розбіжностей запропонований закон не викликав, тож країни проголосували одностайно, проте кінцеве його затвердження очікується у квітні 2024 року. Основні засади закону наступні:

  • Підхід до використання ШІ має зауважувати можливі ризики;

  • Заборона використання ШІ в інтересах маніпуляції або інших неетичних дій;

  • Системи ШІ мають бути інформувати споживача про методи роботи.

Дотримання цих основних правил має створити безпечне середовище для використання інструментів штучного інтелекту, які поступово набувають нової форми. Закон допоможе спрямувати подальше вивчення ШІ у необхідному напрямку та зробити його ефективнішим. 

 

 

13 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів